Από Βασίλη Βενιζέλο
Ακόμη και 225 εκατ. ευρώ το χρόνο θα μπορούσαν να εξοικονομούν ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία, το κράτος, αλλά και οι ασφαλισμένοι εάν είχε εκδοθεί το κατ' εξουσιοδότηση σχετικού νόμου του 2011 προεδρικό διάταγμα για τη δημιουργία και τη λειτουργία των χειρουργείων ημέρας στο ΕΣΥ, ως αυτόνομων δομών εξωνοσοκομειακής περίθαλψης. Η αύξηση των ημερών νοσηλείας αι η εκτόξευση των δαπανών των νοσοκομείων του ΕΣΥ σχετίζεται και με τη συγκεκριμένη αβελτηρία σχετικά με τα χειρουργεία ημέρας.
Αυτά δείχνει μεταξύ άλλων μελέτη την οποία διενήργησε η Εθνική Σχολή Δημοσίας Υγείας (ΕΣΔΥ) και ολοκληρώθηκε τον περασμένο Απρίλιο,τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάσθηκαν την Τρίτη 4 Ιουνίου σε συνέντευξη Τύπου.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, τα οποία παρουσίασε διεξοδικά ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας της ΕΣΔΥ Γιάννης Κυριόπουλος, τα χειρουργεία ημέρας μειώνουν μεταξύ άλλων στο ελάχιστον τηνη εμφάνιση ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, λόγω της μη παραμονής των ασθενών στο χώρο του νοσοκομείου για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ μειώνουν επίσης την ανάγκη των νοσοκομείων για κλίνες, οι οποίες αποτελούν σημαντικό παράγοντα στην εκτίμηση του κόστους μίας χειρουργικής επέμβασης.
Τέλος, οι ασθενείς επιστρέφουν άμεσα στην οικία τους και στις καθημερινές ασχολίες τους από το χειρουργείο ημέρας. Οι συντάκτες της μελέτης συμπεραίνουν ακόμη ότι η μετατόπιση ασθενών υψηλότερου κινδύνου σε αυτόνομες δομές ημερησίας νοσηλείας δεν συνεπάγεται την αύξηση των δυσμενών για την υγεία τους συνεπειών ούτε αυξάνει την πιθανότητα εισαγωγής τους για νοσηλεία.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η μεγαλύτερη εξοικονόμηση προκύπτει από την μεταφορά οφθαλμολογικών επεμβάσεων σε χειρουργείο ημέρας, η οποία υπολογίσθηκε περί το 21,2% της συνολικής εξοικονόμησης, ενώ ακολουθούν οι επεμβάσεις του πεπτικού συστήματος (11,8%), των νεοπλασμάτων (9,8%), του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος (9,6%), η διαχείριση περιστατικών εγκυμοσύνης και λοχείας (9,3%), οι επεμβάσεις του ηπατοχολικού και του παγκρέατος (8,2%) και του ωτορινολαρρυγγικού συστήματος (6,7%).
Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) Γιώργος Πατούλης τόνισε μεταξύ άλλων ότι "είναι αδήριτη ανάγκη, όπως συμβαίει σε όλη την Ευρώπη, να συμβεί το ίδιο και στην Ελλάδα: η πολιτεία να προβεί στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, που θα επιτρέπουν τα ημερήσια χειρουργεία σε μονάδες ημερήσιας νοσηλείας με προδιαγραφές, όπως κάποια κέντρα οφθαλμολογικών επεμβάσεων, προκειμένου να αξιοποιηθούν στο μέγιστο τα οφέλη της ημερήσιας νοσηλείας".
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Μιχάλης Βλασταράκος υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι "ο θεσμός του χειρουργείου ημέρας ημέρας οφείλει να εξετασθεί σοβαρά και να ενταχθεί σε ένα ευρύτερο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο του ΕΣΥ", ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Αττικής (ΕΕΛΙΑ) Γιάννης Δατσέρης επεσήμανε ότι προκαλούνται πολλά ερωτηματικά από το γεγονός ότι "ενώ η πολιτεία έχει στη διάθεσή της ένα μέσο εξοικονόμησης πόρων με παράλληλη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και ενώ το νομοθετικό πλαίσιο είναι έτοιμο εδώ και ενάμιση χρόνο, το προεδρικό διάταγμα για την εφαρμογή του θεσμού κωλυσιεργεί ως προς την έκδοσή του ακόμη και σήμερα". YGEIA360.GR
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου