Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΠΡΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΙΚΑ

Προεκλογικό «δωράκι» για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις από το ΙΚΑ, που με εγκύκλιό του καταργεί τον νόμο και προαναγγέλλει πως αυτός θα αλλάξει (!) ίσως και μετά τις εκλογές ή από την επόμενη κυβέρνηση που ακόμα δεν ξέρουμε – και εφόσον φυσικά λειτουργήσει ξανά το ελληνικό κοινοβούλιο και η σύνθεσή του το επιτρέψει να νομοθετήσει σχετικά.
Δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, η διοίκηση του ΙΚΑ ανακοίνωσε χθες πως «αναβάλλει» προσωρινά -για ένα τρίμηνο τουλάχιστον- το νέο σύστημα πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών, που θα εφαρμοστεί τελικώς... καλόν Αύγουστο.
Με τον Ν.4075/2012 το ΙΚΑ θα έπρεπε από τον Μάιο να εισπράττει μέσα στις πρώτες 5 εργάσιμες μέρες (αντί την τελευταία ) κάθε μήνα τις ασφαλιστικές εισφορές από τις επιχειρήσεις. Ουσιαστικά δηλαδή το ΙΚΑ να«προεισπράττει» σχεδόν ενός μηνός έσοδα, που κανονικά θα ελάμβανε εβδομάδες αργότερα, στερώντας από ρευστότητα τις επιχειρήσεις που με τα λεφτά αυτά υπολόγιζαν –καλώς ή κακώς- να πληρώσουν πχ μισθούς, διάφορα τέλη, ΦΠΑ και άλλες υποχρεώσεις τους.
Καθώς όμως η ημερομηνία πρώτης εφαρμογής του νόμου συμπίπτει με τις εκλογές, η διοίκηση του ΙΚΑ προσπάθησε να χρυσώσει το χάπι στους επιχειρηματίες που ασφυκτιούν και που μέσα σε λίγες μέρες θα έπρεπε να πληρώσουν τα μαλλιοκέφαλά τους (εισφορές Φεβρουαρίου στις 30/4 με το παλιό σύστημα, εισφορές Μαρτίου στις 7/5 (επειδή 5/5 πέφτει Σάββατο), 30/5 εισφορές δώρου Πάσχα, 30/4 ρυθμίσεις από ληξιπρόθεσμα χρέη, 26/4 και 26/5 ΦΠΑ κλπ κλπ).
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του ΙΚΑ τονίζει πως"προκειμένου να παρασχεθεί ο απαιτούμενος χρόνος στους εργοδότες για ενημέρωσή τους και προσαρμογή των μηχανογραφικών συστημάτων μισθοδοσίας, η Διοίκηση του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, κρίνει αναγκαίο η εφαρμογή του μέτρου να λάβει χώρα από την μισθολογική περίοδο Ιουλίου 2012 και μετέπειτα". Συνεπώς, αναφέρεται στη διαταγή της διοίκησης «οι ασφαλιστικές εισφορές μηνός Ιουλίου 2012πρέπει να καταβληθούν στις Τράπεζες το αργότερο μέχρι την 5η εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα δηλαδή έως 7 Αυγούστου».
Στο σημείο αυτό η εγκύκλιος προαναγγέλει πως θα γίνει και νομοθετική ρύθμιση, για το νόμο που πήρε ΦΕΚ πριν μια εβδομάδα! Και καταλήγει:
Κατόπιν των ανωτέρω, οι καταβολές των εισφορών που αφορούν μισθολογικές περιόδους Απριλίου 2012, Δώρου Πάσχα 2012, Μαΐου 2012 και Ιουνίου 2012 θα πρέπει να πραγματοποιηθούν με βάση τις προθεσμίες του προϊσχύοντος νομικού πλαισίου (σσ: δηλαδή με καταληκτική ημερομηνία τέλος του μηνός και όχι ως την 5η εργάσιμη) «κατά τα γνωστά».
Το νέο «άχθος» αυτό για τις επιχειρήσεις θα προκυψει στις επιχειρήσεις τον Αύγουστο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου