Σάββατο 13 Απριλίου 2024

Βουλή: Αποσύρθηκε η διάταξη που δίνει τη δυνατότητα ιδιώτες γιατροί να ασκούν έργο στο ΕΣΥ

Γιάννα Σουλάκη IATROPEDIA
Η διάταξη θα ενταχθεί σε νέο νομοσχέδιο την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, απέσυρε τη διάταξη που ανοίγει τον δρόμο να ασκούν έργο στο ΕΣΥ και ιδιώτες γιατροί, την οποία εισήγαγε εκτάκτως σήμερα με τη μορφή νομοτεχνικής βελτίωσης η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη στο νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία και το Εθνικό Σύστημα Υγείας που ψηφίζεται στη Βουλή.

Η αναπληρώτρια υπουργός, προσέθεσε στο άρθρο 7 του υφιστάμενου σχεδίου νόμου, ένα ακόμη εδάφιο, μια κίνηση που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι εκπρόσωποι των οποίων θεώρησαν ότι αιφνιδιάστηκαν. Όπως είπαν οι βουλευτές, το Υπουργείο Υγείας επέλεξε να φέρει τη διάταξη αυτή, αφού είχαν τοποθετηθεί όλοι οι βουλευτές και λίγο πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, μάλιστα, ο βουλευτής, Μιχάλης Κατρίνης, έκανε λόγο για αντισυνταγματικότητα καθώς, όπως είπε, δεν επιτρέπεται η χρήση δημόσιας περιουσίας από ιδιώτες εάν δεν υπάρχει έκτακτη ανάγκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, ωστόσο, η ίδια ρύθμιση θα ενταχθεί σε επόμενο νομοσχέδιο την ερχόμενη εβδομάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση θέλει να δώσει το δικαίωμα σε ιδιώτες ιατρούς όλων των ειδικοτήτων να συνεργάζονται με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, συμμετέχοντας στη λειτουργία εξωτερικών ιατρείων, στη διενέργεια διαγνωστικών, θεραπευτικών και επεμβατικών πράξεων, πέραν του τακτικού ωραρίου, και να διενεργούν χειρουργικές επεμβάσεις ή άλλες επεμβατικές πράξεις που απαιτούν παραμονή στο νοσοκομείο, πέραν της ημερήσιας νοσηλείας.

Οι ιδιώτες γιατροί κατά τη συνεργασία τους με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα πρέπει να καλύπτουν κάθε είδους δαπάνες του νοσοκομείου, που θα προκύπτουν από τη συμμετοχή τους σε αυτό, όπως λειτουργικές δαπάνες και δαπάνες αποδοχών και κάθε είδους αποζημιώσεων του πάσης φύσεως προσωπικού. Για αυτή την συνεργασία των ιδιωτών ιατρών με τα νοσοκομεία προβλέπονται προϋποθέσεις και μια σειρά από θετικές γνωμοδοτήσεις.

Η ρύθμιση παρείχε την δυνατότητα έκδοση ΚΥΑ όπου θα καθόριζε την υλοποίηση της διάταξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου