Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Να πληρωνόμαστε κατά πράξη και περίπτωση!

Νέες αλλαγές αναμένονται στο σύστημα αποζημιώσεων των γιατρών που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ καθώς καιρό τώρα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας -μετά και από πιέσεις της τρόικα- μελετά να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας το συστήματος. 

Όπως φαίνεται βέβαια στόχος είναι και αυτή τη φορά να περιορισθούν οι δαπάνες γι αυτό είναι πιθανό ορισμένοι γιατροί να πληρώνονται περισσότερο (π.χ. οι σπάνιες ειδικότητες) ενώ στα πλάνα είναι να καταργηθεί και το πλαφόν των 200 δωρεάν επισκέψεων. Πλαφόν που δημιουργεί πρόβλημα τόσο στους ασθενείς όσο και στους γιατρούς που αναγκάζονται μετά τις 200 επισκέψεις να ζητούν όλη την αξία της επίσκεψης από τους αρρώστους. 

Ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΟΠΥΥ Γιώργος Ελευθερίου καταρχάς τάσσεται υπέρ της κατάργησης του πλαφόν και προτείνει να πληρώνονται οι γιατροί κατά πράξη και περίπτωση. 
Όπως λέει χαρακτηριστικά: «Ο ΕΟΠΥΥ έχει πλέον οδηγηθεί σε οργανωτικό και οικονομικό αδιέξοδο και είναι απόλυτη ανάγκη να υπάρξουν σοβαρές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες. Στην προσπάθεια αυτή θα συνεισφέρουμε με θετικές προτάσεις έχοντας ως σκοπό την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και την επαγγελματική επιβίωση των ιατρών. 

Πιο συγκεκριμένα θεωρούμε θετική την κατάργηση του πλαφόν των 200 επισκέψεων ανά ιατρό και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε την τροποποίηση του συστήματος αμοιβής των κλινικών ιατρών, εκτιμώντας ότι σημείο κλειδί θα αποτελέσει το ύψος του κλειστού προϋπολογισμού το οποίο θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπ' όψη το συνολικό αριθμό των ιατρικών επισκέψεων κατά την διάρκεια του 2012 καθώς επίσης και την θεσμοθέτηση της ελεύθερης σύναψης συμβάσεων, κατά περίπτωση και πράξη, όλων των ιατρών που επιθυμούν να ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ». 

Βέβαια για τους γιατρούς σημαντικό είναι να προσδιορισθούν οι ανάγκες του πληθυσμού σε κάθε περιοχή ξεχωριστά καθώς όπως λέει ο κ.Ελευθερίου: «Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή το θέμα της αξιολόγησης των αναγκών ανά ιατρική ειδικότητα και ανά νομό της χώρας και να εξεταστεί τόσο το ενδεχόμενο πλαφόν ανά ιατρό στην συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων όσο και το ενδεχόμενο μερικής συμμετοχής των ασφαλισμένων στην κλινική επίσκεψη όπως ακριβώς γίνεται σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας.

Σε κάθε περίπτωση τα θέματα οργάνωσης, λειτουργίας και στελέχωσης του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να αποτελέσουν θέμα επείγουσας διαβούλευσης και σε αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλουμε ενεργά, με σκοπό την αποτελεσματική λειτουργία της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας».

ΔΗΜΗΤΡΑ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ - IATROPEDIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου