Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

MEGA TV:  MEGA ΓΕΓΟΝΟΤΑ
MEGA TV:  MEGA ΓΕΓΟΝΟΤΑ


Άμεσα μέτρα για τον περιορισμό των δαπανών στην Υγεία θα πρέπει να λάβει το υπουργείο Υγείας εντός των επόμενων 20 ημερών, με τις πιέσεις της τρόικας να είναι ασφυκτικές προκειμένου να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ για το 2012, και η φαρμακευτική δαπάνη που, ενώ ο φετινός στόχος την έφερνε στα 2,88 δισ. ευρώ, υπολογίζεται ότι θα κλείσει στα 3,2 δισ. ευρώ.
Ήδη, το πρώτο βήμα που αποφασίστηκε είναι η μείωση του αριθμού των συμβεβλημένων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ απο 5.000 σε 4.000. Αυτό προκαλεί φόβους ότι η πρωτοβάθμια περίθαλψη θα υποβαθμιστεί, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι είτε να καταφεύγουν σε ιδιώτες γιατρούς, πληρώνοντας περισσότερα χρήματα, είτε αν δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πηγαίνουν σε δημόσια νοσοκομεία που ήδη βρίσκονται στα όρια λειτουργίας τους.
Την ίδια ώρα, η τρόικα ζητά επίσης να καταβληθούν άμεσα από τις φαρμακευτικές εταιρείες τα 152 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στην υπέρβαση των δαπανών που είχαν προϋπολογιστεί για το 1ο τετράμηνο του τρέχοντος έτους. Αντιθέτως, οι εκπρόσωποι των δανειστών απαιτούν να ληφθούν τα εξής δύο ισοδύναμα μέτρα:
  • Οριζόντια μείωση στις τιμές των φαρμάκων κατά 10%
  • Ορισμός πλαφόν στη συνταγογράφηση που θα έχουν δικαίωμα να κάνουν κάθε μήνα οι συμβεβλημένοι γιατροί.


1 σχόλιο: