
Ygeiamou.gr ΤΟΤΑ ΚΑΡΛΑΤΗΡΑ
Το πρώτο μεγάλο κύμα επισκεπτών έχει φτάσει ήδη στα νησιά του Αιγαίου, αλλά η σταθερή υγειονομική κάλυψη των κατοίκων και των επισκεπτών, παραμένει πρόκληση για το σύστημα υγείας
Photo: Shutterstock
Σε δρόμο που δεν έχει τέλος μοιάζει να κινείται το υπουργείο Υγείας επιχειρώντας να καλύψει τα κενά του ΕΣΥ και τις ανάγκες για περίθαλψη των πολιτών στη νησιωτική Ελλάδα. Παρά τις παρεμβάσεις και τις ενισχύσεις που δρομολογούνται, τα κενά σε υγειονομικό προσωπικό εμφανίζονται όλο και μεγαλύτερα με κάθε αλλαγή εποχής, με κάθε μετακίνηση γιατρού, με κάθε καιρική απομόνωση.
Η εορταστική περίοδος του Πάσχα αποτελεί ουσιαστικά προαναγγελία για το τι θα γίνει (και) το εφετινό καλοκαίρι. Το πρώτο μεγάλο κύμα επισκεπτών έχει φτάσει ήδη στα νησιά του Αιγαίου, αλλά η σταθερή υγειονομική κάλυψη των αναγκών τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών, παραμένει πρόκληση για το σύστημα υγείας. Οι δομές λειτουργούν υπό δύσκολες συνθήκες με οριακό προσωπικό, συνήθως με αγροτικούς γιατρούς, ιδίως στα μικρά νησιά.
Τα οικονομικά κίνητρα που θεσπίστηκαν το περασμένο φθινόπωρο από το υπουργείο Υγείας για την προσέλκυση γιατρών σε άγονες περιοχές δεν φαίνεται να έχουν ιδιαίτερο αντίκρισμα. Οι προκηρύξεις κηρύσσονται και αυτές… άγονες, όπως οι περιοχές που καλούνται οι γιατροί να καλύψουν ανά την επικράτεια – και οι οποίες ονομάζονται άγονες κατ’ ευφημισμόν αφού συχνά είναι περιοχές αστικές και όχι απομακρυσμένες.
Οι μετακινήσεις γιατρών κυρίως από την Αττική προς τα νησιά αποτελούν την – συνήθη κατά τους αρμόδιους, αλλά στρεβλή κατά τους υγειονομικούς- τακτική για να αντιμετωπιστεί η υποστελέχωση στις δομές υγείας των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων και των νησιών του Βόρειου Αιγαίου.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η πρόσκληση ενδιαφέροντος που έκανε η 2η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) στις αρχές Απριλίου καλώντας γιατρούς να ενισχύσουν Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία κατά την πασχαλινή περίοδο, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να ενισχυθεί το ιατρικό προσωπικό σε νησιωτικές περιοχές όπου ο πληθυσμός αυξάνεται δραματικά από το Πάσχα και μετά.
Το ΘΕΜΑ συνομίλησε με δύο γιατρούς, που παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες που διαπιστώνουν, επέλεξαν να στηρίξουν το σύστημα υγείας σε άγονες νησιωτικές περιοχές. Με την κυρία Σταματία Δαγκλή, που είναι η νέα – και κυρίως μόνιμη- παιδίατρος-νεογνολόγος του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου και με τον κ. Σωτήρη Ρίζο, που είναι πνευμονολόγος και επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας Πειραιά και συνδράμει από τη Μεγάλη Τετάρτη, και για εννέα ημέρες, τους συναδέλφους του στο Κέντρο Υγείας Πάτμου.
Από το Κέντρο Υγείας Πειραιά στην Πάτμο
Εκτός από τον κ. Ρίζο, άλλοι 16 γιατροί μετακινήθηκαν προς 13 νησιά του Αιγαίου εκτάκτως, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση της 2ης ΥΠΕ. Λειψοί, Λήμνος, Κως, Σίκινος, Σέριφος, Νάξος, Μύκονος, Ανάφη, Πάτμος, Αγαθονήσι, Ηρακλειά, Αμοργός, Τήνος, έχουν καλυφθεί με έναν γιατρό για το εορταστικό διάστημα που διανύουμε. Σύμφωνα με πληροφορίες, ιδανικά κάθε υγειονομική δομή από τις παραπάνω χρειάζεται τουλάχιστον δύο γιατρούς, αλλά τόσο οι τοπικές αρχές όσο και η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ γνώριζαν ότι ήταν δύσκολος στόχος και αρκέστηκαν στο διάστημα που δήλωσε κάθε ενδιαφερόμενος γιατρός.

Στο Κέντρο Υγείας Πάτμου οι ελλείψεις είναι σοβαρές. Μάλιστα, το περασμένο διάστημα μετακινήθηκε παιδίατρος από το «Τζάνειο» για την Πάτμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως στα περισσότερα νησιά, παρέχεται κατάλυμα στον γιατρό για το διάστημα της παραμονής του στην Πάτμο. Επίσης, οι 17 γιατροί που μετακινήθηκαν για το Πάσχα έλαβαν αποζημίωση για τα ακτοπλοϊκά αλλά και το ειδικό επίδομα των 2.100 ευρώ ( με βάση τις ημέρες που μετακινήθηκαν) που προβλέπεται με βάση τα ειδικά κίνητρα του υπουργείου Υγείας.
«Έχει ιδιαιτερότητα η 2η ΥΠΕ, λόγω των αναγκών που προκύπτουν στη νησιωτική χώρα. Προσωπικά, έχω την τύχη να είμαι σε ένα Κέντρο Υγείας στον Πειραιά με καλή λειτουργία χάρη στον αριθμό των γιατρών και συνολικά του προσωπικού. Έχουμε 6 Προσωπικούς Γιατρούς και λειτουργούμε και για Επείγοντα. Όμως δεν είναι παντού έτσι. Στην Πάτμο, για παράδειγμα, δεν υπάρχει εξ όσων ενημερώθηκα πνευμονολόγος, ούτε ιδιώτης. Σε αυτό το πλαίσιο, προγραμματίστηκαν από τους συναδέλφους του Κέντρου ραντεβού για πνευμονολογική εξέταση. Εξάλλου, τα αναπνευστικά νοσήματα απαντώνται παντού» λέει ο κ. Ρίζος.
Η ευκαιρία που «έψαχνε» η παιδίατρος
Η παιδίατρος νεογνολόγος, κυρία Δαγκλή, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες έχει αλλάξει σελίδα, όπως λέει μιλώντας στο ΘΕΜΑ. Από το νοσοκομεία «Έλενα Βενιζέλου» και Λαμίας, όπου υπηρέτησε για αρκετά χρόνια, βρίσκεται στο νοσοκομείο Σάμου, ως Διευθύντρια της Παιδιατρικής κλινικής. Το ίδιο διάστημα μετράει στο νησί και ένας ορθοπεδικός, επίσης μόνιμος.
«Όταν προκηρύχθηκαν θέσεις σε άγονες περιοχές, άνοιξε μια ευκαιρία μοναδική για μένα. Ήθελα να συνεχίσω να εργάζομαι στο ΕΣΥ αλλά σε νησί. Είχα φύγει, άλλωστε, από την Αθήνα για τη Λαμία και επέστρεψα. Είχα την οπτική του να ασκείς την ιατρική εκτός της Αττικής, όπου τα δεδομένα αλλά και οι απαιτήσεις είναι διαφορετικά. Η ουσία βέβαια δεν αλλάζει για τον γιατρό. Στόχος μου είναι πάντα να περιθάλπω, να φροντίζω, να προλαμβάνω» λέει η κυρία Δαγκλή.
Αυτό που την προβλημάτισε και για το οποίο ζήτησε διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις από τους αρμόδιους στην ΥΠΕ και το νοσοκομείο, είναι να υπάρξει ο κατάλληλος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, πχ ειδικός αναπνευστήρας για παιδιά. «Ένας καταρτισμένος γιατρός που βρίσκεται με τον σωστό τρόπο μέσα στην επιστήμη του, εφόσον έχει τα κατάλληλα μέσα στο νοσοκομείο, ασκεί το έργο του με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» σημειώνει. Η ίδια ζήτησε εξοπλισμό αξίας 15.000 ευρώ ώστε να καλύπτει τις ανάγκες των ανήλικων ασθενών της Σάμου, που σημειωτέον διαφοροποιούνται σημαντικά καθώς υπάρχουν πολλά παιδιά μεταναστών και προσφύγων.
«Στις εφημερίες βλέπω 10 με 12 παιδιά, ο αριθμός των εισαγωγών είναι μονοψήφιος. Οι συνάδελφοι υποστηρίζουν ο ένας τον άλλο. Και όλους μας υποστηρίζουν και μας τιμούν οι κάτοικοι. Η ποιότητα ζωής στο νησί δεν συγκρίνεται με την Αθήνα. Παίρνω επίδομα άγονου (σσ είναι 7.200 ευρώ ετησίως). Θα παρότρυνα τους συναδέλφους μου να δουν τις δομές υγείας στα νησιά» καταλήγει η κυρία Δαγκλή.
καθε προσπαθεια γινεται απο το υπυγ ,με αγαπη και ενδιαφερον ,με ηθικη ανταμοιβη και χαδια στην πλατη .Φυσικα ,για αντιμετωπιση των προβληματων των γιατρων σε πρακτικο επιπεδο ,αρχιζοντας απο αξιοπρεπεις αμοιβες ,ουτε λογος .να δουμε ποσο θα αντεξουν οι ατυχεις τουλαχιστον συναδελφοι .παντως το καλοκαιρι προβλεπεται εφιαλτικο
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό καρδιάς εύχομαι περαστικά στους συναδέλφους και περιμένω την αναμενόμενη παραίτησή τους μαζί με δακρύβρεχτες δηλώσεις ότι φεύγουν επειδή το ανάλγητο κράτος δεν τους βοηθά να προσφέρουν στο συνάνθρωπο (όπως ο καλός συνάδελφος που από τη Σουηδία, αν δεν κάνω λάθος, αποφάσισε να εργαστεί στη Σέριφο αγνοώντας τις συνέπειες αυτής της απόφασης)
ΑπάντησηΔιαγραφήΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ( ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ) ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ Δ/ΝΤΡΙΑΣ ΤΗΣ Π/Δ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ ,ΤΗΝ ( ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ-ΑΛΤΡΟΥΙΣΤΙΚΗ ) ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΙΔΙΩΣ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΘΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ Η ΤΟΥΣ ΕΧΟΝΤΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟ Η ΘΕΣΜΙΚΟ ΡΟΛΟ ΓΙΑΤΡΟΥΣ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαιδρα προπαγανδιστικα αρθρα με τα οποία το αστείο υπουργείο νομίζει ότι θα κοροϊδέψει τους ιατρους
ΑπάντησηΔιαγραφή