Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ: Ταξικός «εξορθολογισμός» με κόστος ανθρώπινες ζωές



Ο ΕΟΠΥΥ «ντίλερ» των επιχειρήσεων, τα δημόσια νοσοκομεία «γυμνά» και η ίδια η επιβίωση ασφαλισμένων και ασθενών εξαρτάται από την τσέπη τους

 Το «κόστος» της ανθρώπινης ζωής επικαλείται καθημερινά και χωρίς περιστροφές η κυβερνητική προπαγάνδα για τις δραματικές περικοπές που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας. Η ταξική «λογιστική», δηλαδή η λογιστική που είναι προσαρμοσμένη στα συμφέροντα των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων, δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση στον τομέα Υγεία - Φάρμακο, παρότι πρόκειται για τον πιο ευαίσθητο τομέα, για ζήτημα ζωής και θανάτου. Αυτό που κρύβεται επιμελώς είναι ότι κάθε ευρώ, που κόβεται από τα δημόσια νοσοκομεία και τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και μετακυλίεται στους ίδιους τους ασθενείς και τους ασφαλισμένους, θέτει σε κίνδυνο την ίδια την επιβίωση της πλειοψηφίας του λαού, αφού οι συνθήκες δουλειάς και ζωής χειροτερεύουν, η εξαθλίωση εξαπλώνεται και όλο και λιγότεροι έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν για γιατρό, εξετάσεις, φάρμακα, θεραπευτικά υλικά, περίθαλψη. Αυτή η εγκληματική πολιτική που ισχυρίζεται ορθά - κοφτά πως δεν έχουν όλοι δικαίωμα στη θεραπεία, δηλαδή στη ζωή, ακολουθείται για να ενισχύονται οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι γενικά - μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό - και ειδικά όσοι δραστηριοποιούνται σε Υγεία - Φάρμακο. Ολο και μεγαλύτερο μέρος του πλούτου που παράγεται από τους εργαζόμενους πηγαίνει - ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης - στις καπιταλιστικές επιχειρήσεις (σ.σ. φορολογία, ασφαλιστικές εισφορές, απευθείας από τις τσέπες των λαϊκών οικογενειών) κι ας σημαίνει αυτό ότι άνθρωποι θα μένουν χωρίς φάρμακα, παιδιά χωρίς εμβόλια, χρόνια πάσχοντες και ανάπηροι χωρίς την απαραίτητη για τη ζωή τους θεραπεία.
«Ωρολογιακή βόμβα» ο ΕΟΠΥΥ Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, εμφανίστηκε ιδιαίτερα κυνικός την περασμένη βδομάδα, περιγράφοντας το εμπόριο που γίνεται σε Υγεία - Φάρμακο και την εξέλιξή του: «Ο ΕΟΠΥΥ θα λειτουργήσει ως μεγάλος αγοραστής υπηρεσιών Υγείας. Είναι μια μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία, η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη, μετά τον γερμανικό ασφαλιστικό οργανισμό Υγείας. Φτιάχτηκε για να ενώσει τις ασφαλιστικές εισφορές, τον ιδρώτα των εργαζομένων και να βγει στην αγορά να διαπραγματευτεί καλύτερες τιμές». Εν ολίγοις, οι ασφαλιστικές εισφορές και η κρατική χρηματοδότηση των Ταμείων δεν πηγαίνουν για να προστατεύεται η υγεία των εργαζομένων, αλλά ο ιδρώτας τους «αξιοποιείται» για να ταΐζονται οι επιχειρηματίες της Υγείας και του Φαρμάκου! Ουσιαστικά, ο Οργανισμός δεν είναι τίποτε άλλα παρά ο μεσάζοντας των ασφαλισμένων με τους επιχειρηματίες σε Υγεία - Φάρμακο και οι τελευταίοι είναι αυτοί που στηρίζονται με κάθε τρόπο.
Στον ΕΟΠΥΥ συνενώθηκαν 9,5 εκατ. ασφαλισμένοι και Ταμεία που ήταν χρεωμένα. Ταυτόχρονα, η κρατική επιχορήγηση για διπλάσιους ασφαλισμένους μειώθηκε τουλάχιστον 3,5 φορές. Η «αιμορραγία» είναι διαρκής, εξαιτίας της ανεργίας, της ελαστικής εργασίας, των μειωμένων μισθών και της «μαύρης» εργασίας, των οφειλόμενων εισφορών κράτους και εργοδοτών. Αρα, εφόσον η κρατική χρηματοδότηση μειώνεται διαρκώς με προοπτική να σταματήσει εντελώς, ο ΕΟΠΥΥ θα κάνει διαρκώς περικοπές παροχών και τελικά το βάρος θα καταλήξει - ήδη γίνεται - απευθείας στην τσέπη των ασφαλισμένων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα από τον τομέα του Φαρμάκου: Ο κυβερνητικός στόχος για το 2012 είναι να μειωθεί κατά 1 δισ. ευρώ η φαρμακευτική δαπάνη από τα ασφαλιστικά Ταμεία (σ.σ. από 4,1 δισ. στα 3,2 δισ. ευρώ). Αυτό δε σημαίνει ούτε ότι θα χάσουν οι φαρμακοβιομηχανίες, ούτε ότι θα γίνει «οικονομία» προς όφελος των ασφαλισμένων. Αντίθετα, σημαίνει ότι μεγαλώνει η συμμετοχή των ασφαλισμένων στην αγορά φαρμάκων, που είναι απαραίτητα για τη θεραπεία. Για παράδειγμα, θα συνταγογραφούνται μόνο τα πιο φθηνά, τα γενόσημα, και όποιος έχει θα πληρώνει τη διαφορά για το φάρμακο που είναι πιο κατάλληλο για τη συγκεκριμένη ασθένεια, τον συγκεκριμένο οργανισμό κλπ.
Η πολιτική που στηρίζει την επιχειρηματική δράση σε Υγεία - Φάρμακο εδώ και χρόνια οδηγεί στο να λυμαίνονται οι επιχειρήσεις τα Ταμεία και τον κρατικό προϋπολογισμό. Η ίδια πολιτική είναι που σχεδιασμένα υποβαθμίζει τα δημόσια νοσοκομεία και τα έχει κάνει να λειτουργούν με κριτήρια «έσοδα - έξοδα», να πουλούν και να αγοράζουν υπηρεσίες Υγείας.
Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ μέχρι τον Ιούνη του 2012 ήταν:
Στους φαρμακοποιούς 540 εκατ. ευρώ.
Στους συμβεβλημένους κλινικούς και εργαστηριακούς γιατρούς 570 εκατ. ευρώ.
Στη φαρμακοβιομηχανία 550 εκατ. ευρώ.
Στις ιδιωτικές κλινικές 1 δισ. ευρώ.
Στα δημόσια νοσοκομεία 1,7 δισ. ευρώ.

Πλέον, η κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ είναι μια «ωρολογιακή βόμβα» έτοιμη να σκάσει από στιγμή σε στιγμή και να συμπαρασύρει τους ασφαλισμένους, τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς και φαρμακοποιούς. Είναι ενδεικτικό πως ο Οργανισμός παρουσίασε έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ μόνο το Α'' εξάμηνο του 2012 και θα χρειαστεί άμεσα 1 - 1,4 δισ. για να εξασφαλιστεί η λειτουργία του. Τα αδιέξοδα που πολλαπλασιάζει για τους ασφαλισμένους η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ αποτυπώνονται και στα πάνω από 100 εκατ. ευρώ που χρωστά ο Οργανισμός σε αρρώστους που πλήρωσαν απ'' την τσέπη τους τα φάρμακα και τις υπηρεσίες Υγείας και πρέπει να τα εισπράξουν.
Επικίνδυνες καταστάσεις στα νοσοκομεία Η λεγόμενη «οικονομία» στη χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων δεν είναι τίποτε άλλο παρά πλήρης υποβάθμιση, για να ενισχυθεί ο ιδιωτικός τομέας. Ετσι, η μεγάλη έλλειψη σε γιατρούς - πάνω από 6.000 υπολείπονται - και σε νοσηλευτές - γύρω στις 20.000 - αλλά και σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, έχει σαν αποτέλεσμα τμήματα και κλινικές να μένουν υποστελεχωμένες και να κινδυνεύουν οι νοσηλευόμενοι.
Οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, σε συνδυασμό με την καθιέρωση και γενίκευση της ελαστικής εργασίας σε αυτό τον τόσο καίριο τομέα υποβαθμίζουν «μέχρι θανάτου» τις δημόσιες δομές και υπηρεσίες Υγείας, στις οποίες απευθύνονται όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού. Η πρόσληψη 400 επικουρικών γιατρών για ένα χρόνο, που ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα το υπουργείο Υγείας, δε θα λύσει κανένα πρόβλημα. Τα κενά παραμένουν, το ίδιο και οι ακάλυπτες ανάγκες, οι οποίες φυσικά δε θα πάψουν μετά από ένα χρόνο. Στο μεταξύ, μέχρι να εξοικειωθούν οι 400 επικουρικοί με το αντικείμενο, το εργασιακό περιβάλλον και τους ασθενείς, θα πρέπει να φύγουν. Η ολοκληρωμένη και συστηματική παρακολούθηση του κάθε ασθενούς, με βάση τις ιδιαιτερότητες του κάθε οργανισμού, υπονομεύεται από τη διαρκή ανακύκλωση του εργατικού δυναμικού στα νοσοκομεία, από την εντατικοποίηση, την ανασφάλεια κ.λπ.
Η ελαστική εργασία θα γίνει καθεστώς στις δημόσιες δομές Υγείας, που σημαίνει ότι δε θα υπάρχουν σταθερά γιατροί όλων των ειδικοτήτων, νοσηλευτές επαρκείς να φροντίζουν όλους τους ασθενείς. Να θυμίσουμε την πρόσληψη 21 γιατρών για τα Κέντρα Υγείας Νέας Μάκρης, Ραφήνας και Περάματος μέσω ΜΚΟ για 5 μήνες και με 625 ευρώ μισθό, όπως και 343 εργαζομένων - νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, φυσικοθεραπευτές, χειριστές ακτινολογικών μηχανημάτων, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό - στα Νοσοκομεία «Γ. Γεννηματάς», «Σωτηρία», Παίδων «Αγία Σοφία», «Αλεξάνδρα» και «Ευαγγελισμός».
Ταυτόχρονα, μπορεί το υπουργείο Υγείας να παρουσιάζει σαν ένα «συντεχνιακό» ζήτημα των γιατρών τη μεγάλη μείωση του κονδυλίου για τις εφημερίες των νοσοκομείων, όμως προκύπτει άμεσα θέμα στην ασφαλή λειτουργία των νοσοκομείων. Πριν λίγες μέρες με εγκύκλιό του, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, ξεκαθάρισε πως θα πληρωθούν μειωμένες οι οφειλόμενες εφημερίες των γιατρών και οι εφημερίες θα γίνονται προσαρμοσμένες στο μειωμένο κονδύλι. Στο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης, η υποστελέχωση μαζί με την τροποποίηση του προγράμματος εφημέρευσης, έχει ως αποτέλεσμα οι περισσότερες κλινικές και τμήματα να μην καλύπτονται εφημεριακά για πολλές ημέρες. Αναφέρουμε ενδεικτικά:
Το Καρδιολογικό, το Παιδιατρικό και το Οδοντιατρικό τμήμα εφημερεύουν 17 ημέρες χωρίς τις αντίστοιχες ειδικότητες.
Το Ορθοπεδικό και το Ουρολογικό τμήμα εφημερεύουν 10 ημέρες χωρίς τις αντίστοιχες ειδικότητες.
Το Πνευμονολογικό τμήμα μένει 16 ημέρες χωρίς εφημερεύοντα πνευμονολόγο.
Το ΩΡΛ τμήμα 24 ημέρες χωρίς εφημερεύοντα ωτορινολαρυγγολόγο.
Το Κυτταρολογικό τμήμα 26 ημέρες χωρίς εφημερεύοντα κυτταρολόγο.
Το Γαστρεντερολογικό τμήμα 25 ημέρες χωρίς εφημερεύοντα γαστρεντερολόγο.
Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών άλλοτε εφημερεύουν 5 και άλλοτε 2 γιατροί.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου