Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Σαμαράς: Προχωράμε σε σαρωτική μεταρρύθμιση

Γράφει: Βασιλική Αγγουρίδη - VIRUS


Επανίδρυση του ΕΣΥ χαρακτήρισε τις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία, ο Πρωθυπουργός, περιγράφοντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης και τους βασικούς άξονες των αλλαγών στην εναρκτήρια ομιλία του στο Συνέδριο «Υγεία εν δράσει».

Προϋπόθεση ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής, χαρακτήρισε το δημόσιο αγαθό της Υγείας, ο Αντώνης Σαμαράς, αποδίδοντας της κυρίαρχη θέση στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. 

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι η μεταρρύθμιση στην Υγεία δεν γίνεται για δημοσιονομικούς λόγους. «Υπήρξε σπατάλη στο σύστημα υγείας που έπρεπε να αντιμετωπιστεί», παραδέχθηκε ο Πρωθυπουργός διευκρινίζοντας πως πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι η προσφορά στους πολίτες βασικών ποιοτικών υπηρεσιών υγείας (φάρμακα, περίθαλψη κοκ).

«Δεν είναι πόσα δίνεις αλλά πόσο τόπο πιάνουν, πόσο ποιοτικές και προσβάσιμες είναι η υπηρεσίες για όλους», σημείωσε ο Αντώνης Σαμαράς. Αναφερόμενος στις «πικρές αλήθειες» που σχετίζονται με τις σοβαρές στρεβλώσεις του συστήματος υγείας, που έχουν ριζώσει εδώ και δεκαετίες τόνισε ότι αν και είχαμε υψηλές δαπάνες υγείας, ως ποσοστό του ΑΕΠ, υποχωρούσαν οι δείκτες υγείας των πολιτών και τα νοικοκυριά αναγκάζονταν να βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη. «Παρότι έχουμε ένα από τα πιο εκτεταμένα δίκτυα ΠΦΥ, όλοι από την πρώτη στιγμή στρέφονται στα νοσοκομεία», ανέφερε ο κ. Σαμαράς. Ακόμη μια στρέβλωση κατά τον Πρωθυπουργό είναι πως αν και η χώρα έχει από τις υψηλότερες αναλογίες σε γιατρούς και ειδικευμένους μάλιστα, μεγάλο μέρος του πληθυσμού περιμένει ακόμη και μήνες για να δει γιατρό. 

Παράλληλα, ενώ έχουμε από τους υψηλότερους δείκτες χρήσης μαγνητικών εξετάσεων στον ΟΟΣΑ, οι Ελληνίδες έχουν χαμηλές ποσοστά πρόσβασης σε προληπτικές εξετάσεις, όπως τεστ ΠΑΠ και μαστογραφίες. 

«Εδώ χρειάζεται σαρωτική μεταρρύθμιση και θα την κάνουμε», είπε ο κ. Σαμαράς προσθέτοντας ότι η μεταρρύθμιση έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια. «Θα γίνει όχι γιατί το επιβάλει το μνημόνιο αλλά γιατί το επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον», τόνισε. 

«Το 1983 ιδρύθηκε το ΕΣΥ, το 2013 το επανιδρύουμε», τόνισε ο Πρωθυπουργός. «Ο πήλινος γίγαντας πρέπει να σταθεί σε σταθερές βάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά, με τη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ θα επιτευχθεί μεγάλη αποκέντρωση, άμεση πρόσβαση και ποιοτική φροντίδα, ενώ κάθε πολίτης θα έχει κοντά του όταν τον χρειάζεται το δικό του γιατρό. Αναφέρθηκε στους θεσμούς του οικογενειακού γιατρού και του κοινοτικού νοσηλευτή καθώς και στους βασικούς άξονες της μεταρρύθμισης. 

Αυτοί είναι επιγραμματικά: στρατηγικός σχεδιασμός, προγραμματισμός και έλεγχος, εκσυγχρονισμός της διοίκησης, εξορθολογισμός των νοσοκομείων, οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας, η ανάπτυξη διαφανούς συστήματος τιμολόγησης φαρμάκων, η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, η αποτελεσματική αντιμετώπιση ζητημάτων δημόσιας υγείας κλπ

«Στόχος είναι η καθολική κάλυψη των πολιτών. Δεν μένουμε στα λόγια. Προχωράμε σε πράξεις. Δεν έχουμε δικαίωμα να χάνουμε χρόνο», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου