Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Ουρές ξανά στα φαρμακεία! Βαθαίνει η κόντρα ΕΟΠΥΥ- φαρμακοποιών- γιατρών


Ουρές ξανά στα φαρμακεία! Βαθαίνει η κόντρα ΕΟΠΥΥ- φαρμακοποιών- γιατρώνΗ νέα κινητοποίηση των φαρμακοποιών όλης της χώρας είναι προ των πυλών και ήδη οι περισσότεροι ασθενείς σπεύδουν στα ιδιωτικά φαρμακεία για να αγοράσουν τα φάρμακά τους και να προλάβουν την άρση της πίστωσης που ξεκινά το Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου. 
Τι μέλλει γενέσθαι; 
  
Μόλις δύο 24ωρα πριν οι φαρμακοποιοί αρχίσουν και πάλι να μη δίνουν δωρεάν φάρμακα σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ σε όλη τη χώρα, και ήδη οι πρώτες ουρές σχηματίζονται στις γειτονιές με όσους επιχειρούν να αποφύγουν την ταλαιπωρία των επόμενων ημερών. 
Και όλα αυτά βέβαια την ώρα που βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ ΕΟΠΥΥ και φαρμακοποιών με τον πρόεδρο του Οργανισμού να είναι αποφασισμένος να εξοφλεί μόνο τους φαρμακοποιούς που δεν απεργούν. 
 
Άμεση ήταν η αντίδραση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, ο οποίος εκτιμά ότι η απόφαση εξπρές του ΕΟΠΥΥ εμπεριέχει την νοοτροπία απεργοσπαστικού μηχανισμού. «Οι ασφαλισμένοι γνωρίζουν ότι ο ΕΟΠΥΥ μας οφείλει πάνω από μισό δισ. ευρώ. Οι ασφαλισμένοι γνωρίζουν ότι καταθέσαμε προτάσεις που δεν έχουν κόστος (συμψηφισμός, εξαίρεση από τον Τειρεσία), τις οποίες η Πολιτεία απέρριψε.
 
Οι ασφαλισμένοι γνωρίζουν ότι εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια και δεν αντέχουμε άλλο.  Υιοθετείτε  πρακτικές άλλων εποχών, που αν υλοποιηθούν θα πρόκειται για απόφαση ντροπής, που θυμίζει μαύρες εποχές και υποβαθμίζει την ποιότητα της δημοκρατίας μας», δήλωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής  Κώστας Λουράντος.
Εκτιμά μάλιστα ότι ουδείς φαρμακοποιός θα υπογράψει ατομική σύμβαση, όχι μόνο επειδή θέλει να αποφύγει την ομηρία του από έναν αφερέγγυο και εξ υπαρχής θνησιγενή Οργανισμό, αλλά κυρίως επειδή δεν προτίθεται να συνεχίσει να αποτελεί κρίκο της αλυσίδας του προβλήματος.  
 
 Για άλλο ένα μνημονιακό «Βατερλό» με τραγικές επιπτώσεις στην υγεία, κάνει λόγο σε ανακοινωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ανεφερόμενο στην δημιουργία και λειτουργία του ΕΟΠΥΥ. «Περίπου 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένων βρίσκονται όμηροι ενός συστήματος με λιγότερους γιατρούς, μειωμένες παροχές, μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση για φάρμακα και εξετάσεις, πληρώνοντας αδρά ακόμα και το τηλεφωνικό κλείσιμο ενός ραντεβού.  Ο ΕΟΠΥΥ, με  ελλειμματικό προϋπολογισμό για το 2012 πάνω από 2 δις και διπλάσιο ποσό σε συσσωρευμένα χρέη, οδηγείται με βεβαιότητα σε χρεοκοπία και αδυναμία κάλυψης των αναγκών των ασφαλισμένων.  Οι επικείμενες κινητοποιήσεις γιατρών και φαρμακοποιών αναδεικνύουν με δραματικό τρόπο την κατάρρευσή του», τονίζεται στην ανακοίνωσή του.
 
Και δεν είναι μόνο αυτό. Βαθαίνει και η κόντρα ανάμεσα στους ιδιώτες γιατρούς και τον Οργανισμό,  καθώς τα μέλη του ΙΣΑ απέστειλαν  εξώδικη διαμαρτυρία-καταγγελία ζητώντας εξηγήσεις για τον προϋπολογισμό του,  την απευθείας χρηματοδότηση , την αποπληρωμή των δεδουλευμένων των ιατρών,  την δημιουργία διαρκούς Επιτροπής Διαχειριστικού Ελέγχου και για τον εάν  διενεργήθηκε Μειοδοτικός Διαγωνισμός για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ μέσω κλήσης.  Όπως αναφέρεται στην εξώδικη διαμαρτυρία αν δεν ληφθούν ρητές διαβεβαιώσεις και συγκεκριμένες απαντήσεις οι γιατροί  επιφυλάσσονται  για την άσκηση κάθε νομίμου δικαιώματος τους. 

ΙΑΤROPEDIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου