Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

107 εκατ. ευρώ κόστισε η καθαριότητα στο ΕΣΥ

Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά, κατά τη λαϊκή ρήση. Όπως όμως προκύπτει και από τα στοιχεία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου Υγείας, του ESY.net, η… αρχοντιά στα δημόσια νοσοκομεία πληρώνεται αδρά.

Περισσότερα από 107 εκατ. ευρώ κόστισε το περασμένο έτος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) η επιχείρηση… «καθαρά και ασφαλή νοσοκομεία», που διεκπεραιώνουν ιδιωτικές εταιρίες, με τις σχετικές δαπάνες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων να παρουσιάζουν αξιοσημείωτες αποκλίσεις από 92 ευρώ έως και 862 ευρώ, τον μήνα!

Οι αποκλίσεις αυτές, όπως αποτυπώνονται πλέον στο ESY.net, έχουν βάλει στο μικροσκόπιο του υπουργείου Υγείας τις συμβάσεις ορισμένων νοσοκομείων με τα ιδιωτικά συνεργεία, ενώ πρόσφατα εστάλη και εγκύκλιος προς τους διοικητές ζητώντας τους να μειώσουν το κόστος για υπηρεσίες καθαριότητας και φύλαξης κατά τουλάχιστον 20-25%. Πάντως, όπως σημειώνουν ειδικοί του χώρου της υγείας το γεγονός ότι δεν υπάρχουν τεχνικές προδιαγραφές για την καθαριότητα ή για τη φύλαξη καθώς και το ότι δεν διενεργούνται ενιαίοι διαγωνισμοί, ελάχιστα βοηθά στο νοικοκύρεμα των νοσοκομείων, τουλάχιστον από πλευράς οικονομικής.



Τι δείχνουν τα στοιχείαΌπως φαίνεται από τις σχετικές δαπάνες, ακριβότερα στοιχίζει η καθαριότητα στις οφθαλμιατρικές κλινικές (862 ευρώ) και φθηνότερα στα ψυχιατρικά νοσοκομεία (92 ευρώ).

Στα γενικά και πανεπιστημιακά νοσοκομεία διακρίνονται το Οφθαλμιατρείο και το Θριάσιο έχοντας την υψηλότερη μηνιαία δαπάνη, κατά μέσο όρο, ανά κλίνη: το πρώτο δαπανά 862 ευρώ και το δεύτερο δαπανά 625 ευρώ, τον μήνα ανά κλίνη. Στο ίδιο περίπου ποσό κυμαίνεται η μηνιαία δαπάνη ανά κλίνη για το νοσοκομείο Κέρκυρας, δηλ στα 610 ευρώ.

Επίσης, το Τζάνειο με 441 κλίνες είναι από τα νοσοκομεία που πληρώνουν ακριβά την καθαριότητα με 433 ευρώ το μήνα ανά κλίνη. Ακολουθεί το Αττικόν με 401 ευρώ το μήνα, για κάθε ένα από τα 600 κρεβάτια του. 

Στην περιφέρεια, «σπάταλα» σε ότι αφορά την καθαριότητα νοσοκομεία φαίνεται ότι είναι τα νοσοκομεία στο Διδυμότειχο (120 κλίνες) με 410 ευρώ το μήνα ανά κλίνη, στην Κομοτηνή (209 κλίνες) με 433 ευρώ και στη Θήβα (60 κλίνες) όπου κοστίζει μηνιαίως 404 ευρώ η κλίνη. 

Το Ιπποκράτειο (Αθήνα) με 478 κρεβάτια πληρώνει κατά μέσο όρο 297 ευρώ τον μήνα και ο Ευαγγελισμός με 933 κρεβάτια πληρώνει 468 ευρώ το μήνα ανά κλίνη ή 87,15 ευρώ ανά νοσηλευόμενο.

Από τα χαμηλότερα ποσά για τις δαπάνες καθαριότητας καταγράφονται στα νοσοκομεία Κρεστένων (43 κλίνες) με 17 ευρώ τον μήνα ανά κλίνη, Νεαπόλεως (20 κλίνες) με 7 ευρώ τον μήνα ανά κλίνη, Κιλκίς (208 κλίνες) με 6 ευρώ κόστος μέσο μηνιαίο κόστος ανά κρεβάτι, Βέροιας (183 κλίνες) επίσης 6 ευρώ και τέλος του νοσοκομείου Κω (59 κλίνες) όπου το καθαρό κρεβάτι αποτιμάται στα 4 ευρώ τον μήνα.

Μεγάλες αποκλίσεις προκύπτουν και στις δαπάνες που αφορούν τις υπηρεσίες φύλαξης, με το εύρος να κυμαίνεται από 0,02 ευρώ έως και 21,74 ευρώ, τον μήνα ανά ασθενή.

Πρώτο και με διαφορά είναι το νοσοκομείο Πύργου (διαθέτει 138 κλίνες) το οποίο πληρώνει κάθε μήνα 201,94 ευρώ την κλίνη, κατά μέσο όρο. Ακολουθεί το νοσοκομείο της Κορίνθου (195 κλίνες) όπου η φύλαξη ανά κλίνη κοστίζει κατά μέσο όρο 173, 22 ευρώ.

Ελάχιστα ποσά δαπανούν για υπηρεσίες φύλαξης τα νοσοκομεία: Αγία Όλγα (279 κλίνες) με 0,46 ευρώ το μήνα ανά κλίνη, το μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου» (440 κλίνες) με 0,09 ευρώ το μήνα και το παιδιατρικό νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού» με 0,78 ευρώ.  ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου