Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πατρών στο iatropedia: «Ο ΕΟΠΥΥ μας οδηγεί στην εξαθλίωση»!

Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφει στο άρθρο της για το iatropedia.gr την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι γιατροί εξαιτίας της μη καταβολή των οφειλών από τον ΕΟΠΥΥ, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου. Η κ.Μαστοράκου δεν κρύβει τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει πολλοί γιατροί ενώ μιλά και για την παρακμή του δημοσίου συστήματος υγείας που καταρρέει καθημερινά εξαιτίας της περιορισμένης χρηματοδότησης. Αποτέλεσμα, όπως αναφέρει στο άρθρο της είναι να κόβεται ακόμη και το ρεύμα σε ιατρεία, να γίνονται απολύσεις προσωπικού και να γίνονται και κατασχέσεις μηχανημάτων. Διαβάστε όλο το άρθρο της Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών 


Της Άννας Μαστοράκου, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πατρών
Ενώ η ιδιωτική αγορά της Υγείας τελεί υπό κατάρρευση, και παρά τις όποιες δεσμεύσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού περί απόδοσης των ληξιπρόθεσμων χρεών των ταμείων προς τους Ιατρούς μέχρι τα τέλη Μαρτίου, μάλλον υποτιμήθηκε από την πολιτική ηγεσία η λαβυρινθώδης διαδικασία εκκαθάρισης και διεκπεραίωσης των ενταλμάτων αποπληρωμής από τα διοικητικά γρανάζια του ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η αποπληρωμή του ιατρικού κόσμου μετά από 2,5 χρόνια αναμονής και χωρίς κανένα σαφές επίσημο χρονοδιάγραμμα. 

Δια νόμου, οι δεδουλευμένες αμοιβές του ιατρικού κόσμου κουρεύονται σε επίπεδο 10-15%, ποσοστό ιδιαίτερα μεγάλο συγκριτικά με άλλους κλάδους και ιδίως για τα διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα που έχουν να καλύψουν το κόστος των αναλωσίμων φαρμάκων. Πολλά ταμεία, που δεν έχουν προβεί σε πλήρη εκκαθάριση των οφειλών θα αποδώσουν προκαταβολή 90% του οφειλόμενου ποσού, με άγνωστο χρονοδιάγραμμα για την απόδοση του υπολειπόμενου 10%. Βασικός περιοριστικός και καταχρηστικός όρος για την απόδοση των οφειλών αποτελεί η κατάθεση υπεύθυνης δήλωσης παραίτησης του ιατρού από κάθε αξίωση και ένδικο μέσο συμπεριλαμβανομένων και των τόκων υπερημερίας. 

Σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο βρίσκονται οι ιατροί που είχαν καταφύγει σε δανεισμό τύπου factoring από τραπεζικό οργανισμό ώστε να μπορέσουν να εξασφαλίσουν την απαραίτητη οικονομική ρευστότητα, διότι αναγκάζονται να καλύψουν με ίδιους πόρους το ποσοστό του κουρέματος (10-15%). 

Σε αυτό τον οικονομικό στραγγαλισμό πρέπει να προστεθεί το επιβαλλόμενο «κούρεμα» από τον ΕΟΠΥΥ στην επίσκεψη του κλινικού ιατρού κατά 50% (καθαρό αντίτιμο 6,5 ευρώ) και την μείωση της τιμής αποζημίωσης των εργαστηριακών εξετάσεων κατά 25% σε ένα κρατικό τιμολόγιο καθηλωμένο από το 1991, που δεν μπορεί να καλύψει πλέον το κόστος των αντιδραστηρίων σε πολλές εξετάσεις αίματος. 

Η κατάσταση είναι τραγική. Διακοπές ΔΕΗ σε ιατρεία και εργαστήρια, κατασχέσεις ιατρικών μηχανημάτων, απολύσεις προσωπικού και κατασχέσεις προσωπικών περιουσιακών στοιχείων είναι καθημερινό φαινόμενο. 

Οι απανωτές περικοπές και οι μακρόσυρτες καθυστερήσεις στις πληρωμές από τον ΕΟΠΥΥ έχουν καταπατήσει το όριο ασφαλείας στην παροχή ποιοτικών υγειονομικών υπηρεσιών. Παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας περί του αντιθέτου, πλήττεται βάναυσα η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας η οποία έχει ανελαστικό κόστος το οποίο δεν έχει κανένα περιθώριο περαιτέρω συμπίεσης. Η ισοπεδωτική άκαμπτη πολιτική του κρατικού «μονοπωλίου» οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη σταδιακή αποχώρηση του ιατρικού κόσμου που επιθυμεί να εξασφαλίσει αξιοπρεπή επίπεδα στην άσκηση της ιατρικής στο επίπεδο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στην οξεία απο-ασφάλιση του συνόλου των Ελλήνων πολιτών. 

Βιώνουμε καθημερινά φαινόμενα παρακμής και διάλυσης του δημόσιου χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος. Αιφνιδιαστικές περικοπές στις παροχές, γραφειοκρατικός λαβύρινθος, διοικητικές μανούβρες, ελλείψεις φαρμάκων, δραστική ουσία, θετικές και αρνητικές λίστες που μεταβάλλονται συνεχώς, λανθασμένες τιμολογήσεις, κ.α. συνθέτουν ένα πάζλ αποδόμησης και απεικονίζουν τριτοκοσμικές συνθήκες στην άσκηση της ιατρικής. 

Ο γίγαντας με τα ξύλινα πόδια έχει ήδη γεννήσει ελλείμματα που ξεπερνούν τα 2,5 δις για το 2012 ενώ τα έσοδα για το 2013, σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», εμφανίζει «μαύρη τρύπα» 300 εκατομμύρια ευρώ (είσπραξη ποσού 620 εκ ευρώ αντί 930 εκ ευρώ), από το πρώτο κιόλας τρίμηνο του έτους, με κίνδυνο το «άνοιγμα» του οργανισμού θα ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ στο τέλος του 2013. Η υστέρηση εσόδων και η στάση πληρωμών προς τους προμηθευτές του οργανισμού αναδεικνύει έναν ατέρμονο φαύλο κύκλο.

Είναι επιτακτική η ανάγκη της μελέτης και άμεσης εφαρμογής σχεδίου διάσωσης του οργανισμού. Χωρίς ένα σοβαρό σχέδιο ανασυγκρότησης του ΕΟΠΥΥ που να στηρίζεται σε στρατηγικό σχεδιασμό με βάση αξιόπιστα επιστημονικά, υγειονομικά και οικονομοτεχνικά δεδομένα, το μέλλον του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος της χώρας προβλέπεται εξαιρετικά δυσοίωνο.

Δήμητρα Ευθυμιάδου - IATROPEDIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου