Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Στα χέρια του Α. Γεωργιάδη το πόρισμα για τον ΕΟΠΥΥ

Σήμερα παραδίδεται στον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, όπως επιβεβαιώνουν πηγές από το στενό του περιβάλλον, το πόρισμα της επιτροπής αξιολόγησης με τον αριθμό των γιατρών και τις ειδικότητες που «περισσεύουν» από τον ΕΟΠΥΥ και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αμέσως μετά θα ξεκινήσει -σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης- η διαδικασία της κινητικότητας και της διαθεσιμότητας. Η κινητικότητα των γιατρών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Αν και ο υπουργός Υγείας δεν έχει ξεκαθαρίσει, πριν παραλάβει το σχετικό πόρισμα και πριν γίνει η αξιολόγηση, το αν θα χρειαστεί να γίνουν ή όχι απολύσεις στον ΕΟΠΥΥ, το θέμα της οριστικής εξόδου παραμένει ανοιχτό εφόσον οι γιατροί του Οργανισμού συνεχίσουν να είναι αμετακίνητοι στην απόφασή τους για παράταση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου. Ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει προειδοποιήσει εξάλλου ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις για τους απεργούς, λέγοντας πως ούτε θα μπορούν να συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ, αλλά ούτε και θα τους δίνεται η δυνατότητα μοριοδότησης για το ΕΣΥ, στις θέσεις που θα προκηρυχθούν μετά τις αλλαγές.

Από την άλλη οι γιατροί του Οργανισμού δείχνουν να μην έχουν τη διάθεση να προσέλθουν σε διάλογο για το πώς θα πραγματοποιηθεί η κινητικότητα μετά τη διοικητική συγχώνευση των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ με τις δομές του ΕΣΥ. Τη Δευτέρα οι γιατροί της Αττικής θα πραγματοποιήσουν έκτακτη συνέντευξη τύπου, στην οποία, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, θα επαναλάβουν την απόφασή τους να μην σταματήσουν την απεργία αν δεν λάβουν σαφείς διαβεβαιώσεις από το υπουργείο ότι δεν θα γίνουν απολύσεις. Δεν αποκλείουν μάλιστα ενδεχόμενο να συνεχίσουν την απεργία τους ακόμη και μέχρι τις γιορτές.

Το πόρισμα με τις προτάσεις που θα πρέπει να γίνουν στον Οργανισμό από τη νέα χρονιά θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα. Το υπουργείο Υγείας δίνει περιθώριο στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ μέχρι την επόμενη Τετάρτη για να αναστείλουν την απεργία τους και να προσέλθουν στο διάλογο, καθώς εκείνη την ημέρα συζητηθούν οι αλλαγές στη Βουλή και θα ακολουθήσει ο καθορισμός του χρονοδιαγράμματος της μεταρρύθμισης.

«Θωρακίζεται» ο ΕΟΠΥΥ

Οι πρώτες αλλαγές έχουν ήδη γίνει προκειμένου ο ΕΟΠΥΥ να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο παράτασης των πολυήμερων κινητοποιήσεων των γιατρών. Το πλαφόν των δωρεάν ιατρικών επισκέψεων στα συμβεβλημένα ιδιωτικά ιατρεία αυξήθηκε από 200 στις 400 το μήνα ανά γιατρό με σκοπό να καλυφθούν οι ανάγκες των ασφαλισμένων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας φέρεται αποφασισμένη να αυξήσει τον αριθμό των ιδιωτών γιατρών στο νέο σύστημα από 4.000 που είναι σήμερα στις 8.000. 

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου