Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

ΤΡΟΪΚΑ: ΑΤΟΛΜΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

Για μείωση δαπανών στον τομέα του φαρμάκου

Ατολμία στην υλοποίηση των πολιτικών που έχουν αποφασιστεί για τη μείωση των δαπανών στην Υγεία και ειδικότερα στον τομέα του φαρμάκου καταγράφει το πρόσφατο προσχέδιο της έκθεσης τρόικας για την ελληνική οικονομία, που εκδόθηκε στις 27 Νοεμβρίου. Ειδικότερα, η τρόικα επισημαίνει ότι το υπουργείο Υγείας δεν έχει σημειώσει πρόοδο στους εξής τομείς: 

1. Στον τομέα του φαρμάκου, πολιτικές που αποφασίστηκαν τον Μάρτιο του 2012 έχουν μόνο μερικώς εφαρμοστεί. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η υποχρέωση των γιατρών να συνταγογραφούν μόνο τη δραστική ουσία. Αντιθέτως, επισημαίνει η τρόικα, οι γιατροί συνεχίζουν ανενόχλητοι να συνταγογραφούν την εμπορική ονομασία του σκευάσματος και συνεπώς ακριβότερα φάρμακα, ενώ οι ασθενείς πλέον αποζημιώνονται για το φθηνότερο σκεύασμα από το ταμείο τους. Η μη υποχρέωση συνταγογράφησης γενοσήμων από τους γιατρούς, παρότι υπάρχει η σχετική νομοθεσία, μεταφέρει κατά την τρόικα το οικονομικό βάρος στους ασθενείς και παράλληλα αφήνει μεγάλο περιθώριο για υπερσυνταγογράφηση και άλλες μη σύννομες πρακτικές από τους γιατρούς. 

2. Διαπιστώνεται πλήρες αδιέξοδο στην είσπραξη του clawback από τις φαρμακοβιομηχανίες, παρότι ο νόμος υπάρχει από τον περασμένο Μάρτιο. Οι φαρμακευτικές προσέφυγαν νομικά κατά του υπουργείου, το οποίο με καθυστέρηση πολλών μηνών προσπάθησε να εφαρμόσει τον σχετικό νόμο, καταλήγοντας μέχρι σήμερα να μην έχει εισπραχθεί ούτε ευρώ.
Ήδη έχουν συνταχθεί και κυκλοφορήσει οι αναλυτικές υποχρεώσεις αναφορικά με τη συνταγογράφηση και θα αποσταλεί άμεσα μια εγκύκλιος προς τις φαρμακευτικές εταιρείες που θα αναφέρει αναλυτικά τα θέματα υποκατάστασης με γενόσημα. Μέτρα όπως η πληρωμή αντιτίμου από τις εταιρείες για την είσοδο ενός φαρμάκου στη θετική λίστα θεωρείται θετικό μέτρο από την τρόικα.

ΗΕΑLTH DAILY

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου