Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Διεθνή ΜΜΕ: «Υπάρχει κίνδυνος πραξικοπήματος στην Ελλάδα»

Την υψηλή πιθανότητα ριζικής αλλαγής του πολιτικού σκηνικού της Ελλάδας μετά τις επερχόμενες εκλογές, την εντυπωσιακή δημοσκοπική άνοδο των μικρών –ακόμα και ορισμένων ακραίων - κομμάτων, τα σοβαρά εμπόδια που καλείται να αντιμετωπίσει ο τραπεζικός τομέας, αλλά και τον κίνδυνο … πραξικοπήματος υπογραμμίζει ο διεθνής τύπος σχετικά με τα πολιτικά και οικονομικά δρώμενα στη χώρα, μόλις μία εβδομάδα πριν από την προσφυγή στις κάλπες. 
Ειδικότερα, στην εφημερίδα «Wiener Zeitung» δημοσιεύεται δισέλιδο αφιέρωμα για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, στο οποίο τονίζεται ότι «οι επερχόμενες εκλογές θα αλλάξουν άρδην το πολιτικό σκηνικό στη χώρα, καθώς τα μεγάλα κόμματα θα είναι μόνο “μια σκιά του εαυτού τους”. Η κρίση χρέους έχει διαβρώσει τα κεντρώα κόμματα και έχει δώσει μεγάλη ώθηση στα άκρα του πολιτικού φάσματος.»
Στη συνέχεια του δημοσιεύματος, γίνεται λόγος για τα κόμματα που έχουν σοβαρές πιθανότητες να συγκεντρώσουν ποσοστό υψηλότερο του 3% και να μπουν στη βουλή, ενώ σημειώνεται ότι για πρώτη φορά μετά το 1974 θα πάρουν μέρος στις εκλογές συνολικά πάνω από 30 κόμματα.
«Την ώρα που το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία χάνουν σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων τους, τα μικρά κόμματα, όσο διαφορετικές και αν είναι οι ιδεολογίες τους, απορρίπτουν το μνημόνιο, για αυτό και οι εκλογές θα έχουν τη μορφή δημοψηφίσματος υπέρ ή κατά της πολιτικής λιτότητας», σχολιάζει ο συντάκτης.
Στο δημοσίευμα γίνεται επίσης λόγος για το τεταμένο πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα, την αύξηση της ανεργίας και την αδυναμία πολλών πολιτών να αντεπεξέλθουν οικονομικά.
«Πολλοί είναι οργισμένοι, άλλοι δείχνουν παραίτηση, ενώ οργιάζουν οι θεωρίες συνωμοσίας που κάνουν λόγο για «κατοχή» της χώρας και για ευθύνη ξένων δυνάμεων και όχι της ίδιας της Ελλάδας για τη σημερινή κατάσταση» επισημαίνεται.
«Δεν είναι λίγοι και εκείνοι που προειδοποιούν ότι σε περίπτωση που η χώρα τελικά οδηγηθεί στη χρεοκοπία, υπάρχει κίνδυνος πραξικοπήματος», υπογραμμίζει ο συντάκτης, επικαλούμενος πρόσφατες δηλώσεις του Αυστριακού οικονομολόγου, Friedrich Schneider.
Η εβδομαδιαία οικονομική επιθεώρηση «Wirtschaftswoche» δημοσιεύει ανταπόκριση της Silke Wettach από την Αθήνα με τίτλο «Εγώ βοηθάω, το κράτος όμως δεν βοηθάει» και υπότιτλο «Η πολιτική και η κοινωνία πρέπει να αλλάξουν, προκειμένου η χώρα να αποκτήσει προοπτική για το μέλλον. Τρία παραδείγματα πολιτών που σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό αλλάζουν την Ελλάδα».
Μετά από μια εισαγωγή σχετικά με τις επικείμενες εκλογές, παρουσιάζονται οι Θάνος Τζήμερος, Παναγιώτης Καρκατσούλης και Μιλτιάδης Γκουζούρης ως τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα πολιτών που προσπαθούν να αλλάξουν τη χώρα τους.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται:
"Οι διεθνείς πιστωτές ελπίζουν ότι μετά τις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει: ένας συνασπισμός της συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας και του σοσιαλιστικού ΠΑΣΟΚ θεωρείται από τις Βρυξέλλες και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ως η καλύτερη λύση. Εν τέλει, και τα δύο κόμματα έχουν υπογράψει το δεύτερο πακέτο στήριξης και δεν υπάρχει κίνδυνος για καινούριες διαπραγματεύσεις".
"Εξάλλου, ένας τέτοιος συνασπισμός θα ήταν το μικρότερο κακό. Μπορεί να προσφέρει προσωρινά σταθερότητα αλλά δεν μπορεί να φέρει την αναγκαία αλλαγή. Τα δύο μεγάλα κόμματα, υπεύθυνα για την τωρινή καταστροφή, με δυσκολία μπορούν να θέσουν τη χώρα σε τροχιά προόδου. Οι ίδιοι οι Έλληνες πρέπει να συμβάλουν σε αυτό."
"Αρκετοί το πράττουν ήδη. Ιδού τρία παραδείγματα για το πώς οι πολίτες αλλάζουν τη χώρα τους:
Ο κ. Τζήμερος, επιχειρηματίας και ιδρυτής του κόμματος «Δημιουργία Ξανά», φιλοδοξεί μέσω της πολιτικής του παράταξης να απλοποιήσει και να συμπυκνώσει σε 30 σελίδες τη δαιδαλώδη φορολογική νομοθεσία, να ανοίξει τα κλειστά επαγγέλματα και να καταπολεμήσει τη διαφθορά. Ισχυρίζεται δε ότι «εάν είχαμε στη διάθεσή μας έναν ολόκληρο χρόνο για προεκλογικό αγώνα, θα παίρναμε 15% των ψήφων»."
"Ο κ. Καρκατσούλης παρουσιάζεται ως δημόσιος υπάλληλος με μεγάλη πείρα, επιστημονική κατάρτιση και διεθνή αναγνώριση σε ζητήματα αναδιοργάνωσης του δημόσιου τομέα. Παρόλο που ο ίδιος έχει συμβάλει στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, αμφιβάλλει ότι στο μέλλον θα υπάρξουν πράγματι μεταρρυθμίσεις. «Και τα δύο κόμματα έχουν καλλιεργήσει σε τέτοιο βαθμό το πελατειακό κράτος ώστε οδήγησαν τη χώρα στην χρεωκοπία»."
"Εκτός από τα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης, τον κ. Καρκατσούλη απασχολούν και τα κοινωνικά προβλήματα. Συμμετέχει σε μια πρωτοβουλία πολιτών στη συνοικία της Κυψέλης όπου κατοικεί και σημειώνει ότι υπό τις δύσκολες συνθήκες της οικονομικής κρίσης για πρώτη φορά αρχίζει να διαμορφώνεται μια κοινωνία πολιτών στην Ελλάδα."
"Ο σύμβουλος επιχειρήσεων Μ. Γκουζούρης, ο οποίος εγκατέλειψε την εργασία του στο εξωτερικό για να επιστρέψει στην Ελλάδα, φιλοδοξεί να αποδείξει ότι και στην Ελλάδα οι δουλειές μπορούν να γίνονται με διαφανή τρόπο, επιθυμεί όλοι να πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν και να τον επιλέγουν λόγω της επαγγελματικής του ικανότητας και όχι βάσει των πολιτικών του διασυνδέσεων."
"Παράλληλα με την επαγγελματική του δραστηριότητα παρέχει δωρεάν συμβουλές και σημειώνει «Υπάρχει πολλή μεγαλύτερη ανάγκη από όσο νόμιζα. Εφόσον το κράτος δεν βοηθάει, βοηθάω εγώ»."

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου