Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Με προσφυγή στη δικαιοσύνη απειλούν οι γιατροί αν δεν αποσυρθεί η εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις

Σύσσωμος ο ιατρικός κόσμος καταγγέλλει τη νέα εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ με την οποία μειώνονται εκ νέου οι τιμές για διαγνωστικές εξετάσεις.

Στην εγκύκλιο 49976/5-12-2012 του ΕΟΠΥΥ, η οποία αναφέρεται στην «Αποζημίωση με νέα ανώτατη ασφαλιστική τιμή για διαγνωστικές εξετάσεις, από τους ιδιωτικούς συμβεβλημένους πάροχους υγείας» εξετάσεις όπως:

χοληστερίνη από 4,49 κατεβαίνει στα 3,49 (- 0,68)

τριγλυκερίδια 4,49 3,49 (- 1,00)

σάκχαρο 2,26 2 (- 0,26)

TSH 12,38 11 (-1,38)

κρεατινίνη 4,05 3,8 (- 0,25) κλπ.

Οι τιμές των εργαστηριακών αιματολογικών εξετάσεων που έχουν τιμολογηθεί από το 1991, αντί να αυξηθούν μειώνονται, ευτελίζοντας την Υγεία των Πολιτών στο όνομα της οικονομικής συγκυρίας λένε οι γιατροί, οι οποίοι όπως επισημαίνουν «δεν θα σωθούν τα Ταμεία μειώνοντας 0,20 λεπτά την απαραίτητη εξέταση σακχάρου ή της ουρίας, διότι η ποιότητα έχει σημασία, η αξιοπιστία του αναλώσιμου και το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών».

Για παράδειγμα η τιμολόγηση του σακχάρου αίματος στο εργαστήριο που χρειάζεται αναλώσιμο-σύριγγα-φιαλίδιο-βαμβάκι-αυτοκόλλητο επίθεμα-ιατρική εργασία & εκτύπωση της απάντησης τιμολογείται από 2,26 σε 2 ευρώ. Στον αυτοέλεγχο που κάνουν οι διαβητικοί, η κάθε λήψη στοιχίζει περίπου 1 ευρώ και είναι αυτοέλεγχος, χωρίς ιατρική αξιολόγηση.

«Η απόφαση αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή γιατί είναι αυθαίρετη, εκδόθηκε χωρίς νόμιμη εξουσιοδότηση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, αλλά και επιπλέον είναι αδύνατη στην υλοποίησή της» τονίζουν οι γιατροί με ανακοίνωσή τους.

Κατά τους Ιατρικούς Συλλόγους η απόφαση αυτή είναι δείγμα προχειρότητας, δυστυχώς, αφού ζητείται η εφαρμογή της χωρίς καν την αναγκαία υποδομή και ειδικότερα χωρίς οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ να έχουν διασφαλίσει τον ορθό υπολογισμό της συμμετοχής των ασφαλισμένων. Γι’ αυτό το λόγο ζητούν την άμεση ανάκληση της απόφασης αυτής, αλλιώς θα προσφύγουν δικαστικώς.

Ανθή Αγγελοπούλου
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου