Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών: Νέα βάρη στις πλάτες των ασθενών


Η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών σημειώνει ότι ‘Νέα βάρη στις πλάτες των ασθενών έχει επιφέρει ο νέος Κανονισμός Παροχών του ΕΟΠΥΥ που ισχύει από 18-11-2012 και προβλέπει τη συμμετοχή τους στα έξοδα νοσηλείας σε ποσοστό 30% και 50% για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ.

Η συμμετοχή αυτή δεν εξαιρεί ούτε τους καρκινοπαθείς ασθενείς ούτε τους αιμοκαθαρομενους, ούτε τους ψυχικά ασθενείς, ούτε τους χρόνια παθολογικά πάσχοντες και επιβαρύνει ακόμη και τους νοσηλευόμενους σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας !

Στις ιδιωτικές κλινικές νοσηλεύονται ασθενείς από όλες τις κοινωνικές ομάδες, από όλες τις οικονομικές τάξεις, που επιζητούν άμεσα την αποκατάσταση της υγείας τους, χωρίς να περιμένουν στις λίστες των κρατικών νοσοκομείων ημερομηνία για εξέταση η για επέμβαση μετά από πολλούς μήνες, εάν μέχρι τότε δεν έχει επιδεινωθεί η υγεία τους και εάν βέβαια υπάρχουν τα απαραίτητα υλικά για την πραγματοποίηση τους.

Η καθιέρωση της συμμετοχής, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, επιβαρύνει δυσβάστακτα οικονομικά τον ασθενή που αγωνιά για τη θεραπεία του και οδηγεί μεγάλο αριθμό ασθενών, αλλά και συγγενών, σε απόγνωση, που συνειδητοποιούν ότι στην Ελλάδα του 2012 την υγεία του μπορεί να ανακτήσει μόνο ο οικονομικά ισχυρός και όχι ο απλός λαός.

Έχει αναρωτηθεί κανείς πολιτικός εάν, σε αυτή την οικονομική συγκυρία, η επιβάρυνση του πληθυσμού με τα έξοδα της νοσοκομειακής του περίθαλψης, στο πλαίσιο της ανάκτησης της υγείας του, που ως υπέρτατο αγαθό αλλά και ως μια σημαντική προσδοκία, στο πλαίσιο της ευημερίας και αποτελεί πολιτική προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις όλου του ανεπτυγμένου κόσμου, στην χώρα μας δεν αποτελεί προτεραιότητα πρώτης γραμμής αλλά αντικείμενο αριθμητικών και οριζόντιων περικοπών.
Δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο ΕΟΠΥΥ κατέρρευσε όχι λογω αύξησης των δαπανών νοσηλείας αλλά λογω συνεχούς μείωσης των εσόδων, που οφείλεται στην συνεχώς αυξανόμενη ανεργία, στη μείωση των μισθών και στη αδυναμία των επιχειρήσεων να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές. Το μοντέλο χρηματοδότησης του Οργανισμού έχει αποτύχει και είναι το μόνο υπεύθυνο για το οικονομικό τέλμα στο οποίο βρίσκεται σήμερα συμπαρασύροντας και όλους τους παροχους – προμηθευτές υπηρεσιών υγείας.

Ας αναστείλουν λοιπόν την εφαρμογή του μέτρου της επιβάρυνσης αυτής των ασθενών και ας αναλογιστούν ότι το υπέρτατο αγαθό της υγείας το δικαιούνται όλοι και όχι οι ολίγοι έχοντες.’

IATRONET

- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου