Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Reuters: Στα 30 δισ. οι προσφορές για επαναγορά ελληνικών ομολόγων

Προσφορές ύψους περίπου 30 δισεκατομμυρίων ευρώ για συμμετοχή στο πρόγραμμα της επαναγοράς ελληνικών ομολόγων φέρεται να έχουν υποβάλει εγχώριοι και ξένοι ομολογιούχοι σύμφωνα με ελληνική κυβερνητική πηγή την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

«Η επαναγορά πήγε καλά σε γενικές γραμμές. Το πόσο ήταν εντός του αναμενόμενου πλαισίου, περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters, ζητώντας να μην κατονομαστεί , χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σε περίπτωση που η εν λόγω πληροφορία επιβεβαιωθεί, η Ελλάδα θα έχει επαναγοράσει, έναντι χαμηλού αντιτίμου, περίπου το 50% του δημόσιου χρέους που διακατέχεται από ιδιώτες πιστωτές, το οποίο αγγίζει τα 63 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με δεύτερη πηγή του διεθνούς πρακτορείου, οιαδήποτε επίσημη ανακοίνωση αναφορικά με τα αποτελέσματα του προγράμματος επαναγοράς δεν αναμένεται έως τη Δευτέρα.

Στο πρόγραμμα έχουν δηλώσει συμμετοχή από χθες όλες οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες, περιλαμβανομένων των Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Attica Bank και Alpha Bank. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν και οι μικρότερες ελληνικές τράπεζες.

Τι είναι το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα επαναγοράς χρεογράφων συνιστά, ουσιαστικά, μία «φθηνή απόσυρση» του υποτιμημένου ελληνικού χρέους που διακατέχεται από ιδιώτες ομολογιούχους. Το κέρδος της Αθήνας θα επέλθει από το γεγονός ότι οι τίτλοι που θα «αποσυρθούν» διατίθενται σε τιμές που είναι σημαντικά χαμηλότερες από την ονομαστική αξία τους.

Όπως αναφερόταν στην πρόσκληση συμμετοχής στο πρόγραμμα, η Αθήνα εμφανίστηκε διατεθειμένη να καταβάλει μεταξύ του 30,2% - 38,1% (ελάχιστο τίμημα) και του 32,2% - 40,1% (μέγιστο τίμημα) της ονομαστικής αξίας των ομολόγων προκειμένου να τα επαναγοράσει. Ομόλογα που έχουν ημερομηνία λήξης τη δεκαετία του 2020 έχουν μεγαλύτερο τίμημα, ενώ τίτλοι που λήγουν τις δεκαετίες των 2030 και 2040 απολαμβάνουν μικρότερα αντίτιμα.

Η σημασία του προγράμματος

Το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων αποτελεί τη «ναυαρχίδα» του σχεδίου του Eurogroup για μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους στο 124% του ΑΕΠ έως του 2020, έναντι ενός επιπέδου 144% όπου θα διαμορφωνόταν το χρέος δίχως τις πρωτοβουλίες της ευρωζώνης.

Από τις 20 ποσοστιαίες μονάδες προβλεπόμενης μείωσης χρέους (144 με 124%), οι 11 σχεδιάζεται να προέλθουν από το εν λόγω πρόγραμμα.

Σε περίπτωση που η επαναγορά ομολόγων δεν απέφερε τα προβλεπόμενα οφέλη, η Ευρώπη θα έπρεπε να αναζητήσει αντισταθμιστικά μέτρα προκειμένου να εξασφαλίσει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Από την πλευρά του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει αποσαφηνίσει πως δεν προτίθεται να αποδεσμεύσει το μερίδιο που του αναλογεί από την πολυαναμενόμενη δόση διάσωσης της Ελλάδας, ύψους 34,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, εάν δεν έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς η επαναγορά των ελληνικών τίτλων.

skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου