Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

ΕΟΠΥΥ χωρίς γιατρούς, δομές και κτήρια

Ενα νέο, «ευρωπαϊκό» ΕΟΠΥΥ, που θα είναι απαλλαγμένος από μόνιμο προσωπικό, δημόσιες δομές και κτήρια και ο οποίος θα στηρίζεται αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα, από τον οποίο θα αγοράζονται οι υπηρεσίες, οραματίζονται η κυβέρνηση και ο Αδωνις Γεωργιάδης.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΕΥΘΥΜΙΆΔΟΥ -ΕΝΕΤ 

Ο κ. Γεωργιάδης -σε ρόλο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ- επαίρεται ότι έχει ένα όνειρο για την πρωτοβάθμια περίθαλψη υγείας. Ενα «όνειρο» που μπορεί να γίνει... εφιάλτης για τους γιατρούς, τους οποίους απειλεί (με διαρροές σε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ) με ομαδικές απολύσεις και κλείσιμο ιατρείων (ΙΚΑ) αλά ΕΡΤ!



Η σκιαγράφηση του «Ι have a dream» του Αδώνιδος, που όλα δείχνουν ότι θα υλοποιηθεί στις αρχές του 2014, είτε συμφωνούν είτε διαφωνούν οι μόνιμοι γιατροί του συστήματος, έχει ως εξής:

* Διάσπαρτα ιδιωτικά ιατρεία σε όλη τη χώρα που θα έχουν σύμβαση με το νέο φορέα. Οι ιδιώτες γιατροί θα είναι υποχρεωμένοι να βλέπουν συγκεκριμένο αριθμό ασθενών με την αποζημίωση του νέου ΕΟΠΥΥ, ενώ αντίστοιχα θα μοιράζονται και τα κονδύλια ανά ειδικότητα.

* Μόνιμοι γιατροί θα υπάρχουν ελάχιστοι (ενδεχομένως και κανένας...), εάν τουλάχιστον συνεχισθεί η κόντρα των «βολεμένων», όπως αρέσκεται πλέον να τους αποκαλεί ο κ. Γεωργιάδης.

Στη διαδικασία αυτή βέβαια τα πάντα δεν θα είναι δωρεάν, καθ' ότι το... dream Αδώνιδος είναι ακριβό και θα κοστίσει στις τσέπες των ασθενών. Εξετάζεται να επιβαρυνθούν με ένα ποσό για κάθε επίσκεψη σε γιατρό. Ποσό που πιθανώς θα κυμαίνεται στα 5 ευρώ. Γεγονός όμως που, αν προστεθεί στα 25 ευρώ για νοσηλεία σε νοσοκομείο και συν ένα ευρώ ανά συνταγή φαρμάκων που έρχεται από τις αρχές του 2014, γίνεται ένα ωραιότατο «κουστουμάκι» για εκατομμύρια ασφαλισμένους.

Βέβαια, ο Αδωνις Γεωργιάδης, προκειμένου να απαλλαγεί από τους μονίμους και να «κάνει παιχνίδι» με τον ιδιωτικό τομέα, θα αυξήσει -σύμφωνα με πληροφορίες- το κονδύλι που σήμερα διαθέτει ο ΕΟΠΥΥ για ιατρική περίθαλψη από 80 εκατ. ευρώ σε 120 ή ακόμη και σε 160, ποσό διπλάσιο δηλαδή από το σημερινό, στην περίπτωση που το νέο σύστημα ανοίξει ελεύθερα σε όλον τον ιατρικό κόσμο, ο οποίος επιθυμεί να συνάψει σύμβαση.



* Ο νέος ΕΟΠΥΥ του Αδώνιδος δεν θα έχει δημόσια κτήρια. Σε βάθος χρόνου θα εξαφανισθούν από το χάρτη τα πάλαι ποτέ πολυϊατρεία του ΙΚΑ (νυν ΕΟΠΥΥ) και η πρωτοβάθμια περίθαλψη θα γίνεται μόνο από ορισμένα Κέντρα Υγείας και από τον ιδιωτικό τομέα.

Ηδη στην οδό Αριστοτέλους έχουν γίνει πρόχειροι υπολογισμοί για το πόσα θα εξοικονομηθούν, εάν γίνουν συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα. Αλλωστε, εν μέσω κρίσης και μειωμένων τζίρων, ποιος ιδιώτης δεν θα έριχνε τις τιμές του στα βάραθρα, για να συνεργασθεί με ένα ουσιαστικά μονοπωλιακό σύστημα («μονοψώνιο», κατά τους οικονομικούς όρους). Η ποιότητα βέβαια σε αυτές τις περιπτώσεις είναι συνήθως αμφίβολη, καθώς το κόστος συμπιέζεται, για να βγουν τα νούμερα. Εξάλλου, σ' αυτή τη ζωή ό,τι δίνεις, παίρνεις...

Και ο Αδωνις Γεωργιάδης αυτό το ξέρει πολύ καλά, αν σκεφτεί κανείς ότι ήδη έχουν αρχίσει οι προσφορές στα γραφεία του υπουργείου Υγείας από επίδοξους «συνεργάτες» του νέου ΕΟΠΥΥ, που δεν διστάζουν να κάνουν προτάσεις «όσο όσο», αρκεί να εισχωρήσουν στο σύστημα!

Ετσι όμως, το σύστημα θα μετατραπεί σε ένα... φασόν εργαστήριο παραγωγής εξετάσεων για τους ασφαλισμένους του μεγαλύτερου οργανισμού Υγείας της χώρας, οι οποίοι -μην έχοντας άλλη επιλογή- θα αποδέχονται τη μοίρα τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου