Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Με πόσα θα ζει ένας γιατρός σε λίγο καιρό μετά τις μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια;


Η κυβέρνηση το πήρε πια απόφαση. Στη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον Γιάννη Στουρνάρα δόθηκε και τυπικά το πράσινο φως ότι οι μειώσεις των μισθών θα είναι κλιμακωτές προς όλα τα ειδικά μισθολόγια. Τι σημαίνει αυτό για το ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ και με πόσα θα ζει σε λίγο καιρό ένας γιατρός;

  
Με κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι νοσοκομειακοί γιατροί που βρίσκονται μπροστά σε μια νέα θύελλα περικοπών στις αποδοχές τους. Μιλούν για «πετσόκομμα» των μισθών τους, που τελικά όμως θα έχει ελάχιστο δημοσιονομικό όφελος. Αντιδρούν στις πληροφορίες που θέλουν μειώσεις στα μισθολόγια τους κατά 8% κλιμακωτά όπως αποφασίσθηκε και στη σύσκεψη του Μεγάρου Μαξίμου το βράδυ της Τρίτης.
Το νέο πλήγμα στον κλάδο θα είναι ανεπανόρθωτο για τις τσέπες αλλά και τις οικογένειες των γιατρών που θα αναγκαστούν πια να ζουν με ελάχιστα σε σχέση με την εμπειρία τους αλλά και τη βαθμίδα τους. 
Με περικοπή 8% μεσοσταθμικά ένας γιατρός με 20ετή εμπειρία και μισθό διευθυντή, θα δει στο λογαριασμό του να μπαίνουν το πολύ 1500 ευρώ. Οι απώλειες θα αγγίξουν ακόμη και τα 500 ευρώ, αφού ήδη έχουν μειωθεί κατά 30 με 40% οι αποδοχές του κλάδου μέσω επιδομάτων και γενική μείωση. Οι επιμελητές Α και Β θα αναγκαστούν να ζουν ακόμη και με 1200 ευρώ ανεξάρτητα από τις ώρες εργασίας του στο νοσοκομείο. 
Για τους ειδικευόμενους ούτε λόγος καθώς η τακτική της κυβέρνησης σε συνεργασία με την τρόικα θα καταβαραθρώσει οικονομικά τους νέους λειτουργούς του Ιπποκράτη που θα περιορισθούν στα 1000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι και οι εφημερίες του κλάδου θα είναι πια περιορισμένες λόγω περικοπής των κονδυλίων.
Όλα αυτά βέβαια την ώρα που η δημόσια υγεία και οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις σε υλικά και την αύξηση στην προσέλευση των πολιτών, ενώ καλούνται να καλύψουν και τα κενά σε προσωπικό.
«Ούτε 8%, ούτε 1%, ούτε ένα ευρώ», ξεκαθαρίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, διευκρινίζοντας πως το επιπλέον «πετσόκομμα των μισθών των γιατρών κατά ακόμα 100 ως 200 ευρώ τον μήνα θα έχει ένα τελείως ασήμαντο δημοσιονομικό όφελος, περίπου 35 με 40 εκατ. ευρώ τον χρόνο».
Από την επόμενη εβδομάδα πάντως αναμένεται να ξεκινήσει νέος γύρος συνελεύσεων στα νοσοκομεία της χώρας, με στόχο την οργάνωση πανελλαδικής απεργίας. 
Ήδη στο Ρέθυμνο, οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας έως την Παρασκευή, διεκδικώντας δεδουλευμένα 7 μηνών.
Δήμητρα Ευθυμιάδου
IATROPEDIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου