Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Τι αλλάζει για τους ασθενείς με το ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ – Όλες οι παγίδες

Αλλάζει άρδην το σκηνικό στο ΕΣΥ με τα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του δημοσίου

Ένα νέο τοπίο διαμορφώνεται στο ΕΣΥ μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας που ανάβει το πράσινο φως στα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του δημοσίου.

HR
Έτσι μετά τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή στα δημόσια νοσοκομεία, πλέον οι νοσοκομειακοί γιατροί θα μπορούν να ασκούν και ιδιωτικό έργο ενώ αναμένεται και οι ιδιώτες γιατροί να απασχολούνται σύντομα στο ΕΣΥ.

Πάντως οι αλλαγές αυτές τροποποιούν πλήρως τον χαρακτήρα του ΕΣΥ, αφού για πρώτη φορά από συστάσεώς του επιτρέπεται το ιδιωτικό έργο στους γιατρούς που παραμένουν όμως με μονιμότητα στο σύστημα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι παρά τις δικλείδες ασφαλείας που προβλέπονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας ώστε να μην καταστρατηγηθεί ο νέος νόμος από τους γιατρούς του ΕΣΥ, φαίνεται ότι αυτές μπορούν εύκολα να παρακαμφθούν εντός και εκτός νοσοκομείων.

Τα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΕΣΥ και οι παγίδες

Στο νομοσχέδιο προβλέπονται και προϋποθέσεις με στόχο να μην παροτρύνουν οι γιατροί τους ασθενείς του ΕΣΥ να πηγαίνουν στα ιδιωτικά τους ιατρεία ή στον ιδιωτικό τομέα για να χειρουργηθούν.

Βέβαια οι ασφαλιστικές αυτές δικλείδες μπορούν εύκολα να καταστρατηγηθούν με την καταβολή «μαύρου χρήματος» από τους ασθενείς και με την …υπόγεια συνεννόηση για δήθεν επίσπευση των διαδικασιών. Κάτι που θεωρείται εξαιρετικά σύνηθες στο σύστημα υγείας αφού καθημερινά παρακάμπτονται οι ουρές αναμονής με ένα απλό φακελάκι.

Επίσης τα ιδιωτικά ιατρεία που θα μπορούν να ανοίξουν θεωρείται πιθανό ότι κάποιοι θα προωθούν τους ασθενείς του δημοσίου συστήματος σε αυτά ώστε να αποκομίζουν οικονομικό όφελος.

Με βάση του συνδικαλιστές, το επιχείρημα θα είναι η μεγάλα αναμονή μέσα στο νοσοκομείο η οποία έναντι λίγων ευρώ θα μπορεί να παρακαμφθεί εάν ο ασθενής επιλέξει το ιδιωτικό ιατρείο.

Πάντως η παραχώρηση του δικαιώματος για ιδιωτικό έργο στους γιατρούς του δημοσίου, θυμίζει σε μεγάλο βαθμό τα παλιά ΙΚΑ όπου εργάζονταν γιατροί με δικαίωμα και σε εργασία στον ιδιωτικό τομέα. Τις εποχές εκείνες μάλιστα και μέχρι το 2014 οπότε και τους ετέθη το δίλημμα να αποφασίσουν εάν θα επιλέξουν το ιδιωτικό τους ιατρείο ή το δημόσιο, οι περισσότεροι παρέπεμπαν τους ασθενείς στα ιατρεία τους και περιορίζονταν σε μία απλή συνταγογράφηση στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ.

Μάλιστα φρόντιζαν να «εξετάζουν» τους ασθενείς μέσα σε ελάχιστα λεπτά ενώ τις περισσότερες φορές δημιουργούνταν ουρές αναμονής που ξεκινούσαν από τις 6 το πρωί, με ηλικιωμένους να περιμένουν σε ουρές για να εξυπηρετηθούν. Με το σύστημα αυτό τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ είχαν μετατραπεί ουσιαστικά σε συνταγογραφικά κέντρα χωρίς καμία μέριμνα για την υγεία των πολιτών.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις για τα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΕΣΥ

Πάντως με βάση το νομοσχέδιο οι όροι και οι προϋποθέσεις είναι οι εξής για την άσκηση του ιδιωτικού έργου των γιατρών του ΕΣΥ:

Η χορήγηση της ανωτέρω άδειας άσκησης του ιδιωτικού έργου παρέχεται υπό τις προϋποθέσεις:

i) της μη άσκησης κλινικού έργου σε ασθενείς που εξετάστηκαν στα τακτικά ιατρεία του Νοσοκομείου, Κέντρου Υγείας και κάθε διασυνδεόμενης με αυτό Μονάδας Υγείας από τον ίδιο ιατρό ή σε όσους ασθενείς βρίσκονται στην ενιαία λίστα χειρουργείου, και

ii) ii) της μη διατάραξης, διαφοροποίησης ή παραβίασης της εύρυθμης ολοήμερης, πέραν του τακτικού ωραρίου, λειτουργίας και των εφημεριών του Νοσοκομείου ή της αντίστοιχης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας, του αριθμού των ανά κλινική χειρουργικών επεμβάσεων, του αριθμού των ιατρικών επισκέψεων, των διαγνωστικών και επεμβατικών πράξεων και των παρακλινικών εξετάσεων.

Ειδικότερα, λαμβάνονται υπόψη:

α) για τους ιατρούς του παθολογικού τομέα, ο αριθμός των τακτικών ιατρείων που έχουν διενεργηθεί από το σύνολο των υπηρετούντων ιατρών της κλινικής/κέντρου υγείας,

β) για τους ιατρούς του χειρουργικού τομέα, ο αριθμός και η βαρύτητα των χειρουργικών πράξεων στο σύνολο των ιατρών της κλινικής και

γ) για τους ιατρούς του εργαστηριακού τομέα, το σύνολο των πράξεων του τμήματος.

Στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου προβλέπονται και ποινές για όσους δεν τηρούν τους κανόνες, όχι και ιδιαιτέρως σκληρές αφού μπορεί απλά να τους αφαιρεθεί πλήρως το δικαίωμα για ιδιωτικό έργο.

3 σχόλια:

  1. Μα υπαρχει φακελακι στο συστημα υγειας ?οι νεοι γιατροι ξερετε ,τοσες σοβαρες χωρες υπαρχουν να εργαστειτε αξιοπρεπως ,αυτο αλλωστε επιδιωκουν κοι οι κυβερνωντες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχει λύση σε αυτό... Αυξήστε τους μισθούς των ιατρών και διπλασσιάστε τις κρατήσεις... Το ΕΣΥ δεν μπιρεί να επιζήσει έτσι... Πάνε ελάχιστοι γιατροί πια... Σ' αυτή τη ζωή δεν μπορείς να τα έχεις όλα... Και να μην πληρώνεις και ν'αξιώνεις δωρεάν υπηρεσίες και να μην θες να σ' ακουμπήσει το πρόβλημα... Δωρεάν ιατρική σημαίνει μείωση μισθών και συντάξεων.... Αυτό πρέπει να γίνει ευρέως κατανοητό πρώτα απ' όλα....Μετά μιλάμε για τ' άλλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρέπει και γρήγορα να καταργηθεί η μονιμότητα στο ΕΣΥ. Από την ίδρυσή του λέγαμε ,εμείς οι παλιοί, οτι ήταν λάθος όπως και η αποκλειστική απασχόληση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή