Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Ελληνική φαρμακοβιομηχανία: Η προστιθέμενη αξία που φέρνει στο ΕΣΥ

Συντάκτης: Virus

H συνεισφορά των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών τα τελευταία 90 χρόνια, καθώς και η προστιθέμενη αξία που φέρνει ο εγχώριος κλάδος παραγωγής φαρμάκων στο εθνικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης τονίστηκε στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών.

Το θέμα της συζήτησης με είχε τίτλο “The Greek Pharmaceutical Industry: Delivering Innovation”. Στο πάνελ συμμμετέιχα ο πρόεδρος της ΠΕΦ και Συνδιευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ELPEN Θ. Τρύφων, ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ και διευθύνων σύμβουλος της DEMO ΑΒΕΕ, Δ. Δέμος και ο αντιπρόεδρος της RAFARM S.A., Α. Μητσόπουλος καθώς και ο υπουργός Υγείας, Α. Γεωργιάδης. Επί τάπητος τέθηκαν η ανταγωνιστικότητα που προσφέρουν οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες και τις δυνατότητές τους να παράγουν καινοτομία.
Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην αλλαγή οπτικής γωνίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επισημαίνοντας πως «πρέπει να μείνουμε στη μεγάλη εικόνα, πως η Ευρώπη αντιλαμβάνεται ότι κάτι πρέπει να γίνει όσον αφορά στα κίνητρα για την παραγωγή φαρμάκων εντός της Ε.Ε.». Ο υπουργός εστίασε στα αξιοσημείωτα παραδείγματα επενδύσεων της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην Τρίπολη, υποστηρίζοντας ότι το επενδυτικό clawback φέρνει προστιθέμενη αξία και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία προσφέρει υπεραξία στη χώρα. Ο ίδιος πρόσθεσε «αν μια θεραπεία μπορεί να γίνει με ένα φτηνότερο φάρμακο, πρέπει να κατευθύνουμε τη συνταγογράφηση στο φτηνότερο φάρμακο, για να δημιουργείται χώρος για τα πιο ακριβά καινοτόμα που θα μπορούν να τα παίρνουν οι ασθενείς που πραγματικά τα χρειάζονται».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΦ και συνδιευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ELPEN, Θ. Τρύφων έδωσε έμφαση στο τρίπτυχο πρόσβαση – αυτάρκεια – επενδύσεις, τονίζοντας πως αποτελεί το επίκεντρο της συζήτησης που διεξάγεται τα τελευταία χρόνια σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσο για την Ελλά περιέγραψε ότι «έχει ήδη κάνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση αυτή, καθώς διαθέτει μια ισχυρή εγχώρια παραγωγική βάση με μακρά δραστηριότητα όχι μόνο στον τομέα της παραγωγής, αλλά και της έρευνας. Η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία υλοποιεί σήμερα επενδύσεις ύψους 1,2 δις ευρώ έως το 2026, προάγοντας την καινοτομία, διασφαλίζοντας την κάλυψη του 65% των Ελλήνων ασθενών και δημιουργώντας σημαντικό αποτύπωμα στην εθνική οικονομία και την απασχόληση».

Με την σειρά του ο διευθύνων σύμβουλος της DEMO ΑΒΕΕ και αντιπρόεδρος τ ης ΠΕΦ, Δημήτρης Δέμος υπογράμμισε στα λεγόμενά του τις προσπάθειες που κάνουν οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες και έχουν διεθνώς αναγνωριστεί σαν «οριακή καινοτομία» . Ο κ. Δέμος αποσαφήνισε ότι η οριακή καινοτομία είναι η μετατροπή ενός υπάρχοντος φαρμάκου σε μία νέα μορφή που βελτιώνει τη χρήση, την ασφάλεια και επομένως τη συμμόρφωση και με αυτό τον τρόπο τη θεραπευτική αξία του προϊόντος.

Στη συζήτησε o εκτελεστικός αντιπρόεδρος της RAFARM, Άρης Μητσόπουλος, σημείωσε πως «η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει τη δυναμική να καινοτομήσει, και αυτό το αποδεικνύει μέσα από πρωτοβουλίες και συνεργασίες που διαμορφώνονται με startups, ερευνητικά ιδρύματα, πανεπιστήμια και άλλους εταίρους ανοίγοντας νέους δρόμους για την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων. Η συνεργασία της RAFARM με τη BNS για την ίδρυση της ελληνικής startup BNSO αποτελεί ένα τέτοιο παράδειγμα συνεργατικής ανάπτυξης φαρμάκων. H BNSO αναπτύσσει μια σειρά πρωτότυπων οφθαλμικών φαρμακευτικών προϊόντων αξιοποιώντας τη νανοτεχνολογία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου