Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά θέτει εκ νέου το θέμα της πιλοτικής παράλληλης ηλεκτρονικής συνταγογράφησης


Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά θέτει εκ νέου το θέμα της πιλοτικής παράλληλης ηλεκτρονικής συνταγογράφησης
To θέμα της πιλοτικής παράλληλης ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θέτει εκ νέου ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, αποστέλλοντας σχετικό έγγραφο προς τους προέδρους και το διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ και του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Μάλιστα, ο ΙΣΠ, προκειμένου να υπογραμμίσει τη σοβαρότητα του ζητήματος, αποστέλλει τον σχετικό φάκελο στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και στον διοικητή Δημόσιας Διοίκησης για περαιτέρω έλεγχο.
To θέμα, όπως σημειώνει ο Σύλλογος, είναι ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς αφορά στην ασφάλεια διαχείρισης ευαίσθητων θεμάτων υγείας των πολιτών, καθώς και την προστασία του έργου και του κύρους της αξιοπρέπειας των ιατρών. Εν τούτοις, παρά την αποστολή του εγγράφου και των επανειλημμένων τηλεφωνικών επικοινωνιών, ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση, όπως αναφέρει. Επιπλέον, κατά τη συνάντηση που είχε ο ΙΣΠ με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Μάριο Σαλμά στις 9 Αυγούστου, συζητήθηκε ευρέως το θέμα, ενώ ο τελευταίος διαβεβαίωσε τους γιατρούς, πως το θέμα του πιλοτικού προγράμματος της παράλληλης ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα σταματήσει.
Στην αναφορά του ο ΙΣΠ, τονίζει μεταξύ άλλων:
«To πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμόζεται δοκιμαστικά σε κάποια φαρμακεία της Αττικής υπό την εποπτεία του ΕΟΠΥΥ και της Κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας Συνταγών (ΚΜΕΣ) με τη συνεργασία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και ιδιωτικών εταιρειών μηχανογράφησης φαρμακείων, με σκοπό την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζει το βασικό σύστημα της μηχανογράφησης της ΗΔΙΚΑ.
To ανωτέρω πρόγραμμα είναι εν αγνοία του ιατρικού κόσμου, ο οποίος την ηλεκτρονική επεξεργασία-συνταγογράφηση και τη θέλει και την απαιτεί, υπό δύο όμως βασικούς όρους:
- Να είναι ασφαλής για τον ασθενή, όσον αφορά ευαίσθητα ιατρικά δεδομένα.
- Να είναι προσβάσιμη, όσον αφορά στη δυνατότητα του ιατρού να συνταγογραφεί ηλεκτρονικά, με ένα σύστημα γρήγορο, ασφαλές, άμεσα προοβάσιμο, το οποίο να διαθέτει τον εξοπλισμό που απαιτείται. Δηλαδή να μην καθυστερεί, να μην "πέφτει", να υπάρχει σύνδεση ίντερνετ σε όλη την επικράτεια και οι δημόσιες μονάδες υγείας να είναι εφοδιασμένες με τον κατάλληλο εξοπλισμό, κάτι που μέχρι σήμερα δυστυχώς δεν υπάρχει και το καταγγέλλουμε, καθώς και να διασφαλίζει το απόρρητο του θεραπευτικού έργου των ιατρών έναντι τρίτων».
Τέλος, ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά σημειώνει πως έχει στα χέρια του καταγγελίες από ιατρούς ότι μέσα στις 5,5 ώρες του ωραρίου τους κατάφεραν να συνταγογραφήσουν ηλεκτρονικά μία μόνο συνταγή.
Πηγή: Κέρδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου