Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Τα 2 δις ευρώ που «τρώνε» τον ΕΟΠΥΥ! Γιατί καταρρέει λίγο πριν το νέο έτος




Η δόση των δανειστών μας ίσως να αποδειχθεί και σωτήρια για τον υπό κατάρρευση ΕΟΠΥΥ ο οποίος χρωστά σε παρόχους και προμηθευτές κάθε είδους, κοντά στα 2 δις ευρώ.
Πως θα λυθεί το πρόβλημα…

Αν η δόση των δανειστών μας δεν χορηγηθεί άμεσα και προς την κατεύθυνση του ΕΟΠΥΥ, το μόνο βέβαιον είναι ότι οι περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένοι και το νέο έτος θα πληρώνουν τα φάρμακα από την τσέπη τους και δε θα μπορούν να επισκεφθούν γιατρό με πίστωση.
Τα χρέη του Οργανισμού έχουν ξεφύγει πια από κάθε όριο καθώς εκτιμώνται ότι αγγίζουν πλέον κοντά στα 2 δις ευρώ.

Η πιθανότητα να εισπράξει ο ΕΟΠΥΥ με τη δόση περίπου 1,5 δις ευρώ, με βάση τις δεσμεύσεις των κυβερνώντων, πιθανώς να δώσει μια ανάσα δε σημαίνει όμως ότι ο Οργανισμός θα σταματήσει να παράγει και νέα χρέη.
Άλλωστε οι συνεχώς μειωμένες εισφορές στα Ταμεία αλλά και η μειωμένη δυνατότητα του ΕΟΠΥΥ να δημιουργήσει καλύτερα οικονομικά δεδομένα, τον αφήνου έκθετο και το επόμενο διάστημα.

Ενδεικτικό είναι ότι οφείλει προς όλους τους παρόχους περιλαμβανομένων και των νοσοκομείων του ΕΣΥ, 1.130.653.718,20 ευρώ. Οι υποχρεώσεις του προς τους φαρμακοποιούς για τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2012 ανέρχονται στα 383.083.310 ευρώ και προς τις φαρμακευτικές εταιρείες στα 445.874.969,09 ευρώ. Σύνολο μαύρης τρύπας δηλαδή 1.95 δις ευρώ.
Άλλωστε η υπόθεση φαινόταν από την αρχή προβληματική.
Και αυτό διότι αρχικά τον Νοέμβριο του 2011, η διοίκηση του φορέα γνώριζε ότι είχε να ξοδέψει 7,8 δις ευρώ για τις ανάγκες των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.

Μόλις όμως δύο μήνες μετά, τον Ιανουάριο του 2012, αποκαλύπτεται ότι τα 7,8 δις απλά ...δεν υπάρχουν. Τα χρήματα περιορίσθηκαν στα 5,8 δις ευρώ γεγονός που σήμαινε και την ελαχιστοποίηση της κάλυψης για τους περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένους.

Όμως τα πράγματα χειροτέρεψαν καθώς μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα ακόμη και το 5,8 δις έγινε...4,6 δις όσα τελικά υπήρχαν για να ξοδευτούν στον ΕΟΠΥΥ το2012.
Το 2013 τα κονδύλια αναμένεται να μειωθούν ακόμη περισσότερα με την περίθαλψη των ασθενών να είναι άγνωστο εάν θα βγει σε πέρας…

Δήμητρα Ευθυμιάδου
IATROPEDIA

- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου