Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Δραστική ουσία: παίρνουν πίσω τον νόμο



Αρση του μέτρου της δραστικής ουσίας- παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ψηφισμένο νόμο του Ανδρέα Λοβέρδου- είναι πιθανόν να έχουμε στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Το κυβερνητικό αυτό μέτρο το οποίο δίχασε τόσο την ιατρική και φαρμακευτική κοινότητα, όσο και τους πολίτες, τίθεται εκ νέου στο τραπέζι, με την λογική ότι αφενός ο δημοσιονομικός στόχος για την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης έχει επιτευχθεί, αφετέρου πρέπει να υπάρξει μία πολιτική που να προστατεύει τους πολίτες από την είσοδο ανεξέλεγκτων ανώνυμων γενοσήμων στην ελληνική αγορά, με σοβαρές παρενέργειες για την υγεία τους.

Όπως τονίζει στο onMed.gr ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας κ. Γιώργος Πατούλης, εκτιμώ ότι οι συνθήκες είναι πλέον κατάλληλες, ώστε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και προσωπικά ο υπουργός κ. Αδωνις Γεωργιάδης, να θέσει το θέμα και να πάρει τελικά την «άδεια» από τον επικεφαλής της Τρόικας υπεύθυνο σε θέματα φαρμάκου κ. Τζουζέπε Καρόνε, ώστε με καινούριο νόμο, να πάψει να υφίσταται το μέτρο της συνταγογράφησης με βάση την δραστική ουσία.

Ενα μέτρο, το οποίο έχει το προνόμιο να διαθέτει μόνο η Ελλάδα τελικά από όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, συνεχίζει ο κ. Πατούλης και προσθέτει: «ήρθε η ώρα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, να αποφασίσει να μην είναι η Ελλάδα η μοναδική χώρα που ακολουθεί ένα μέτρο το οποίο είναι λανθασμένο, καθώς σε όλες τις χώρες του κόσμου, οι γιατροί είναι υπεύθυνοι για την θεραπεία που θα ακολουθήσει ο ασθενής». 

Επιπλέον, η Ελλάδα διαθέτει την χαμηλότερη κατά κεφαλή δαπάνη για την υγεία μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, ενώ ήδη η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη για το 2014 θα ανέλθει σε 2 δις ευρώ από 2,37 δις ευρώ που ήταν εφέτος, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά ζητήματα δημόσιας υγείας και γενικότερης ένδειας στην περίθαλψη των ελλήνων πολιτών.

Να σημειώσουμε ότι πρώτος ο ΙΣΑ προσέφυγε στο στο ΣτΕ για την ακύρωση του νόμου και ακολούθησαν ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες. 

Στον αντίποδα ωστόσο των γιατρών, βρίσκονται οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι, έχουν ταχθεί υπέρ της εγκυρότητας του νόμου για την συνταγογράφηση με βάση την δραστική ουσία και όχι με την εμπορική ονομασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου