Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Μαύρα μαντάτα για την Υγεία: Μνημόνιο και έλλειψη ρευστού “τρώνε” νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ!


 

Όλα από την τσέπη τους θα πρέπει να τα πληρώνουν πολύ σύντομα για την υγεία τους οι Έλληνες ασθενείς αν συνεχισθεί η κατάσταση με την υποχρηματοδότηση του συστήματος υγείας. Τι θα πληρώνουν και πόσα χρήματα λείπουν από τον κορβανά του ΕΣΥ;


Νοσοκομεία δεν μπορούν πια να λειτουργήσουν ομαλά λόγω έλλειψης ρευστού, άρα και υλικών, προσωπικού και γενικότερων χρεών. Ο νεοσύστατος ΕΟΠΥΥ πριν καλά καλά ξεκινήσει να λειτουργεί βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση καθώς τα κονδύλια που του διαθέτουν δε φθάνουν ούτε...ανάσα να πάρει. 
Αποτέλεσμα της τραγικής αυτής οικονομικής κατάστασης των φορέων παροχής υγείας είναι όχι μόνο να βασανίζονται καθημερινά οι χιλιάδες ασθενείς, αλλά και να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη τους. 

Είναι ενδεικτικό ότι το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ για το 2012 υπολογίζεται σε 4,5 δις ευρώ σε σύνολο δαπανών 9,3 δις ευρώ. Η κατάρρευση των εσόδων του ΕΟΠΥΥ εξαιτίας της εκτίναξης της ανεργίας και της μαύρης εργασίας υπολογίζεται ότι θα περιορίσει τον προϋπολογισμό του πάνω από 2 δις ευρώ. Ταυτόχρονα η χρηματοδότηση του από το κράτος μόλις φτάνει μόλις στα 800 εκατ. ευρώ δηλαδή δεν αγγίζει καν το 10% των δαπανών του.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Χρήστος Κόνιαρης, Υγειονομικός Μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ: “Η έναρξη λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ συνοδεύτηκε με τραγελαφικές καταστάσεις, συνεχείς ανακλήσεις αποφάσεων, εμπάργκο από φαρμακοποιούς και γιατρούς και γενικότερο ένα αλαλούμ, που μάλλον θα αποτελέσει θέμα τω επιθεωρήσεων. Η κατάσταση αυτή έχει ως βασικό αίτιο την έλλειψη χρηματοδότησης από το κράτος αλλά και την κατάρρευση των εσόδων των κλάδων υγείας. 

Ήδη ο ΕΟΠΥΥ χωρίς να έχει δώσει ούτε ένα ευρώ για δαπάνες Νοσοκομειακής περίθαλψης χρωστά τεράστια ποσά σε φάρμακα και ιατρικές εξετάσεις. Αν λάβουμε μάλιστα υπόψη ότι έχει αυτή τη στιγμή το μισό αριθμό των γιατρών που απαιτείται σύμφωνα με τις δικές τους εκτιμήσεις είναι φανερό ότι αν είχε πλήρη κάλυψη δεν αρκούσαν ούτε «για ζήτω» τα χρήματα που διαθέτει”.

Πάντως γιατροί και εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναμονή προκειμένου να διαπιστώσουν τι θα γίνει μετά τις εκλογές. Αν δηλαδή η νέα κυβέρνηση συνεχίσει τις δραματικές περικοπές σε χρηματοδοτήσεις, φάρμακα αλλά και μισθούς, πριν λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις. 

IATROPEDIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου