Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021

Κορωνοϊός: Η ανησυχία για μεταλλάξεις και κίνδυνος τοπικών lockdown

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση αλλά και μεταξύ των επιστημόνων, λόγω της ασφυκτικής κατάστασης που προκαλεί εκ νέου στο Εθνικό Σύστημα Υγείας η πανδημία του κορωνοϊού και ειδικότερα οι μεταλλάξεις Δέλτα και Mu.

Healthpharma.gr

Τα αριθμητικά δεδομένα του ΕΟΔΥ καταγράφουν νέα αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ, και την ίδια στιγμή συνολικά πέντε περιφέρειες βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» στο χάρτη του ECDC, ενώ με αυστηρούς περιορισμούς (μίνι lockdown) βρίσκονται αντιμέτωπες πέντε Περιφερειακές Ενότητες.

Ειδικότερα, έκτακτα περιοριστικά μέτρα προστασίας για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού αποφασίστηκαν για τις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Ηλείας, καθώς και για τον δήμο Ικαρίας. Οι απαγορεύσεις ισχύουν από την Παρασκευή (03/09) έως και τις 10 Σεπτεμβρίου στις 6 το πρωί.

Σύμφωνα με τις ΚΥΑ που εκδόθηκαν τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ είναι τα εξής:

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01:00- 06:00.

Επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους: α) Μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας και β) μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).

Απαγόρευση μουσικής σε κέντρα διασκέδασης και επιχειρήσεις εστίασης.

Στα κέντρα διασκέδασης και τις επιχειρήσεις εστίασης, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών πάρκων ψυχαγωγίας, θεματικών πάρκων και παραλιών, καθώς και των δραστηριοτήτων υπηρεσιών εστιατορίων, κινητών μονάδων εστίασης και παροχής ποτών που προσφέρονται από υγειονομικού τύπου κατάστημα σε ενιαίο χώρο με την παραλία, απαγορεύεται η μουσική καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ΚΥΑ, από την εφαρμογή του μέτρου αυτού εξαιρούνται οι δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η παράταση έως τις 10 Σεπτεμβρίου των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί στις Περιφερειακές Ενότητες Μεσσηνίας και Ηρακλείου.
«Κοκκίνισε» ο χάρτης του ECDC – Μεταλλάξεις

Την ίδια στιγμή, την επιδημιολογική επιβάρυνση της Ελλάδας λόγω του κορωνοϊού απεικονίζουν οι επικαιροποιημένοι χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Στον σύνθετο δείκτη, ο οποίος περιλαμβάνει στοιχεία για κρούσματα κορωνοϊού, θετικότητα και ρυθμό τεστ, με βαθύ κόκκινο χρώμα εμφανίζονται οι Περιφέρειες:
Νοτίου Αιγαίου
Κρήτης
Ιονίων Νήσων
Δυτικής Ελλάδας
Δυτικής Μακεδονίας

Η υπόλοιπη χώρα εμφανίζεται με κόκκινο χρώμα.


Το ίδιο καταγράφεται και στον χάρτη με τον αριθμό κρουσμάτων, τις τελευταίες 14 ημέρες, ανά 100.000 κατοίκους. Μεταλλάξεις

Αριθμός τεστ

Σημειώνεται ότι η χώρα βρίσκεται στο «βαθύ πράσινο» σε ό,τι αφορά τον αριθμό τεστ που διενεργούνται. Δηλαδή, πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο πάνω από 5.000 τεστ κορωνοϊού ανά 100.000 κατοίκους ημερησίως.

Θετικότητα

Ως προς τη θετικότητα, το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας βρίσκεται στο «κίτρινο», με τη Δυτική Ελλάδα να είναι στο πορτοκαλί, όπου ο δείκτης θετικότητας ξεπερνά το 4%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου