Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Γκάφα του υπουργείου με φάρμακα για το στομάχι και τη συνταγογράφησή τους

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ

Νέα γκάφα του υπουργείου Υγείας, αυτή τη φορά με φάρμακα για το στομάχι. Μέρες τώρα επικρατεί αναστάτωση στον ιατρικό κόσμο, καθώς πρόσφατη απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας περιόριζε την αποζημίωση φαρμάκων για το στομάχι με τη δραστική ουσία prazole, επιτρέποντας τα συγκεκριμένα σκευάσματα μόνο για συγκεκριμένες θεραπείες και με τη συνταγογράφηση αποκλειστικά από γαστρεντερολόγους.

Προκειμένου να περιοριστεί η δαπάνη για σκευάσματα γαστροπροστασίας, η οποία είναι εξαιρετικά αυξημένη, επελέγη ο συγκεκριμένος τρόπος ώστε οι ασθενείς αλλά και οι γιατροί να μην μπορούν να χορηγούν με ευκολία τα φάρμακα με τη δραστική ουσία prazole. Ωστόσο, η απόφαση αυτή στην πράξη δεν μπορούσε να εφαρμοσθεί, καθώς σε πολλές περιοχές της χώρας ειδικά σε χωριά και μικρές πόλεις δεν υπάρχουν καν γαστρεντερολόγοι, ενώ και σε μεγάλες πόλεις ο αριθμός τους είναι περιορισμένος.

Μετά το σάλο που προκλήθηκε τόσο σε γιατρούς και φαρμακοποιούς όσο και σε ασθενείς, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας «πάγωσε» τη συγκεκριμένη ρύθμιση, ενώ ο ΕΟΦ παραπέμπει σε νέα απόφαση που θα ληφθεί σύντομα.

Ενδεικτικό της αναστάτωσης που προκλήθηκε είναι το γεγονός ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) απέστειλε επείγουσα επιστολή στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο, ενώ την αντίθεσή της εξέφρασε και η Επαγγελματική Ενωση Γαστρεντερολόγων Ελλάδος.

Οπως σημειώνει ο ΙΣΑ στην επιστολή του στον Ανδρέα Λυκουρέντζο, παρακάμπτοντας τον αρμόδιο για τα φάρμακα αναπληρωτή υπουργό Μάριο Σαλμά: «Η θετική λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων περιορίζει την αποζημίωση των σκευασμάτων με δραστική ουσία prazole μόνο για τη θεραπεία πεπτικού έλκους και γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και η οποία θα συνταγογραφείται μόνο από γαστρεντερολόγους.

»Οπως γίνεται σαφές, οι κλινικές ειδικότητες που μπορούσαν να συνταγογραφήσουν τα συγκεκριμένα σκευάσματα αίφνης αποκλείονται και εξαιρούνται από τη συνταγογράφησή τους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα και ταλαιπωρία τόσο στους ίδιους τους ιατρούς όσο και στους ασθενείς».

Οι γαστρεντερολόγοι

Η Επαγγελματική Ενωση Γαστρεντερολόγων Ελλάδας (ΕΠΕΓΕ), από την πλευρά της, ενώ θεωρητικά θα ήταν ευνοημένη από τη συγκεκριμένη απόφαση, επισήμανε ότι είναι επιβεβλημένη η επανεξέταση αυτού του ζωτικής σημασίας για την υγεία κάθε ασθενή θέματος.

Πάντως από τον ΕΟΦ οι ευθύνες επιρρίπτονται στην επιτροπή που συντάσσει τη θετική λίστα φαρμάκων, τον κατάλογο δηλαδή των φαρμάκων που αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση, καθώς όπως ανακοινώθηκε: «Αναφορικά με τον δημιουργηθέντα θόρυβο που αφορά τη συνταγογράφηση των γαστροπροστατευτικών φαρμάκων και φαρμάκων για το έλκος μόνο από γαστρεντερολόγους, αυτό είναι απόφαση της επιτροπής που συντάσσει τη θετική λίστα φαρμάκων και όχι της πολιτικής ηγεσίας ή του ΕΟΦ.

»Ο συγκεκριμένος συνταγογραφικός περιορισμός ετέθη από την προηγούμενη επιτροπή λίστας φαρμάκων, με συγκεκριμένο σκεπτικό. Η νέα επιτροπή θα εκδώσει νέα απόφαση στις επόμενες ημέρες προκειμένου να δρομολογηθεί η ορθότερη λύση».  ΕΝΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου