Δευτέρα 22 Απριλίου 2024

Νέοι διοικητές σα νοσοκομεία: Οι βαθμολογίες και οι... μετεξεταστέοι - Ποιοι περνούν στην επόμενη φάση, ποια είναι η διαδικασία

Γιάννα Σουλάκη - ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ο νέος τρόπος επιλογής των Διοικητών Νοσοκομείων και Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) μέσω ΑΣΕΠ είναι μια πραγματικά πρωτόγνωρη διαδικασία για το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς μέχρι σήμερα η επιλογή των προσώπων δεν γινόταν με αξιοκρατικά αλλά μόνο με κομματικά κριτήρια.

Οι 1.034 εξεταζόμενοι, που συμμετείχαν την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024 στο πρώτο σκέλος του διαγωνισμού, αυτό των γραπτών εξετάσεων, αποδείχθηκε πως βρήκαν εξαιρετικά δύσκολη τη διαδικασία του ηλεκτρονικού τεστ.

Τρεις ενότητες

Οι υποψήφιοι εξετάστηκαν σε τρεις ενότητες: Παραγωγικού Συλλογισμού, Επαγωγικού Συλλογισμού και Διαχείρισης Εργασιακών Σεναρίων, τομείς για τους οποίους ορισμένοι από αυτούς είχαν παρακολουθήσει ακόμη και μαθήματα σε ειδικά φροντιστήρια.

Οι περισσότεροι εξεταζόμενοι -κυρίως όσοι ήταν μεγαλύτερης ηλικίας- μετά το τέλος της διαδικασίας δήλωσαν ότι πιέστηκαν χρονικά και ιδιαίτερα στη δεύτερη ενότητα, όπου κλήθηκαν σε λιγότερο από μισή ώρα να καλύψουν 18 ερωτήσεις.

Η βαθμολογία, ωστόσο, δεν προβλέπει «βάση» στις επιδόσεις των εξεταζομένων. Στην επόμενη φάση της διαδικασίας πέρασαν οι 15 ανά προκηρυσσόμενη θέση με την υψηλότερη βαθμολογία. Ωστόσο, οι πιο πολλοί από τους 1.034 υποψηφίους είχαν βαθμολογία κάτω από τον μέσο όρο, ενώ με άριστα τις 800 μονάδες οι επιδόσεις κυμάνθηκαν μεταξύ των 300 και 450 μονάδων.

Η μέγιστη επίδοση εξεταζομένου ήταν οι 635,77 μονάδες, ενώ η ελάχιστη επίδοση ήταν 85,33 μονάδες.

Συνέντευξη

Να σημειωθεί πως η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και απαιτούνται πολύς χρόνος και αρκετή υπομονή από τους υποψηφίους έως ότου ολοκληρωθούν όλα τα στάδια της διαδικασίας και μέχρι την τελική επιλογή και κάλυψη των 173 θέσεων Διοικητών και Υποδιοικητών Νοσοκομείων και ΥΠΕ.

Η επόμενη φάση περιλαμβάνει την αξιολόγηση των βιογραφικών και τη διασταύρωση πτυχίων και άλλων προσόντων, τα οποία έχουν υποβληθεί από τους υποψηφίους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Η μοριοδότηση των τυπικών εκπαιδευτικών προσόντων και των προσόντων εμπειρίας θα οδηγήσει στην κατάρτιση των προσωρινών πινάκων με 7 υποψηφίους ανά προκηρυσσόμενη θέση.

Θα ακολουθήσουν η εξέταση τυχόν ενστάσεων και η έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων ανά προκηρυσσόμενη θέση.

Οι 7 υποψήφιοι με τη μεγαλύτερη συνολική βαθμολογία θα περάσουν από τη διαδικασία της τελικής προφορικής συνέντευξης, η οποία θα οδηγήσει στους 3 επικρατέστερους υποψηφίους ανά προκηρυσσόμενη θέση. Τα ονόματα αυτά θα καταλήξουν στο γραφείο του υπουργού Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος θα κάνει και την τελική επιλογή, όπως ορίζουν οι διαδικασίες.

ΑΣΕΠ

Για πρώτη φορά ψυχομετρικά τεστ

Να σημειωθεί, τέλος, πως στις διαδικασίες της επιλογής θα προηγηθούν οι διοικήσεις των ΥΠΕ μετά τις ευρωεκλογές και θα ακολουθήσουν οι διοικητές των νοσοκομείων μέσα στο καλοκαίρι.

Σε ανάρτησή του στα social media, ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, Αθανάσιος Παπαϊωάννου (φωτό), ζήτησε από τους υποψηφίους να κάνουν υπομονή, ενώ τόνισε πως είναι η πρώτη φορά που διαγωνισμός του ΑΣΕΠ έχει τεστ δεξιοτήτων («ψυχομετρικά τεστ»), ενώ μέχρι τώρα εξετάζονταν μόνο γνώσεις ή (το 2023) γνώσεις και δεξιότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου