Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Δηλώσεις του Υπουργού Υγείας για τις κινητοποιήσεις των ιατρών του ΕΟΠΥΥ

Γραφείο Τύπου Υπουργού
Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2013


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟY
Θέμα: Δηλώσεις του Υπουργού Υγείας για τις κινητοποιήσεις των ιατρών του ΕΟΠΥΥ.

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, προέβη σήμερα στις ακόλουθες δηλώσεις αναφορικά με τις κινητοποιήσεις των ιατρών του ΕΟΠΥΥ:

«Η εικόνα της συγκρούσεως Υπουργείου Υγείας και γιατρών δεν εξυπηρετεί κανέναν και πρωτίστως δεν εξυπηρετεί τους πολίτες. Εμείς σεβόμαστε τους γιατρούς, την προσφορά τους και τις ικανότητές τους. Την Τετάρτη, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής θα παρουσιάσουμε τους βασικούς άξονες του σχεδίου και την Παρασκευή θα παραλάβουμε το πόρισμα της Επιτροπής Αξιολογήσεως που θα έχει τις λεπτομέρειες. Οι γιατροί μας και όλοι όσοι εργάζονται στον ΕΟΠΥΥ, είναι προσκεκλημένοι σε αυτό τον ανοιχτό διάλογο και δεν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις. Τους καλώ λοιπόν με σεβασμό προς τους πολίτες να λήξουν την απεργία, ει δυνατόν και σήμερα. Διότι δεν είναι επιτρεπτό να ταλαιπωρούμε τόσο πολύ τον κόσμο. Πιστεύω ότι αν αναλογιστούν και εκείνοι και τις καλές μας προθέσεις και τον ανοιχτό διάλογο και τη δική τους μεγάλη ευθύνη προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ θα λήξουν την απεργία».

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Χαρακτηρίζουν το διάλογο προσχηματικό πάντως, κ. Υπουργέ και σήμερα ο Σύλλογος της Αττικής είπε ότι θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις, αυτή είναι η πρότασή του, μέχρι να πάρετε πίσω το σχέδιο για τη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα και μάλιστα από αύριο ξεκινούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, έξω από τα Πολυϊατρεία, θέλουν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.

«Έχω εξηγήσει πάρα πολλές φορές ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας και της κινητικότητας είναι το εργαλείο που έχει η Κυβέρνηση για να κάνει αλλαγές και έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε διάφορους κλάδους δημοσίων υπαλλήλων. Πιστεύω πραγματικά ότι δεν θέλουν οι γιατροί μας να πουν στον ελληνικό Λαό ότι ζητούν τη δική τους εξαίρεση από ένα μέτρο που ισχύει για όλους τους άλλους Έλληνες που εργάζονται στο δημόσιο. Πιστεύω ότι εδώ υπάρχει μια παρεξήγηση. Επειδή δεν θέλουμε να αδικήσουμε τους γιατρούς, τους οποίους σεβόμαστε αλλά δεν μπορούμε να αδικήσουμε και όλους τους άλλους προς χάριν των γιατρών». 

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Δε θέλουν τις απολύσεις, κ. Υπουργέ. Σας ζητάνε να δεσμευτείτε ότι δε θα γίνουν απολύσεις.

«Σας είπα. Το σχέδιο με τους βασικούς του άξονες θα παρουσιαστεί στη Βουλή την Τετάρτη και θα παρουσιαστεί επισήμως με τις λεπτομέρειές του αφού πάρουμε το επίσημο πόρισμα της Επιτροπής Αξιολογήσεως που θα έχει μέσα και όλες τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και από όλους τους άλλους ειδικούς».

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Δηλαδή στις 6 Δεκεμβρίου;

«Στις 6 Δεκεμβρίου θα παραδοθεί το πόρισμα, ναι».

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Αν συνεχιστεί η απεργία, υπάρχουν εναλλακτικές; Τι μέτρα θα λάβετε;

«Ακούστε. Δε θέλω αυτή τη στιγμή να σας πω τι θα κάνουμε αν επιμείνουν. Προφανώς, εάν διαρκώς και καθημερινά τους καλούμε σε διάλογο και αυτοί δεν έρχονται, κάποια στιγμή το κράτος και το Υπουργείο θα πρέπει να εξασφαλίσει την πρόσβαση στην υγεία στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και τους πολίτες του. Γιατί αυτό θέτει θέματα δημοσίας υγείας».

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Πώς ακριβώς θα γίνει αυτό;

«Σας είπα. Δεν είναι η μέρα και η ώρα να σας πω τι μπορούμε να κάνουμε. Σας λέω: Με σεβασμό στους γιατρούς, στους οποίους αναγνωρίζω τη μεγάλη τους προσφορά, τους λέω «ελάτε να συζητήσουμε με ανοιχτά χαρτιά», να είναι και τα κόμματα στο διάλογο, να είναι όλοι οι ενδιαφερόμενοι στο διάλογο και να πάμε όλοι μαζί να φτιάξουμε ένα ενιαίο δημόσιο καθολικού χαρακτήρα, ελευθέρας προσβάσεως πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας. Αυτός πρέπει να είναι ο κεντρικός στόχος που πρέπει όλους να μας ενώνει και όχι να μας χωρίζει».

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Και δωρεάν, κ. Υπουργέ;

«Και δωρεάν. Το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας θα είναι καθολικής δωρεάν προσβάσεως».

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Οι συμβάσεις στους 633 γιατρούς θα διακοπούν;

«Όποιο μέτρο λαμβάνεται, δεν παίρνεται πίσω. Αυτές οι συμβάσεις ήδη έχουν διακοπεί. Εγώ όμως δε θέλω να τονίζω θέματα που «ρίχνουν λάδι στη φωτιά». Δεν επιδιώκω τη σύγκρουση. Επιδιώκω τη συναίνεση και τον πολιτισμένο διάλογο. Και σας το λέω για άλλη μια φορά: Τους καλώ να έρθουν. Εάν επιμένουν να μην έρχονται, με συγχωρείτε, σε αυτή την περίπτωση αναλαμβάνουν ακεραία την ευθύνη». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου