Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ: ΘΕΜΑ: ΥΠΟΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ


Πρόεδρος: Χατζηπαναγιώτου Θεόδωρος
Αντιπρόεδρος: Χατζηφωτιάδης Δανιήλ

Γραμματέας: Μαστοράκου Αννα
Ταμίας: Παπαπαναγιώτου Δημήτριος
Μέλη: Γεωργιτζίκης Αθανάσιος 
Μαϊντά Αικατερίνη 
Λαμπράκος Λουκάς

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ


07/12/2012

Κύριε Πρόεδρε, 

Αιφνιδιαστικά και απρόσμενα λάβαμε γνώση της υπ’αριθμόν πρωτ. 49976/05-12-2012 απόφαση του ΕΟΠΥΥ όπου ανακοινώνεται νέα ανώτατη ασφαλιστική τιμή για τις διαγνωστικές εξετάσεις ως μονάδα αποζημίωσης προς τους ιδιωτικούς συμβεβλημένους παρόχους. 


Στις αναφερόμενες τιμές συμπεριλαμβάνονται βασικές εργαστηριακές εξετάσεις της ειδικότητάς της Πυρηνικής Ιατρικής, για τις οποίες ουδέποτε κληθήκαμε να καταθέσουμε πραγματικά κοστολογικά στοιχεία ούτε συμμετείχαμε μετά από πρόσκλησή σας σε οποιαδήποτε διαβούλευση. 


Ενδεικτικά θα αναφέρουμε το σπινθηρογράφημα αιμάτωσης μυοκαρδίου (τομογραφικές λήψεις SPECT σε ηρεμία και μετά κόπωσης (άσκησης ή φαρμακευτική) που από αποζημίωση 260 ευρώ απομειώθηκε στα 195 ευρώ. 


Γνωρίζετε κε Πρόεδρε ότι:



  • σε αυτή την τιμή συμπεριλαμβάνεται και αμοιβή καρδιολόγου που διενεργεί την κόπωση και τιμάται 30 ευρώ. 
  • σε αυτή την τιμή συμπεριλαμβάνεται και συμβόλαιο συντήρησης μηχανήματος που τιμάται 15000 ευρώ ετησίως ή 20 ευρώ ανά εξέταση. 
  • σε αυτή την τιμή συμπεριλαμβάνεται και η τιμή του ραδιοφαρμάκου που κοστολογείται από 120-150 ευρώ ανά ασθενή ανάλογα με τη ραδιενεργό δραστικότητα. 
  • σε αυτή την τιμή συμπεριλαμβάνεται το leasing της γ-camera που κοστολογείται στα 1000-2000 μηνιαίως, δηλ 30 ευρώ ανά ασθενή. 
  • σε αυτή την τιμή συμπεριλαμβάνονται τα πάγια έξοδα του ιατρείου, ΔΕΚΟ, παράβολα ΕΕΑΕ, φορολογικές επιβαρύνσεις, αμοιβή εργαζομένου και ασφαλιστικές εισφορές. 

Από τα συναγόμενα, διαφαίνεται πουθενά η αμοιβή του Πυρηνικού Ιατρού;

Μειώθηκαν δραματικά και οι τιμές των θυρεοειδικών ορμονών και ιδίως της ελεύθερης Τ4 και της TSH, εξετάσεις εκλογής σε παρακολούθηση παιδιών, εγκύων με θυρεοειδοπάθεια και καρκινοπαθών, που τυγχάνουν μεγάλης συχνότητας στον Ελληνικό πληθυσμό. 

Το ερώτημα που τίθεται είναι με τι όρους ποιότητας απαιτείτε από τον κλάδο μας να εργαστεί, όταν πολύ καλά γνωρίζετε ότι η ποιότητα στην Ιατρική, συνεπάγεται και ανελαστικό κόστος που έχει να κάνει με τη σωστή συντήρηση των μηχανημάτων και με τον απαραίτητο ποιοτικό έλεγχο των αντιδραστηρίων που πρέπει να τηρούν τις κατάλληλες προδιαγραφές, όταν τελικώς αποδεικνύεται περίτρανα ότι δεν μπορείτε να το στηρίξετε με χρηματοοικονομικούς όρους.

Στο πρότυπο σύμβασης που υπογράψαμε με τον οργανισμό, κατέστη σαφές ότι μπορούν να δοθούν εκπτώσεις εκ μέρους μας, αποκλειστικά και μόνο, όταν εξασφαλίσουμε την απόσβεση του ανελαστικού κόστους των εργασιών μας ώστε να εξασφαλιστεί η πολυπόθητη ποιότητα. 

Η πολυετής καθυστέρηση καταβολής των παλιών χρεών των πρώην ταμείων, η πολύμηνη επιλεκτική στάση πληρωμών προς τους παρόχους ιατρικών υπηρεσιών υγείας, η συστηματική υποκοστολόγηση ιατρικών πράξεων που συνεπάγεται και υποβάθμιση των όρων αξιοπιστίας και ποιότητας υπηρεσιών, έχουν οδηγήσει τα εργαστήριά μας στα πρόθυρα της οικονομικής καταστροφής. 


Εκ των παραπάνω συνάγεται αβίαστα το συμπέρασμα ότι είναι αδύνατη η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ για τα σπινθηρογραφήματα μυοκαρδίου και άλλες ειδικές ραδιοανοσολογικές εξετάσεις, από τη στιγμή που δεν καλύπτεται το βασικό κόστος για την ορθή, αξιόπιστη και αξιοπρεπή άσκηση της επιστήμης μας. Κατά αυτόν τον τρόπο αποκλείεται η πρόσβαση των ασφαλισμένων σε εξετάσεις και θεραπείες διεθνώς αναγνωρισμένες, με αποτέλεσμα να προκαλείται ανήκεστος βλάβη της υγείας των ασθενών. 


Με κάθε επιφύλαξη των δικαιωμάτων των μελών μας, 


Για το Διοικητικό Συμβούλιο


Ο Πρόεδρος                                Η Γραμματέας


Χατζηπαναγιώτου Θεόδωρος    Μαστοράκου Αννα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου