Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Πόσους αφορά η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση στον ΕΟΠΥΥ


IATRONET. Δραματικές είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, με το υπουργείο Υγείας να προτάσσει το δίλημμα 'πλήρης και αποκλειστική απασχόληση ή διαθεσιμότητα' και τους γιατρούς να κάνουν λόγο για υποκρυπτόμενες απολύσεις.

Με το εκβιαστικό δίλημμα να ενταχθούν στο ΕΣΥ με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση ή να μπουν σε διαθεσιμότητα και να απολυθούν, απαντά το υπουργείο Υγείας στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.

Πρόκειται για μία προοπτική, η οποία συζητήθηκε κατά τη συνάντηση που είχε το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Υγείας με αντιπροσωπεία του τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, καθηγητής κ. Δημήτρης Κρεμαστινός και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και γιατρός κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν από τον υπουργό να πάψει να αναφέρεται σε απολύσεις γιατρών και να επιχειρηθεί μία εξομάλυνση του κλίματος.

Το πως θα συμβεί αυτό με το δίλημμα της αποκλειστικής απασχόλησης, θα φανεί τις επόμενες ώρες.
Προσωπικό

Η κατάσταση με το προσωπικό του ΕΟΠΥΥ έχει ως εξής:

Το σύνολο των οργανικών του θέσεων είναι 9.979 άτομα. Από αυτούς, οι 5.765 είναι γιατροί, οι 2.841 υγειονομικό προσωπικό και οι 1.373 διοικητικοί υπάλληλοι.

Από τις αρχές του 2014, ο Οργανισμός θα λειτουργεί ως ασφαλιστικός φορέας παροχής υπηρεσιών περίθαλψης στα 9,5 εκατομμύρια των ασφαλισμένων του.

Αυτό σημαίνει ότι τα πολυϊατρεία και οι μονάδες που διαθέτει σήμερα και το προσωπικό τους θα ενταχθούν στο ΕΣΥ.

Εκτός των δομών θα μείνουν 2.246 γιατροί, οι οποίοι έχουν 'χειρουργικές ειδικότητες' που - σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας - δεν είναι συμβατές με το σύστημα εξωνοσοκομειακής (πρωτοβάθμιας) φροντίδας Υγείας.

Πρόκειται για αλλεργιολόγους, γαστρεντερολόγους, νευρολόγους, γυναικολόγους, ορθοπεδικούς, ουρολόγους, πλαστικούς χειρουργούς, πνευμονολόγους, ρευματολόγους και δερματολόγους.
Αντιδράσεις

Για επικοινωνιακά κόλπα του υπουργού Υγείας, έκανε λόγο την Κυριακή ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κ. Μιχάλης Βλασταράκος:

'Ο υπουργός Υγείας θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η μεθόδευσή του να εκθέτει τους ιατρούς ισχυριζόμενος ότι ενδιαφέρονται μόνο για τον εαυτό τους και όχι για την περίθαλψη του λαού, είναι αδιέξοδη και επικίνδυνη.

Ο ιατρικός κόσμος δεν παρασύρεται από «επικοινωνιακά κόλπα». Διεκδικεί ενωμένος τα δικαιώματά του και παραμένει αδιάσπαστος από οποιεσδήποτε σκοπιμότητες'.

Ο κ. Βλασταράκος ζητεί από τον κ. Γεωργιάδη να εντάξει άμεσα, χωρίς να μεσολαβήσει η διαδικασία της διαθεσιμότητας, όλους τους γιατρούς, όλων των ειδικοτήτων στο νέο σύστημα.

Ο αντιπρόεδρος του ΠΙΣ κ. Γιάννης Μπασκόζος τονίζει ότι οι ενέργειες του υπουργείου Υγείας υποκρύπτουν σχέδια απόλυσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου