Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Κ. ΑΝΤΩΝΙΟ ΣΑΜΑΡΑ

 
ΘΕΜΑ: ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 

Αξιότιμε, κύριε πρωθυπουργέ, 

η πολιτική δεν έχει σκοπό την εξόντωση της κοινωνίας αλλά την ευημερία της και σε κάθε περίπτωση τη σωτηρία της. 

Κι έρχομαι στο θέμα, γνωρίζοντάς σας πως με τη μείωση των τιμών των εργαστηριακών εξετάσεων που ο ΕΟΠΥΥ μονομερώς και αυθαιρέτως ανάγγειλε την 5/12/2012 με την αρ, πρωτ. 49976 απόφασή του εξοντώνει την επιστημονική ομάδα των Βιοπαθολόγων και φυσικά των χιλιάδων εργαζομένων στα Βιοπαθολογικά εργαστήρια. 

Κύριε πρωθυπουργέ, οι τιμές των εργαστηριακών εξετάσεων είναι καθηλωμένες στα επίπεδα του 1991, όπως τις ρύθμισε προεδρικό διάταγμα εκείνης της χρονιάς. Παρά τον πληθωρισμό, που όπως είναι γνωστό τη δεκαετία του 1990 κινούταν άνω του 20% ετησίως, το τιμολόγιο αυτό δεν άλλαξε. Με λίγα λόγια, τα έξοδά μας έχουν ξεπεράσει το 200% από την εποχή εκείνη ενώ οι τιμές των εξετάσεων είναι καθηλωμένες στα επίπεδα του 1991. 

Για το λόγο αυτό η ένωσή μας προσέφυγε στη δικαιοσύνη με αποτέλεσμα το Συμβούλιο της Επικρατείας αφ’ ενός να μας δικαιώσει, αφ’ ετέρου να τιμωρήσει τον ΕΟΠΥΥ με πρόστιμο επειδή ακριβώς δεν εφάρμοσε την απόφασή του Στ.Ε να έτσι ώστε να αναπροσαρμοστούν οι τις τιμές των εργαστηριακών εξετάσεων. 

Κι εδώ πλέον εμφανίζεται η αποθέωση της παρανομίας και του παραλογισμού που ο ΕΟΠΥΥ αντί για αναπροσαρμογή των τιμών προς τα άνω τις αναπροσαρμόζει προς τα κάτω. 

Στο σκεπτικό της απόφασής του ο ΕΟΠΥΥ μνημονεύει την οικονομική δυσκολία της χώρας οπότε, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, προβαίνει «στην περιστολή των δαπανών στις υψηλού κόστους διαγνωστικές εξετάσεις». Έτσι, η υψηλού κόστους τιμή της εξέτασης του σακχάρου αίματος και της ουρίας αίματος κρίθηκε σκόπιμο να κατέλθει από την τιμή των 2,26 Ευρώ η κάθε μία στην τιμή των 2 Ευρώ. 

Δηλαδή, θα μπαίνει ο ασθενής στο Βιοπαθολογικό Εργαστήριο για να ελέγξει το σάκχαρο ή την ουρία του αίματός του κι εμείς οι Βιοπαθολόγοι θα του προσφέρουμε τις επιστημονικές μας υπηρεσίες χρεώνοντας τον ΕΟΠΥΥ προς 1.70 Ευρώ, που αφού γίνουν οι ανάλογες κρατήσεις και εκπτώσεις θα τα εισπράξουμε στο άγνωστο μέλλον, και εκδίδοντας μία ΑΠΥ για τη συμμετοχή του ασθενούς ίση με 0.30 Ευρώ, για να τα εισπράξουμε άμεσα από τον ασθενή. 

Αντιλαμβάνεσθε ότι τέτοιες πράξεις όχι μόνον μας ζημιώνουν αλλά πάνω απ’ όλα μας ταπεινώνουν. 

Κύριε πρωθυπουργέ, τα Βιοπαθολογικά Εργαστήρια πνέουν τα λοίσθια. Ένα μετά το άλλο κλείνουν επειδή το τιμολόγιο των εργαστηριακών εξετάσεων είναι εξευτελιστικό κι επί πλέον τα ασφαλιστικά ταμεία μας οφείλουν χρήματα από διετίας, τριετίας ή και περισσότερο. 

Έτσι, με την τελευταία απόφασή του για μείωση των τιμών ο ΕΟΠΥΥ έρχεται να απαλλάξει τα Βιοπαθολογικά Εργαστήρια από το μαρτύριο του αργού θανάτου προσφέροντάς τους γρήγορο θάνατό. 

Ω, πόση γενναιότης και πόση μεγαλοφροσύνη! 

Γι’ αυτό σας καλούμε να παρέμβετε με γνώμονα την ορθοφροσύνη και τη δικαιοσύνη προκειμένου να μην εξοντωθούν μερικές ακόμη εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών. 


Αριστείδης Κάντας 

Βιοπαθολόγος 

Κέρκυρα 12/12/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου