Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Λουράντος: Όλη η αλήθεια σήμερα και συνέντευξη αύριο εφ' όλης της ύλης

Farmakopoioi.blogspot.gr

Αύριο στις 12:00 ο ΦΣΑ θα παραθέσει συνέντευξη τύπου απαντώντας στο έγραφο του Υπουργίου Υγείας .

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συνέντευξη διαδικτυακά μεσω και τουWWW.FSA.GR.

Σας μεταφέρω μερικές σκέψεις μου καθώς και μια απορία: Οι ελάχιστοι συνάδελφοι που σήμερα άνοιξαν δεν αντιμετωπίζουν ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.
11 Δεκεμβρίου 2012

ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ

Ο Υπουργός Υγείας αποφάσισε να δημοσιεύσει ένα δελτίο τύπου με σημαντικές ανακρίβειες και αξιοπερίεργες παρατυπίες για να μην πω ... παρανομίες!

Του ξέφυγε; Τον παραπληροφόρησαν; Οι σύμβουλοί του τον ώθησαν σε μια κίνηση για να τον καταστρέψουν; Υπάρχει ενδοϋπουργικός πόλεμος, και εμείς θεωρούμεθα «παράπλευρες απώλειες»; Αυτές είναι μια σειρά από εύκολες απαντήσεις, για να εξηγήσεις τα ... ανεξήγητα! Και όλες αυτές οι απαντήσεις οδηγούν σε ένα προφίλ αφελούς Υπουργού με κυκλοθυμικό χαρακτήρα.

Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του νομίσματος. Ο Υπουργός να μην είναι καθόλου αφελής! Να γνωρίζει την πραγματικότητα, που δεν είναι άλλη από την οικονομική δυσπραγία της Κυβέρνησης, σε συνδυασμό με τους άλλους παρόχους Υγείας που παραμένουν απλήρωτοι, ενώ οι φαρμακοποιοί .... όλο και κάτι παίρνουν! Ελάχιστα βέβαια, αλλά από το ολότελα ... 

Σκεφθείτε τι θα κάνατε στην θέση του.

Έχετε λοιπόν τα εξής δεδομένα:

• Η νομοθετημένη ρύθμιση για τα χρέη του ΟΠΑΔ του 2011, που έπρεπε να πληρωθούν τον Μάρτιο του 2012 δεν υλοποιήθηκε. Τα ίδια χρέη μετατέθηκαν για πληρωμή μέσω του θερινού χρονοδιαγράμματος για τις 31 Οκτωβρίου 2012! Ούτε και αυτό όμως υλοποιήθηκε. Τα χρέη αυτά παραμένουν απλήρωτα, με την νέα εκδοχή πληρωμής τους «όταν πάρουμε την γνωστή δόση»! Αλλά και τότε μπορούν να πληρωθούν, αν τα χρήματα δεν είναι αρκετά; Διότι στην άκρη περιμένουν και οι υπόλοιποι προμηθευτές υγείας! Ποιός θα πρωτοπάρει;

• Ουδείς γνωρίζει πως και από ποιόν θα πληρωθούν τα υπόλοιπα χρέη του 2012 που αφορούν τα ταμεία που εισχώρησαν στον ΕΟΠΥΥ, κουβαλώντας αμέτρητα χρέη. Στις 26/11/2012 ημερομηνία που αναφέρει ο Υπουργός Υγείας σαν χρονολογία της δήθεν «προφορικής συμφωνίας» για ... την αναστολή των κινητοποιήσεων, στην σύσκεψη που έγινε στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ, μεταξύ του Υπουργού Υγείας, του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ , Κυβερνητικών παραγόντων και δεκαπέντε (15) περίπου συνδικαλιστών των ΠΦΣ, ΦΣΑ και ΦΣΠ, δεν μπορούσαν να μας διαφωτίσουν αν οι πληρωμή των χρεών αυτών θα γίνει από τον ΕΟΠΥΥ ή από τα παλιά ταμεία, μέσω Συλλόγων! Παρόλο που τους υπενθύμισα ότι ο ΕΟΠΥΥ βάσει νόμου είναι καθολικός διάδοχος των χρεών αυτών και πρέπει να τα πληρώσει, οι αρμόδιοι έδειχναν να μην ... καταλαβαίνουν! Το παράξενο πάντως είναι ότι ο Υπουργός Υγείας αναφέρει ... δεκαπέντε ημέρες μετά την σύσκεψη, ότι δεν τηρήσαμε την δήθεν συμφωνία περί .... αναστολής της κινητοποίησης! Τώρα το θυμήθηκε, ή μήπως τώρα τον βολεύει να ρίξει την λάσπη του; Τόσο καιρό που είμαστε σε κινητοποίηση τι έκανε; Υπομονή;

• Το αναδρομικό rebate καθώς και το «κατά βούληση» rebate που θα το εισπράττει ο ΕΟΠΥΥ ανεξάρτητα του πότε θα πληρώνει, θα πρέπει να εισπραχθεί διότι έχει μπεί στον προϋπολογισμό! Δεν χωρούν ... πισωγυρίσματα και αμφισβητήσεις εκ μέρους των φαρμακοποιών.

Από όλα αυτά, συμπεραίνει κανείς ότι ίσως ο Υπουργός Υγείας να ήθελε τη ρήξη, ώστε να αποφύγει εντέχνως τις πληρωμές. Ίσως επίσης ήθελε να βρει πρόσχημα ώστε να ξεκινήσει η πλήρης ρήξη με τα φαρμακεία ώστε να προωθηθούν τα φάρμακα εκτός φαρμακείων. 

Σε κάθε περίπτωση η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας μπορεί να πάρει διαστάσεις μυστηρίου για κάποιον ο οποίος δεν γνωρίζει τα πράγματα. Για όσους όμως γνωρίζουν την αλήθεια, η επίθεση του Υπουργείου Υγείας εναντίον των φαρμακοποιών είναι σίγουρα κατάφωρα άδικη, διακατέχεται από αχαριστία και βρίθει ανακριβειών.

Γιατί ανακρίβειες είναι ότι από τη μέχρι σήμερα πορεία των πραγμάτων «προκύπτει προνομιακή αντιμετώπιση εξόφλησης των φαρμακείων», όπως επίσης ότι «ο ΕΟΠΥΥ καθίσταται υπερήμερος για τις πληρωμές προς τα φαρμακεία μετά την πάροδο 60 ημερών από την υποβολή προς αυτόν, των σχετικών λογαριασμών». Η αλήθεια είναι ότι ο ΕΟΠΥΥ χρωστά ακόμα τα χρέη του ΟΠΑΔ που προκύπτουν από το 2011, τα οποία νομιμοποιήθηκαν και για τα οποία οι φαρμακοποιοί κατέθεσαν έγγραφο με το οποίο παραιτούνται από οποιοδήποτε τόκο υπερημερίας για αυτά τα χρέη. Και παρόλο που κρατήθηκε 3,5% rebate δεν έχουν πληρωθεί ακόμα, παρά την τελευταία υπόσχεση του Υπουργού Υγείας που προκύπτει από το – μη υλοποιηθέν – χρονοδιάγραμμα. 

Η αλήθεια επίσης είναι, ότι ο ΕΟΠΥΥ ήταν που είχε προνομιακή αντιμετώπιση από τους φαρμακοποιούς, αφού ήταν αυτοί που απέτρεψαν την οικονομική κατάρρευση του χορηγώντας φάρμακα στους ασφαλισμένους του, για οποία δεν έχουν πληρωθεί. 

Ο Υπουργός Υγείας, επιτίθεται στους συνδικαλιστές φαρμακοποιούς και στους φαρμακευτικούς συλλόγους που τους ονομάζει «μεσάζοντες», ξεχνώντας ότι σε αυτούς προσέφυγε ο ΕΟΠΥΥ για τη στήριξη της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, την ίδια στιγμή που όλοι οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι κλάδοι, την πολεμούσαν. 

Αναφέρθηκε και σε διατάξεις νόμου με τις οποίες προστατεύεται το ελεύθερο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, το οποίο αποσυνδέεται πλήρως από το ωράριο και το καθεστώς της εφημερίας και της διανυκτέρευσης. Επίσης, αυθαίρετα δηλώνει ότι προτίθεται να αφαιρέσει το νόμιμο δικαίωμα των φαρμακευτικών συλλόγων να επιβάλλουν πειθαρχικές ποινές στα μέλη του, όταν αυτά παρανομούν.

Το γεγονός ότι τα δύο τελευταία θέματα που έθιξε (το ωράριο και οι πειθαρχικές διώξεις των φαρμακείων) δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τις κινητοποιήσεις για τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ καθώς και το ότι στοχεύει συγκεκριμένα στους «συνδικαλιστές» του κλάδου, δημιουργεί την εντύπωση ότι άλλοι είναι οι πραγματικοί στόχοι της επίθεσης και όχι οι κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών για τον ΕΟΠΥΥ.

Φοβούμαστε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σχέδιο εξόντωσης του μαζικού συνδικαλιστικού κινήματος των φαρμακοποιών, που στέκεται εμπόδιο στην άλωση της φαρμακευτικής περίθαλψης, από ιδιοτελή οικονομικά συμφέροντα.

Ο κ. Υπουργός με τη στάση του γίνεται υποχείριο αυτών των σχεδίων, ακόμα και αν η απειρία του στα θέματα της υγείας δεν του επιτρέπει να το αντιληφθεί. 

Αυτό που δεν έχουν υπολογίσει όσοι επιτίθενται στους φαρμακοποιούς και τους συλλόγους τους, είναι η ενότητα, η σύμπνοια και η μαχητικότητα, καθώς και η συσπείρωση των φαρμακοποιών γύρω από τα εκλεγμένα συνδικαλιστικά τους όργανα.

Ο αγώνας των φαρμακοποιών είναι αγώνας για τη φαρμακευτική περίθαλψη του ελληνικού λαού και όχι υπέρ κάποιων συμφερόντων. Για αυτό και δεν μπορεί παρά να δικαιωθεί. 

Κ. ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου