Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Θεσσαλονίκη: Μπλόκο στα παραπεμπτικά για εξετάσεις

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ
Δεν έχει τέλος η τεράστια ταλαιπωρία για χιλιάδες ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ (Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας) στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι πληρώνουν από την τσέπη τους τις εξετάσεις στα ιδιωτικά εργαστήρια.
Οι ασφαλισμένοι αναγκάζονται να καταβάλλουν το αντίτιμο της εξέτασης και στη συνέχεια να επισκέπτονται το ταμείο τους, ώστε, δίνοντας την απόδειξη, να παίρνουν πίσω τα χρήματα που αντιστοιχούν στο ποσοστό συμμετοχής τους. Το αλαλούμ που επικρατεί για τρίτη εβδομάδα οφείλεται στην απόφαση των εργαστηριακών γιατρών της Θεσσαλονίκης να μη δέχονται πλέον τα παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ, λόγω των υπέρογκων χρεών του. Προχτές το βράδυ, σε συνάντηση που συγκάλεσε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), οι εργαστηριακοί γιατροί αποφάσισαν να συνεχίσουν επ' αόριστον το μπλόκο στα παραπεμπτικά για κάθε είδους εξετάσεις. «Παραμένουμε απλήρωτοι εδώ και δυο χρόνια», επισήμανε στον «Α» η αντιπρόεδρος του ΙΣΘ, Μαρία Χατζηδημητρίου.
Σύμφωνα με το νόμο, η εξόφληση των οικονομικών υποχρεώσεων θα πρέπει να γίνεται εντός 45 ημερών. Κατά συνέπεια, ο ΕΟΠΥΥ θα έπρεπε να έχει ήδη πληρώσει τους εργαστηριακούς γιατρούς τουλάχιστον για τις εξετάσεις Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2012. Από τις αρχές Απριλίου οι εργαστηριακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης έχουν σταματήσει να δέχονται παραπεμπτικά και από τους ασφαλισμένους των ΤΑΠ-ΟΤΕ και ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ (ταμείο υγειονομικών). Τα δυο ταμεία οφείλουν εκατομμύρια ευρώ την τελευταία τριετία και ο ΙΣΘ έχει προσφύγει για τα ανεξόφλητα χρέη στη Δικαιοσύνη.
Οι εργαστηριακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης προειδοποιούν ότι η συσσώρευση οφειλών οδηγεί σταδιακά στην υποβάθμιση της περίθαλψης των ασφαλισμένων. Οι ίδιοι έχουν κόψει αποδείξεις, φορολογούνται για χρηματικά ποσά που δεν έχουν εισπράξει και τα εργαστήρια αρκετών κινδυνεύουν με λουκέτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου