Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Στα... 2 δισ. ευρώ ήδη το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ για το 2012!

Βενιζέλος Β. 
ΑΥΓΗ

Εξαιρετικά περιορισμένα είναι πλέον τα ταμειακά διαθέσιμα του υπερχρεωμένου και πολύπαθου Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τα πιο επίσημα χείλη!

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό "ANT1" ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος απάντησε ως εξής χθες σε ερώτηση σχετικά με την πανελλαδική κινητοποίηση των φαρμακοποιών και την αδυναμία των ασφαλισμένων, ιδιαίτερα των χαμηλοσυνταξιούχων, να πληρώνουν τοις μετρητοίς και εν τω συνόλω τα φάρμακά τους:

"Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Παπαγεωργόπουλος, από τα χρήματα τα οποία έχει στη διάθεσή του, θα πληρώσει αυτές τις μέρες όλες αυτές τις οφειλές. Ξεκινάει, λοιπόν, από σήμερα να πληρώσει τα μικρά ποσά που οφείλουμε σε χιλιάδες συμπολιτών μας, είτε από φάρμακα είτε επειδή αγόρασαν γυαλιά οράσεως είτε από εξετάσεις, αυτές τις δαπάνες τις οποίες έχει κάνει ο κάθε πολίτης".

Τα λίαν περιορισμένα ταμειακά διαθέσιμα του ΕΟΠΥΥ, όμως, προκύπτουν και από άλλη μία επίσημη πηγή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Λευτέρη Παπαγεωργόπουλου προς τον Ανδρέα Λυκουρέντζο και τους υπουργούς αναπληρωτές Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και Υγείας Μάριο Σαλμά, με ημερομηνία Τρίτη 11 Δεκεμβρίου, έγγραφο το οποίο έχει στη διάθεσή της η "Αυγή", ο ΕΟΠΥΥ ζητεί έκτακτη επιχορήγηση ύψους τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, προκειμένου να είναι ταμειακώς εντάξει ως προς τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς τρίτους, καθώς και για να εξασφαλίσει στοιχειωδώς ομαλή λειτουργία στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, οι οικονομικές υποχρεώσεις του Οργανισμού προς όλους τους παρόχους του, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων του ΕΣΥ, ανέρχονται σε 1.130.653.718,20 ευρώ, οι οικονομικές υποχρεώσεις του προς τους φαρμακοποιούς για τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2012 ανέρχονται στα 383.083.310 ευρώ και προς τις φαρμακευτικές εταιρείες στα 445.874.969,09 ευρώ. Συνεπώς, σύνολο οφειλών: 1.959.611.997,29 ευρώ.

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο εμπιστευτικό έγγραφο, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ ανέρχονται σε 460.136.996,88 ευρώ και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Οργανισμού προς την γενική κυβέρνηση σε 110.771.136,62 ευρώ.

Κλειστά τα φαρμακεία Δευτέρα και Τρίτη

Εξάλλου, κλειστά θα παραμείνουν την ερχόμενη Δευτέρα 17 και Τρίτη 18 Δεκεμβρίου τα φαρμακεία όλης της χώρας, παράλληλα με την επ'' αόριστον συνέχιση της πανελλαδικής αναστολής της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Δ.Σ. του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

Οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας ζητούν την αναστολή της νομοθετικής ρύθμισης, η οποία τους υποχρεώνει σε αναδρομικό από την 1η Ιανουαρίου 2012 rebate (επιστροφή χρηματικού ποσού επί του μηνιαίου τζίρου των φαρμακείων προς τα ασφαλιστικά ταμεία) ύψους 5% για όλα τα πωληθέντα φάρμακα, ενώ αντιδρούν επίσης στην αιφνιδιαστική ανακοίνωση του υπουργού Υγείας περί άμεσης και πλήρους απελευθέρωσης του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων όλης της χώρας, και μάλιστα αποσυνδεδεμένο από τα προγράμματα διημέρευσης και διανυκτέρευσης των φαρμακείων.

Επίσης, οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας διαμαρτύρονται για την ασυνάπεια του ΕΟΠΥΥ στην αποπληρωμή των χρεών του προς τον κλάδο, τόσο για τις εκτελεσμένες συνταγές του περασμένου Σεπτεμβρίου όσο και για σημαντικό μέρος των εκτελεσμένων συνταγών του 2011.

Αναφερόμενος στο θέμα των φαρμακοποιών, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος δήλωσε μεταξύ άλλων χθες στη συνέντευξή του στον "ANT1":

"Ο καθένας πρέπει να ξέρει πώς τοποθετείται μέσα σε μια κατάσταση δεινής οικονομικής κρίσης. Και καμιά φορά οι αξιώσεις, και μάλιστα με σκληρό και αδιάλλακτο τρόπο, ζημιώνουν τον κλάδο που εκπροσωπείς. Και τον πολίτη πάνω απʼ όλα. Εγώ αυτό το οποίο ζήτησα και ζητώ από τους φαρμακοποιούς είναι μετριοπάθεια, συναίνεση, συνεργασία. Έχω ιδρύσει τη διαδικασία της συνεργασίας μαζί τους από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μου. Ίδρυσα τη διαδικασία με την οποία έρχονται οι πρόεδροι των ταμείων, μας ενημερώνουν για το τι θα εισπράξουν, τι θα καταθέσουν στον ΕΟΠΥΥ, άρα πώς θα πληρώσουμε κατά προτεραιότητα τους φαρμακοποιούς. Δεν υπάρχει κάτι το οποίο έχω αρνηθεί στους εκπροσώπους των φαρμακοποιών. Η αδιαλλαξία και η άρνηση δεν προέρχονται από εμένα και καλό είναι αυτό να το συναισθανθούμε όλοι, διότι αυτοί οι οποίοι μας παρακολουθούν δεν είναι οι συνδικαλιστικές ηγεσίες. Είναι οι φαρμακοποιοί, τα μέλη των Συλλόγων".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου