Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

38.000 γιατροί συνταγογραφούν ηλεκτρονικά

38.000 γιατροί συνταγογραφούν ηλεκτρονικά
Τις νεότερες εξελίξεις στην Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση παρουσίασε χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ κ. Βλάσης Σφορόερας παρουσία του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Υγείας κ. Αντώνη Δημόπουλου και του Διοικητή 1ης και 3ης ΥΠΕ κ. Άρη Μουσιώνη.
Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ Σφυρόερας, προκύπτει ότι στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ έχουν ενταχθεί 38.000 γιατροί και 10.800 φαρμακεία, ενώ συνταγογραφούνται ηλεκτρονικά σε καθημερινή βάση 140.000 ιατρικές συνταγές αξίας 6,6 εκατ. ευρώ. Η έως τώρα εφαρμογή του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δείχνει ότι προκύπτει μείωση της μέσης μηνιαίας φαρμακευτικής δαπάνης κατά 10 ευρώ ανά συνταγή, ενώ η μέση μηνιαία δαπάνη έχει μειωθεί από τα 65 ευρώ πλέον στα 55 ευρώ.
Για την ακρίβεια όπως τόνισε ο κ. Σφυρόερας το 60% του συνολικού όγκου των συνταγών που παράγονται σε όλη τη χώρα γίνονται πλέον ηλεκτρονικά!
Σημαντικό σημείο της ενημέρωσης όμως αποτελεί η δήλωση του κ. Δημόπουλου ο οποίος παραδέχθηκε ότι όντως το σύστημα παρουσιάζει κάποια προβλήματα, όπως εξάλλου ότι μπαίνει σε λειτουργία για πρώτη φορά, μέχρι να βρεθούν οι διαδικασίες που θα ομαλοποιήσουν την λειτουργία του και κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, γιατρούς και φαρμακοποιούς να δείξουν την απαραίτητη υπομονή και καλή θέληση μέχρι να ξεπεραστούν οι δυσκολίες!
Αποτελεσματικό το σύστημα!
Το σύστημα είναι αποτελεσματικό και ασφαλές όπως τόνισε ο κ. Σφυρόερας, Αυτό αποδεικνύεται και από την πρόσφατη επίθεση των χακερς στις 6 Απριλίου όπου παρόλο που το σύστημα δέχθηκε συντονισμένη επίθεση η οποία φαινόταν ότι προέρχεται από 15 διαφορετικά σημεία του πλανήτη και 12 διαφορετικές χώρες, γεγονός που προκάλεσε υπερφόρτωση του δικτύου για 8 λεπτά, δεν κατάφεραν να υποκλέψουν στοιχεία ούτε να καταστρέψουν κάποια. Για την ακρίβεια δεν δημιούργησαν κανένα σημαντικό πρόβλημα εκτός από αυτό της ολιγόλεπτης καθυστέρησης των γιατρών να συνταγογραφήσουν.
«Από τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ φαίνεται ότι η επίθεση προήλθε από υπολογιστές σε ΗΠΑ, Αργεντινή, Σουηδία, Τσεχία, Ρωσία, Καζακστάν, Τουρκία, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Ταϊβάν, Μαλαισία και Ισραήλ. Για όσους όμως γνωρίζουν λίγο πως λειτουργεί το διαδίκτυο καταλαβαίνουν ότι αυτό δεν σημαίνει τίποτα, αφού ως γνωστόν οι χάκερς έχουν τη δυνατότητα να κρύβονται μέσα στο ηλεκτρονικό σύστημα και να ελίσσονται έτσι ώστε να φαίνεται ότι βρίσκονται σε πολλά μέρη συγχρόνως μακρινά ή όχι ενώ στην πραγματικότητα να είναι σε μια σταθερή θέση σχεδόν δίπλα μας!
Αυτό που διαφάνηκε όμως καθαρά κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης είναι ότι η υπηρεσία ηλεκτρονικού εγκλήματος είναι μάλλον στα ίχνη των χάκερς, αυτός ήταν και ο λόγος που τόσο ο κ. Σφυρόερας όσο και οι συνομιλητές του δεν έδωσαν πιο αναλυτικά στοιχεία για να μην «μαρτυρήσουν» τις έρευνες».
Ανθή Αγγελοπούλου
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου