Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Αποφασίζουν σήμερα οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ! Οι διαφωνίες, οι κόντρες και οι αιχμές για…υποταγή



Τα σχέδια των επόμενων ημερών αναμένεται να χαράξουν σήμερα οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ που πραγματοποιούν γενική συνέλευση με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις με τις απολύσεις και τα επικείμενα λουκέτα στον Οργανισμό. Οι διαμάχες στους κόλπους των γιατρών καλά κρατούν. Τι άναψε τη σπίθα…


Της Δήμητρας Ευθυμιάδου - ΙΑΤROPEDIA

Μια άνευ προηγουμένου κόντρα έχει ξεσπάσει στους κόλπους των γιατρών με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στον ΕΟΠΥΥ και τις επικείμενες απολύσεις. 
Οι διαφορετικές εργασιακές σχέσεις μεταξύ γιατρών ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ), νοσοκομειακών γιατρών αλλά και συμβασιούχων, σε συνάρτηση με τις διαφορετικές πολιτικές ιδεολογίες που διαπερνούν τον κλάδο έχουν μετατρέψει το κλίμα σε μπαρούτι.

Μέσα σε αυτήν την ατμόσφαιρα ήρθαν και οι δηλώσεις-πρόσκληση του Άδωνι Γεωργιάδη περί μεταφοράς των γιατρών του ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ αλλά με σχέση εργασίας πλήρους και αποκλείστικής απασχόλησης που έκαναν την κατάσταση ακόμη πιο εκρηκτική. 

Γιατροί διαφορετικών ταχυτήτων και θέσεων

Και αυτό επειδή από τη μία οι γιατροί του πρώην ΙΚΑ σήμερα έχουν ένα περιορισμένο ωράριο 5,5 ωρών αλλά και δικαίωμα για ιδιωτικό ιατρείο. Σχεδόν η πλειονότητα των γιατρών του ΕΟΠΥΥ δε θα επιθυμούσε να μεταφερθεί στο ΕΣΥ καθότι οι αποδοχές είναι περιορισμένες και θα μπορούσε κανείς να εξασφαλίσει τις ίδιες κάνοντας απλώς σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ ως ιδιώτης. 

Από την άλλη υπάρχουν οι νοσοκομειακοί γιατροί που δουλεύουν 8ωρο με εφημερίες, αμείβονται ελάχιστα και δε θα επιθυμούσαν τους γιατρούς του πρώην ΙΚΑ στα νοσοκομεία λόγω …δύσκολης προσαρμογής στη σκληρή πραγματικότητα των νοσοκομείων. 
Και τέλος υπάρχουν και οι ιδιώτες γιατροί (ελευθεροεπαγγελματίες) που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ εισπράττοντας όμως ελάχιστα χρήματα (10 ευρώ αφορολόγητα και πριν το κούρεμα) από τον Οργανισμό για να εξετάζουν τους ασφαλισμένους. 

Και το ζήτημα είναι ότι στο γαϊτανάκι του ιατρικού κλάδου υπάρχουν ιδιότητες που η μία εμπλέκεται με την άλλη.Υπάρχουν πρόεδροι Συλλόγων που είναι ιδιώτες γιατροί και άλλοι που είναι σε μόνιμη σχέση με το πρώην ΙΚΑ νυν ΕΟΠΥΥ.

Μ αυτά και μ αυτά και με τις δηλώσεις Άδωνι να φουντώνουν ακόμα περισσότερο το κλίμα ο κλάδος συνεδριάζει για να αποφασίσει την περαιτέρω στάση του. 
Βέβαια οι δηλώσεις Άδωνι για μεταφορά των γιατρών του ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ προκάλεσαν περαιτέρω αναστάτωση στον ιατρικό κόσμο. 

Αντιπρόεδρος κατά Προέδρου

Μάλιστα η δήλωση του Προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλη Βλασταράκου απευθυνόμενος προς τον Άδωνι: «Εντάξει κάντε τους αποκλειστικής απασχόλησης», ερμηνεύτηκε από πολλούς ως υποταγή στην κυβέρνηση. ‘

Ενδεικτικό είναι ότι ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπασκόζος σε ανάρτηση του στο facebook άφηνε αιχμές ακόμη και για συστράτευση Βλασταράκου στο άρμα Άδωνι με ορίζοντα μια θέση στο ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές. «Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να τα βρίσκει με τον Αδωνη και να εξαγγέλλει διακοπή της απεργίας στον ΕΟΠΥΥ, ερήμην των ΔΣ και των συνελεύσεων των γιατρών του ΕΟΠΥΥ.

Μήπως ο δρόμος για την ευρωβουλή ανοίγει με ξεπούλημα της απεργίας και εγκατάλειψη των συναδέλφων;

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΣ ΤΟΥ ΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΟ ΤΙΤΑΝΙΑ» έγραψε χαρακτηριστικά στη σελίδα του ο Γ.Μπασκόζος.

Ο κ.Βλασταράκος με ανακοίνωση του αμέσως μετά δήλωσε ότι η απεργία συνεχίζεται κανονικά και ότι «Ο ιατρικός κόσμος δεν παρασύρεται από «επικοινωνιακά κόλπα». Διεκδικεί ενωμένος τα δικαιώματά του και παραμένει αδιάσπαστος από οποιεσδήποτε σκοπιμότητες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου