Τρίτη 9 Απριλίου 2013

ΙΣΑ. Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας πρέπει άμεσα να ανακαλέσει τον περιορισμό, που τίθεται στην ΥΑ για τη δραστική ουσία prazole



«Ανάστατη όλη η Ελλάδα»

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η Υ.Α υπ. αριθμ. 29311 /2013 (ΦΕΚ Β’ 692/26-3-2013), η οποία ενέκρινε τη θετική λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων, στις σελίδες 12252-12258 περιορίζει την αποζημίωση των σκευασμάτων με δραστική ουσία prazole, μόνο για τη θεραπεία πεπτικού έλκους και γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και η οποία θα συνταγογραφείται μόνο από γαστρεντερολόγους. Όπως γίνεται σαφές, οι κλινικές ειδικότητες που εδύνατο να συνταγογραφήσουν τα συγκεκριμένα σκευάσματα αίφνης αποκλείονται και εξαιρούνται από τη συνταγογράφηση τους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα και ταλαιπωρία τόσο στους ίδιους τους ιατρούς, όσο και στους ασθενείς.

Με δεδομένη τη βιβλιογραφικά τεκμηριωμένη υπεροχή των αναστολέων αντλιών πρωτονίων (πραζόλες) σε σχέση με τους Η2 ανταγωνιστές (ρανιτιδίνη), οι οποίοι μας γυρνά 20 χρόνια πίσω, για τη γαστροπροστασία από έλκη και τις επιπλοκές τους (αιμορραγία , διάτρηση), σε περιπτώσεις λήψης ασπιρίνης και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (που χορηγούνται από ορθοπαιδικούς, καρδιολόγους κλπ) προκύπτουν τεράστια προβλήματα:

1)Για τη δημόσια υγεία,

2)Για τα Δημόσια Νοσοκομεία, τα οποία με τεράστιες ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, πρόκειται να δεχθούν μεγαλύτερο όγκο ασθενών εξαιτίας των ως άνω επιπλοκών,

3)Για το φόρτο εργασίας των γαστρεντερολόγων οι οποίοι αν και αριθμητικά λίγοι θα κληθούν να καλύψουν τεράστιο αριθμό ασθενών.


Ο ΙΣΑ έχει δεχθεί τεράστιο αριθμό καταγγελιών από ιατρούς και πολίτες, οι οποίοι ανησυχούν για τις επιπτώσεις αυτού του προβλήματος, για το οποίο έχει λάβει θέση και η Επαγγελματική Ένωση Γαστρεντερολόγων Ελλάδας (ΕΠ.Ε.Γ.Ε), η οποία θεωρεί επιβεβλημένη την επανεξέταση αυτού του ζωτικής σημασίας για την υγεία κάθε ασθενή θέματος.

Με τις ενέργειες αυτές, μπαίνουν και οι τελικές σταγόνες για την έκρηξη στο χώρο της υγείας, διότι κυριαρχούν αυστηρά τα νούμερα και όχι η ανθρώπινη ζωή. Ως εκ τούτου, ζητούμε την άμεση τροποποίηση της λίστας για τη διευθέτηση του σοβαρότατου αυτού του ζητήματος, άλλως επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμη ενέργεια μας για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.


ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΓΕΩΡΓ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ            ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ


- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου