Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Στα άκρα η σύγκρουση για ΕΟΠΥΥ


Μέχρι και «ξαφνικό θάνατο» του ΕΟΠΥΥ, όπως έγινε με την ΕΡΤ, προβλέπει εναλλακτικό σχέδιο της κυβέρνησης εάν οι γιατροί των πολυϊατρείων επιμείνουν σε συνεχόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις. Η σύγκρουση με φόντο τον Οργανισμό οδηγείται στα άκρα την ώρα που η Διοίκηση με ανακοίνωσή της αντιδρά στα σχετικά σενάρια, δηλώνοντας ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν πρόκειται να κλείσει.

Α. Γεωργιάδης: Αν συνεχίσετε, αναλάβατε και την ευθύνη!

«Αν συνεχίσουν θα αναλάβουν την ευθύνη» απέναντι στους ασφαλισμένους, διεμήνυσε ο Α. Γεωργιάδης, προς τους γιατρούς, που συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις στον ΕΟΠΥΥ έως τις 9 Δεκεμβρίου.

Ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στον «Σκάι», τόνισε πως ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να συζητήσει με τους απεργούς εφόσον πιστεύουν πως είναι «πάνω από τους υπόλοιπους πολίτες».

Πρόσθεσε ότι η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης θα ξεκινήσει στις 7 Δεκεμβρίου, αλλά μονό εφόσον οι γιατροί έχουν διακόψει την απεργία τους. Ο ίδιος κατήγγειλε την απόφαση των ιατρών να κηρύξουν πολυήμερες απεργίες πριν δουν το πόρισμα αξιολόγησης του ΕΟΠΥΥ.

Στις 6 Δεκεμβρίου αναμένεται να κατατεθεί το σχετικό πόρισμα για τον ΕΟΠΥΥ, όπου θα περιέχεται η αξιολόγηση των ιατρικών ειδικοτήτων που θα παραμείνουν στο πρωτοβάθμιο επίπεδο.

Από πλευράς του, ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας ιατρών ΕΟΠΥΥ, Γιάννης Χρονόπουλος, έκανε λόγο για «φθηνούς εντυπωσιασμούς», σημειώνοντας πως γινόταν διάλογος επί μήνες, που χάθηκε λόγω της στάσης του υπουργού Υγείας. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της αξιολόγησης, αλλά τόνισε την απόλυτη αντίθεση των ιατρών στο ενδεχόμενο απολύσεων από τον ΕΟΠΥΥ.

Το σχέδιο στο συρτάρι

Το υπουργείο Υγείας, όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Καθημερινής», έχει εκπονήσει σχέδιο διάρκειας σχεδόν ενός μηνός για την αντιμετώπιση του προβλήματος και περιλαμβάνει τέσσερα βασικά βήματα. 

Το πρώτο έγινε με τη διακοπή της σύμβασης με τα ιδιωτικά ιατρεία 700 γιατρών που παράλληλα εργάζονται στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ. 

Το επόμενο αναμένεται την προσεχή Δευτέρα, όταν το υπουργείο θα αυξήσει το μηνιαίο «πλαφόν» των επισκέψεων ασφαλισμένων που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ στους 4.300 συμβεβλημένους γιατρούς, από 200 που είναισήμερα σε 300.
Τη μεθεπόμενη εβδομάδα το υπουργείο περνάει στο τρίτο βήμα. Το «άνοιγμα» του συστήματος προς όλους του ιδιώτες γιατρούς, με υπογραφή νέων συμβάσεων από τον ΕΟΠΥΥ.

Το τελευταίο στάδιο -πρόθεση του υπουργείου είναι να υλοποιηθεί τέλη Δεκεμβρίου- είναι το οριστικό κλείσιμο του ΕΟΠΥΥ που θα σημάνει την απόλυση όλων των εργαζομένων.

Λίγες ημέρες μετά θα δημιουργηθεί ένας νέος οργανισμός, που θα έχει διοικητικές υπηρεσίες, αφού θα είναι αποκλειστικά αγοραστής υπηρεσιών υγείας. Το αντίστοιχο προσωπικό αυτών των υπηρεσιών αναμένεται να επαναπροσληφθεί. 

Για το υπόλοιπο, θα προκηρυχθούν θέσεις στο νέο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Υγείας που δημιουργείται και τις οποίες θα μπορούν να διεκδικήσουν με αυξημένη μοριοδότηση.

Η ηγεσία του υπ. Υγείας φέρεται να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο το εναλλακτικό σχέδιο να μην υλοποιηθεί, εξαρτώντας το άμεσα από τη στάση που θα τηρήσουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ.

Διαψεύδει η Διοίκηση

Δεν κλείνει και δεν κινδυνεύει ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), υπογραμμίζει από πλευράς της η Διοίκηση του Οργανισμού, με αφορμή φημολογίες, των τελευταίων ημερών, για κλεισιμό του.

Ο προϋπολογισμός του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού περίθαλψης της χώρας, με 10 εκ ασφαλισμένους, βρίσκεται, υπό πλήρη έλεγχο και οι πληρωμές, προς τους παρόχους γίνονται πλέον τακτικότερα, αναφέρει η ανακοίνωση, σημειώνοντας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ότι οι γιατροί, τα φαρμακεία και οι εξετάσεις είναι διασφαλισμένες.

«Ο ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσει να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση τους. Τα σημερινά προβλήματα θα αντιμετωπιστούν με την βοήθεια και την υπεύθυνη στάση όλων των εμπλεκόμενων φορέων» καταλήγει η ανακοίνωση του Οργανισμού.

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου