Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

"Πετάχτηκαν" 60 εκατ. του ΕΣΠΑ για την υγεία


Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Ανεκμετάλλευτα έμειναν 60 εκατ. ευρώ του προγράμματος ΕΣΠΑ 2007- 2013 που προορίζονταν για τον τομέα της Υγείας, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες για την απορρόφηση των κονδυλίων δεν κατάφεραν μέχρι το τέλος του 2011, οπότε και έληγε η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων και σχεδίου διαχείρισης, να καταρτίσουν ένα ολοκληρωμένο πλάνο για την διοχέτευσή τους στο σύστημα της περίθαλψης.

Οι πόροι αυτοί, μετά και την τελευταία αναθεώρηση του κοινοτικού προγράμματος, προωθήθηκαν τελικά σε άλλο τομέα. Συνεπώς, από τα 328 εκατ. ευρώ που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός των κοινοτικών κονδυλίων, ο τομέας της Υγείας έμεινε με 268 εκατ., ενώ αν δεν δινόταν εξάμηνη παράταση, θα χάνονταν περίπου άλλα 40 εκατ.

Αλλά και αυτά τα χρήματα «λιμνάζουν» μέχρι σήμερα. Ένα μόλις χρόνο πριν ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, έχει απορροφηθεί μόνο το 10% των κονδυλίων, παρά το γεγονός πως τόσο η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, όσο και τα νοσοκομεία παρουσιάζουν τεράστιες ελλείψεις, κυρίως σε λειτουργικό και οργανωτικό επίπεδο, ακριβώς λόγω της μη επαρκούς χρηματοδότησής τους.

«Δυσλειτουργία του συστήματος, γραφειοκρατία και μια αναποτελεσματική διοίκηση». Αυτοί είναι οι λόγοι για τις εξαιρετικά χαμηλές επιδόσεις που παρουσιάζει η απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, όπως τόνιζε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Υγείας κατά τη χτεσινή παρουσίαση του επικαιροποιημένου προγράμματος δράσεων για την καλύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων.

«Σπριντ» για να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος

Τρέχουν και δεν φτάνουν τώρα στο υπουργείο Υγείας προκειμένου να απορροφήσουν όσο μεγαλύτερο μέρος γίνεται από τα διαθέσιμα κοινοτικά κονδύλια. Ήδη καθορίστηκε νέο σχέδιο δράσης, με επίκεντρο τους ανασφάλιστους πολίτες και την υποστήριξη των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ. Εντούτοις, ακόμη κι αν το επικαιροποιημένο αυτό πρόγραμμα αξιοποίησης του ΕΣΠΑ τηρηθεί κατά γράμμα, η απορρόφηση δεν αναμένεται να ξεπεράσει στο τέλος το 48%.

Στις νέες δράσεις του υπουργείου για τη διετία 2013-14 συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων η χορήγηση «εισιτηρίου ελεύθερης πρόσβασης» ετήσιας διάρκειας σε ανασφάλιστους, μακροχρόνια άνεργους και σε οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας, οι εμβολιασμοί των παιδιών ανασφάλιστων οικογενειών, η κατάρτιση και πρακτική άσκηση νέων ανέργων γιατρών και νοσηλευτών, η άμεση υποστήριξη του ΕΟΠΥΥ, η βελτιστοποίηση της λειτουργίας των νοσοκομείων, κυρίως σε ό,τι αφορά τις προμήθειες, και η ανάπτυξη ενός συστήματος «υγείας κατ’ οίκον» για τους χρόνια πάσχοντες.

Οι ωφελούμενοι από το νέο αυτό πρόγραμμα εκμετάλλευσης των κοινοτικών κονδυλίων υπολογίζονται σε 156 χιλ. σε ετήσια βάση, ενώ ο προϋπολογισμός των δράσεων αγγίζει τα 90 εκατ. ευρώ.

vicky.kourlibini@capital.gr

Πηγή:www.capital.gr

- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου