Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

«Στάσιμο» το προσδόκιμο ζωής με καλή υγεία στην Ευρώπη

Το προσδόκιμο ζωής με καλή υγεία είναι στάσιμο στην Ευρώπη.

Οι Ευρωπαίοι ζουν όλο και περισσότερα χρόνια, όμως το «προσδόκιμο ζωής (τους)με καλή υγεία» μετά τα 65 παραμένει στάσιμο από το 2005, φτάνοντας τα 8,8 χρόνια για τους άνδρες και τα 8,6 χρόνια για τις γυναίκες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα στο Παρίσι.

Ενώ το προσδόκιμο ζωής των 65 ετών αυξήθηκε κατά 1,3 χρόνο για τους άνδρες και κατά 1,2 χρόνο για τις γυναίκες από το 2005 και μετά στις 27 χώρες της ΕΕ, το προσδόκιμο ζωής χωρίς αναπηρία, το οποίο έχει γίνει ένας σημαντικός δείκτης για τις ευρωπαϊκές πολιτικές, ουσιαστικά δεν έχει μεταβληθεί, καθώς στη διάρκεια της ίδιας περιόδου αυξήθηκε μόλις κατά 0,2 του έτους μόνο για τους άνδρες ενώ μειώθηκε κατά 0,2 του έτους για τις γυναίκες.

"Αυτό σημαίνει πως τα επιπλέον χρόνια ζωής τα ζούμε με περιορισμούς στις δραστηριότητές μας», εξηγεί ο Ζαν-Μαρί Ρομπίν, διευθυντής έρευνας στο ινστιτούτο Inserm που συντονίζει την κοινή ευρωπαϊκή δράση για τα χρόνια ζωής με καλή υγεία, την προηγουμένη μιας συνόδου στο Παρίσι.

Η Γαλλία παραμένει η πρωταθλήτρια του «προσδόκιμου ζωής στα 65 χρόνια» (δηλαδή ο αριθμός των ετών που προσδοκάται ότι θα ζήσει ένα πρόσωπο ηλικίας 65 ετών), με 19,3 χρόνια για τους άνδρες και 23,8 χρόνια για τις γυναίκες το 2011, έναντι 18 χρόνων για τους άνδρες και 21,4 χρόνων για τις γυναίκες στο σύνολο των χωρών της ΕΕ.

Η Γαλλία είναι ανάμεσα στις χώρες όπου το προσδόκιμο ζωής στα 65 χρόνια έχει αυξηθεί περισσότερο: 1,8 χρόνο για τις γυναίκες και 1,6 χρόνο για τους άνδρες στο διάστημα από το 2005 ως το 2011.

Ωστόσο, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, το προσδόκιμο ζωής με καλή υγεία έμεινε στάσιμο στη Γαλλία από το 2005 ως το 2011, κυρίως όσον αφορά τις γυναίκες (+0,3 του χρόνου, που θεωρείται «μη σημαντική» αύξηση), ενώ οι άνδρες από την πλευρά τους κέρδισαν 1,2 χρόνο, δηλαδή σαφώς περισσότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σημαντικές διαφορές που φτάνουν ως και πάνω από 10 χρόνια υφίστανται ανάμεσα στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν το Μάρτιο από την Eurostat, το γραφείο στατιστικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι άνδρες στη Λιθουανία έχουν προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση 68 χρόνια, έναντι 79,9 χρόνων για τους άνδρες στη Σουηδία. Διαφορές υπάρχουν επίσης όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής με καλή υγεία, που κυμαίνεται από τα 52 χρόνια στη Σλοβακία για τους άνδρες που γεννιούνται τώρα, μέχρι τα 71,1 χρόνια στη Σουηδία (για τις γυναίκες, οι αριθμοί κυμαίνονται από τα 52 χρόνια στη Σλοβακία ως τα 70,7 χρόνια στη Μάλτα).

Στα 65 χρόνια, το προσδόκιμο ζωής με καλή υγεία φτάνει τα 15 χρόνια μεταξύ των γυναικών στη Σουηδία ή τη Νορβηγία, αλλά πέφτει στα 9,9 χρόνια μεταξύ των Γαλλίδων και στα 9 χρόνια μεταξύ των Ισπανίδων, των οποίων ωστόσο το συνολικό προσδόκιμο ζωής είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

"Αυτό οφείλεται πιθανόν στο γεγονός ότι οι σκανδιναβικές χώρες προκρίνουν την αυτονομία και ευνοούν περισσότερο την ανεξαρτησία των ατόμων ενώ οι χώρες του νότου καταφέρνουν να κάνουν τον πληθυσμό τους να ζει περισσότερο με αναπηρίες ή χρόνιες ασθένειες», εξηγεί ο Ρομπίν. Η πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι αυτή της Δανίας, όπου το προσδόκιμο ζωής στα 65 χρόνια μεταξύ των γυναικών είναι μικρότερο κατά σχεδόν 4 χρόνια απ' αυτό των Γαλλίδων, ενώ το προσδόκιμο ζωής τους με καλή υγεία είναι μεγαλύτερο κατά σχεδόν 3 χρόνια.

Στο κεφάλαιο των καλών ειδήσεων, ο Ρομπίν αναφέρει ένα νέο δείκτη που μετρά τα χρόνια ζωής κατά τα οποία οι άνθρωποι πιστεύουν πως έχουν καλή υγεία και ο οποίος αυξήθηκε παραδόξως στην Ευρώπη ανάμεσα στο 2005 και το 2011 (κατά 1,5 χρόνο για τους άνδρες και κατά 1,6 χρόνο για τις γυναίκες), την ώρα που αυξανόταν ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με αναπηρίες ή χρόνιες ασθένειες.

"Οι άνθρωποι αισθάνονται πως η υγεία τους είναι καλύτερη, πράγμα που σημαίνει πως γίνεται μια καλή διαχείριση των προβλημάτων υγείας παρά την κρίση», υπογραμμίζει.

Πηγή: AΠE-MΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου