Μήνυμα Προβόπουλου στις πολιτικές δυνάμεις και στην κοινωνία για εφαρμογή του Μνημονίου
Του Σωτηρη Νικα
Σαφές μήνυμα προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις, αλλά και προς την κοινωνία, ότι η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει εάν επιθυμεί να παραμείνει στο ευρώ εφαρμόζοντας το Μνημόνιο ή να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη γυρνώντας δεκαετίες πίσω, έστειλε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) κ. Γ. Προβόπουλος.
Λίγες μέρες πριν από τις κρίσιμες εκλογές της 6ης Μαΐου, ο κ. Προβόπουλος απευθυνόμενος σε όλους προειδοποίησε ότι απαιτείται «πλήρης ετοιμότητα από την πρώτη κιόλας ημέρα της μετεκλογικής περιόδου, ώστε να κερδηθεί ο πόλεμος σε όλα τα μέτωπα». Παράλληλα, κάλεσε πολίτες και πολιτικό σύστημα να αναλάβουν «την ιστορική ευθύνη της επιλογής» για την επόμενη μέρα. Ζήτησε τη «μέγιστη δυνατή συναίνεση» σε κοινωνία και πολιτικές δυνάμεις, ενώ δήλωσε πως το «ιστορικό διακύβευμα» παραμένει και είναι καίριο:
– Είτε συντεταγμένη και επίπονη προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της οικονομίας εντός του ευρώ.
– Είτε «άτακτη οπισθοχώρηση», οικονομική και κοινωνική, «δεκαετίες πίσω, που θα οδηγούσε τελικά τη χώρα εκτός της Zώνης του Eυρώ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Επίσης, ο κ. Προβόπουλος υποστήριξε ότι η τρέχουσα προεκλογική περίοδος έχει «εκ των πραγμάτων επιβραδύνει την υλοποίηση των προγραμματισμένων αλλαγών» και εάν μετά τις εκλογές τεθεί εν αμφιβόλω η βούληση της νέας κυβέρνησης και της κοινωνίας να εφαρμοστεί το πρόγραμμα, «οι σημερινές ευνοϊκές προοπτικές θα αντιστραφούν και η χώρα κινδυνεύει να περιέλθει γρήγορα σε κατάσταση ιδιαίτερα δυσχερή».
Ηδη, η ΤτΕ αναθεώρησε επί τα χείρω την πρόβλεψη που είχε κάνει προ μηνός για την ύφεση φέτος, από το 4,5% στα επίπεδα του 5%. Μάλιστα, ο κ. Προβόπουλος σημείωσε ότι «εάν δεν περιοριστεί η ύφεση, τίθενται υπό αίρεση και οι δημοσιονομικοί στόχοι». Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι το κράτος θα πρέπει να σταματήσει να έχει «δεσπόζουσα θέση στην οικονομία» και να αναλάβει τα ηνία ο ιδιωτικός τομέας.
«Πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς χρονοτριβή και με συνέπεια μία στρατηγική με επιδίωξη την έξοδο από την κρίση και τη βιώσιμη ανάπτυξη», επισήμανε ο διοικητής της ΤτΕ, που άσκησε κριτική και για ό,τι έχει γίνει –ή καλύτερα δεν έχει γίνει– μέχρι τώρα. «Σήμερα είναι αντιληπτό ότι οι αλλαγές που έγιναν ήταν ανεπαρκείς», σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, που έκανε λόγο και για «ολιγωρίες» και «καθυστερήσεις» που πολλαπλασίασαν το ύψος των αναγκαίων μέτρων.
Στα επερχόμενα μέτρα του Ιουνίου, η ΤτΕ αναφέρει τις περικοπές που έχει συμφωνηθεί να γίνουν σε συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα και κρατικό μηχανισμό, καθώς και στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.
ΚΑΤΗΙΜΕRINI.GR
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου