Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

ΨΗΦΙΣΜΑ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΒΡΟΥ

Α.Π. 1230 ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ 24/10/2013

ΨΗΦΙΣΜΑ

Σε έκτακτη Γεν. Συνέλευση του Ι.Σ. Έβρου, στις 20/10/2013, συζητήθηκαν αναλυτικά οι τρείς προτάσεις που κατατέθηκαν στο Υπουργείο Υγείας για την αναδιάρθρωση της Π.Φ.Υ. Η Γεν. Συνέλευση κατέληξε στα εξής:

1.Η πρόταση της επιτροπής Θεοδωράκη-Task Force απορρίφθηκε ομόφωνα ως απαράδεκτη, διότι περιορίζει ακόμα περισσότερο τις ήδη χαμηλές δαπάνες για την Υγεία, αγνοεί επιδεικτικά την υπάρχουσα σύνθεση του ιατρικού δυναμικού της χώρας(Ειδικούς γιατρούς-ιδιώτες),οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση των γιατρών του συστήματος, δημιουργώντας συνθήκες επαγγελματικής ασφυξίας και εξόντωσης ιδίως των νέων συναδέλφων. Θεσπίζει οικογενειακό γιατρό-θυροφύλακα,θεσμό που και εκεί που υπήρχε έχει εγκαταλειφθεί με αυτήν την μορφή. Είναι με απλά λόγια σχέδιο εξόντωσης του ιατρικού δυναμικού της χώρας, αλλά και τραγικής υποβάθμισης του επιπέδου της Δημόσιας Υγείας.

2.Ως βάση για καλόπιστο και ουσιαστικό διάλογο θεωρούμε τις προτάσεις των επιτροπών ΣΟΥΛΙΩΤΗ και ΚΟΝΤΟΥ.

3.Βασικοί άξονες στους οποίους, ομόφωνα, η Γ.Σ αποφάσισε ότι πρέπει να κινηθεί η δομή ενός Συστήματος Π.Φ.Υ στη χώρα μας είναι τα κάτωθι:

-ΕΝΙΑΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Π.Φ.Υ

-ΕΝΑΣ ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

-ΒΑΣΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ(ΑΝΕΡΓΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ)-ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Π.Φ.Υ



-ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ Π.Φ.Υ ΣΤΟ 15%(απο8%) ΤΟΥ ΔΙΑΤΙΘΕΜΕΝΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

-ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ-ΤΗΣ Π.Φ.Υ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

-ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ-ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ Κ.Υ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ

-ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ-ΥΠΑΡΞΗ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΤΙΣ< ΣΥΜΒΟΛΑΙΑΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ> ΜΕ ΤΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΑ ΔΙΚΤΥΑ.

-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ/ΓΙΑΤΡΟΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΩΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΩΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ-ΟΧΙ ΦΡΑΓΜΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ-ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΜΟΝΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ Π.Φ.Υ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΕΚΤΑΚΤΩΝ.-ΕΞΩΤΕΡ.ΙΑΤΡΕΙΑ ΝΟΣ/ΜΕΙΩΝ ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΝΟΣΗΛΕΥΘΕΙ(rebound)-ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ.

-ΥΠΑΡΞΗ ΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ-ΝΟΜΑΡΧΙΑ-ΔΗΜΟ(ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ)-ΑΜΟΙΒΕΣ ΚΑΤΑ ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ-ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ.

-ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

-ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΝΟΣ ΕΤΟΥΣ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΔΟΜΕΣ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ.

Τέλος, θεωρούμε ότι δεν πρέπει να χαθεί μια ακόμη ευκαιρία για την δημιουργία ενός σύγχρονου συστήματος Π.Φ.Υ που θα καλύψει τις ανάγκες των πολιτών για τις επόμενες δεκαετίες. Η ύπαρξη ενός σωστά δομημένου συστήματος θα αποτελέσει ουσιαστική συμβολή στην προσπάθεια για πραγματική εξοικονόμηση πόρων, χωρίς υποβάθμιση του επιπέδου υγείας των πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση, καλούμε όλους τους συναδέλφους, με όποια σχέση εργασίας και αν απασχολούνται στο χώρο της υγείας, να είναι σε ετοιμότητα και να μην εφησυχάζουν. Ίσως τον επόμενο μήνα να ληφθούν αποφάσεις, που θα επηρεάσουν την επαγγελματική ζωή των περισσοτέρων είτε εργάζονται στον Δημόσιο, είτε στον Ιδιωτικό τομέα.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                     Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΒΑΡΝΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ     ΠΑΠΑΝΔΡΟΥΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου