Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Αναζητούν σωσίβιο με νέα μέτρα για τον ΕΟΠΥΥ


Νέος κύκλος οικονομικής αιμορραγίας απειλεί τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, καθώς κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δωρεάν φάρμακα και ιατρική περίθαλψη. Γιατροί και φαρμακοποιοί έχουν προγραμματίσει κινητοποιήσεις διαρκείας, εξελίξεις που πιέζουν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δρομολογήσει νέα μέτρα σε μια προσπάθεια να διασώσει τον οικονομικά ναυαγισμένο ΕΟΠΥΥ.

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η μαύρη τρύπα του νέου Ταμείου θα κλείσει στα τέλη του έτους στα 2,5 δισ. ευρώ.

Ετσι, στο πλαίσιο των 80 νέων μέτρων για την καλύτερη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ που έχει εξήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, εξετάζεται μεταξύ των άλλων να δοθούν κίνητρα (για παράδειγμα, περισσότερες επισκέψεις) στους γιατρούς ώστε να συνταγογραφούν γενόσημα φάρμακα και να είναι συγκρατημένοι στις διαγνωστικές εξετάσεις.
Ωστόσο και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τουλάχιστον προς το παρόν απομακρύνεται το ενδεχόμενο της αύξησης της συμμετοχής των ασφαλισμένων σε φάρμακα και διαγνωστικές εξετάσεις, ανάλογα με το εισόδημά τους - πρόταση της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας που παρουσίασε χθες το Mega.

Πρόκειται για σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων, αλλά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας φαίνεται να επιμένει στην υιοθέτηση μέτρων λιγότερο επώδυνων για τους ασφαλισμένους.

Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται και στον διαπραγματευτικό ρόλο του Οργανισμού, με στόχο την επίτευξη καλύτερων τιμών.

Στο πλαίσιο αυτό, στο μικροσκόπιο μπαίνει και η αποζημίωση των ιδιωτικών φορέων υγείας βάσει της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. «Κάποια στιγμή πρέπει να εγκαταλείψουμε τον ισοπεδωτικό τρόπο αποζημίωσης και να συνδέσουμε την πληρωμή των προμηθευτών με την ποιότητα που παρέχουν», υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» ο υποδιοικητής του ΕΟΠΥΥ Κυριάκος Σουλιώτης.



ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Κριτήριο αξιολόγησης θα αποτελέσουν η στελέχωση και ο εξοπλισμός, συνεπώς θα απαιτηθεί έκπτωση από τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και νοσηλευτικά ιδρύματα που βρίσκονται χαμηλά στη λίστα των ποιοτικών υπηρεσιών.

Ανάλογα μέτρα όμως δρομολογούνται και στον τομέα του φαρμάκου, σε μία ακόμη προσπάθεια περιστολής της δαπάνης. Αμεση προτεραιότητα δίνεται στην οριστικοποίηση και εφαρμογή της λεγόμενης θετικής λίστας, που εκκρεμεί από τον Σεπτέμβριο του 2011.

Σύμφωνα με το μέτρο αυτό, για κάθε κατηγορία φαρμάκου θα ορίζεται μία μέση τιμή (βάσει των τιμών γενοσήμων και πρωτοτύπων), συνεπώς εάν οι ασφαλισμένοι επιλέξουν ακριβότερα φάρμακα τότε θα καλούνται να πληρώσουν τη διαφορά. Παράλληλα και σύμφωνα με στελέχη του χώρου, με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο που θα αποτελέσει μοχλό πίεσης προς τις φαρμακοβιομηχανίες για την περαιτέρω μείωση των τιμών.

Οι φαρμακοποιοί αποφάσισαν την άρση της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων από την 1η Σεπτεμβρίου, διεκδικώντας την άμεση τακτοποίηση των οφειλών του ΕΟΠΥΥ. Αλλωστε, ήδη σε 16 περιοχές της χώρας οι πολίτες πληρώνουν από την τσέπη τους. «Κόκκινο πανί» αποτελούν όμως και τα συσσωρευμένα χρέη των περασμένων ετών, ενώ ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος προειδοποιεί - μιλώντας στα «ΝΕΑ» - για κινητοποιήσεις μακράς διαρκείας.

ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου