Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Και χωρίς δωρεάν φάρμακα και με ελλείψεις! Το δράμα των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ!

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι φαρμακοποιοί και μαζί τους συνεχίζεται και η ταλαιπωρία των περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένων που είναι ενταγμένοι στον ΕΟΠΥΥ. Πότε θα ξαναπάρουν δωρεάν φάρμακα

Και χωρίς δωρεάν φάρμακα και με ελλείψεις! Το δράμα των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ!Δε φθάνει που υπάρχουν εκατοντάδες ελλείψεις φαρμάκων στα ράφια των φαρμακείων είναι και οι κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών που κάνουν τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ μάλλον να αναθεματίζουν …

Εξάλλου οι φαρμακοποιοί αποφάσισαν να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να δούνε το …χρώμα του χρήματος αλλά και μέχρι η κυβέρνηση να πάρει πίσω κάποια μέτρα όπως το αναδρομικό rebate (εκπτώσεις) που επιβάλλεται σε φάρμακα που έχουν πουληθεί από τις αρχές του 2012. 
Πότε θα λήξουν οι κινητοποιήσεις; Η απόφαση μάλλον βρίσκεται στα χέρια του υπουργείου Υγείας και αν θα δώσει θετική απάντηση στα αιτήματα του κλάδου. Άλλωστε οι φαρμακοποιοί αναμένουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και μόνο τότε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θα λάβει απόφαση για αναστολή των κινητοποιήσεων. 

Οι φαρμακοποιοί πάντως κατέληξαν στην απόφαση αυτή καθώς διαπιστώνουν ότι: «συνεχίζει η ασυνέπεια πληρωμών του ΕΟΠΥΥ και μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων (φορολογία, αναδρομικό rebate κ.λ.π.).»

Όπως σημειώνουν οι εκπρόσωποι του κλάδου τα βασικά αιτήματα είναι: «Χρηματοδότηση ΕΟΠΥΥ, στήριξη Δημόσιας Υγείας, αποπληρωμή συνταγών Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, αποπληρωμή των παλαιών χρεών 2011 για ΕΟΠΥΥ και άλλα ταμεία». Εκτός αυτού ζητούν διαβεβαιώσεις για τις πληρωμές των συνταγών Οκτωβρίου – Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο των 60 ημερών που ορίζει ο νόμος.

Την ίδια ώρα όμως οι ελλείψεις φαρμάκων συνεχίζονται αφού οι παράλληλες εξαγωγές ελληνικών φαρμάκων που πωλούνται σε πιο συμφέρουσες τιμές στο εξωτερικό, δίνουν και παίρνουν. 
Ο ΕΟΦ ήδη έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές φαρμάκων που απουσιάζουν σήμερα από τα ράφια αλλά οι ελλείψεις σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς είναι πολύ περισσότερες και δύσκολα μπορούν να αντιμετωπισθούν εξαιτίας των χαμηλών τιμών των σκευασμάτων στη χώρα μας. 

Δήμητρα Ευθυμιάδου
IATROPEDIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου