Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Τι θα ισχύσει για τις ιατρικές δαπάνες




Παρελθόν θα αποτελούν από το 2013 οι περισσότερες φοροαπαλλαγές. Ακόμα και από εκείνες που διασώζονται όμως, τα οφέλη «ψαλιδίζονται» δραστικά.

Για παράδειγμα, ασύμφορη φαντάζει πια η συγκέντρωση αποδείξεων ακόμα για ιατρικές δαπάνες. Το 10% της αξίας τους θα μειώνει το φόρο που καλείται να πληρώσει ο φορολογούμενους. Πότε όμως θα συμβαίνει αυτό;

Με τους νέους όρους και προϋποθέσεις που θα ισχύσουν, με βάση το νέο φορολογικό για το 2013:

- αναγνωρίζεται για έκπτωση η δαπάνη εφόσον δεν υπερβαίνει το 5% του φορολογούμενου εισοδήματος
- αφαιρείται το μέρος της δαπάνης που καλύπτεται από ασφαλιστικές εταιρείες ή/και τα ασφαλιστικά ταμεία.
- σε καμία περίπτωση Το ποσό της μείωσης δεν μπορεί να υπερβεί τις 3.000.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

- αν ένας μισθωτός ή επαγγελματίας χρειαστεί το 2013 να πληρώσει από την τσέπη του 1.500 ευρώ σε γιατρούς και νοσοκομεία, για τον ίδιο και την οικογένειά του
- η εφορία θα του αναγνωρίσει για έκπτωση μόνον τα 1.150 ευρώ, δηλαδή έως 5% των εισοδημάτων του.
- με τις αποδείξεις των 1500 ευρώ, θα γλιτώσει φόρο 115 ευρώ.
- για εισόδημα 10.000 ευρώ το πλαφόν μειώνεται στα 500 ευρώ και η ωφέλεια στα 50 ευρώ το χρόνο, από το σύνολο των αποδείξεων που συλλέγει.

Το ποσό αυτό δεν δίνει κίνητρο -από μόνο του- για να ασκήσει κανείς πίεση για έκδοση αποδείξεως στον γιατρό του, στον οποίο ούτως ή άλλως εμπιστεύεται κάποιος την υγεία του και την υγεία της οικογενείας του.

Εξ άλλου είναι πιθανό να καλύψει το πλαφόν με αποδείξεις από τα συνήθη έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, για τα οποία σπανίως δεν εκδίδονται παραστατικά, όπως πληρωμές σε ιατρικά κέντρα για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, έξοδα νοσηλείας σε νοσηλευτικά ιδρύματα ή ιδιωτικές κλινικές, καθώς και οι δαπάνες που καταβάλλονται για διαρκή κάλυψη ιατρικών αναγκών όπως τα έξοδα για φαρμακευτική περίθαλψη, η δαπάνη για τεχνητά μέλη, τοποθέτηση οργάνων, κλπ.

Αν δεν καλύψει το πλαφόν με τετοιες δαπάνες και ζητήσει επιπλέον αποδείξεις από ιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς, γναθοχειρουργούς, νοσοκόμους κλπ, η αξία της απόδειξης δεν θα ξεπερνά το 10% ενώ μηδενίζεται εάν συμπληρωθεί το όριο του 5%.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου