Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Κατασχέσεις σε ανασφάλιστους

ATHNINA184.GR Με κατάσχεση της δεύτερης κατοικίας για όσους χρωστούν στα νοσοκομεία και δεν έχουν εξοφλήσει προειδοποίησε όσους ανασφάλιστους έκαναν χρήση των υπηρεσιών νοσοκομείων ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης από το στούντιο του Αθήνα 9.84. Το νοσοκομείο πρέπει να χρεώνει», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι, για τους παράνομους μετανάστες τα ποσά διεκδικούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε πως η κατάσχεση δεν θα αφορά τους άπορους αλλά όσους διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία, όπως ακίνητα και τα χρήμστα θα διεκδικούνται με τη διαδικασία του δημόσιου λογιστικού για όλα τα χρέη προς το Δημόσιο».


Σύμφωνα με τον υπουργό, ο παράνομος μετανάστης δεν έχει ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, όπως έχει ο άπορος, ή ο ανασφάλιστος Έλληνας για να τον χρεώσουμε, το νοσοκομείο θα τον χρεώνει και τον μετανάστη ως ανώνυμο και όλα αυτά τα τιμολόγια θα πληρώνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση». 


Ο κ. Γεωργιάδης ήταν καλεσμένος στο στούντιο του Αθήνα 9.84 με αφορμή την έρευνα του σταθμού για την Υγεία, η οποία ανέδειξε τις σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και αναλώσιμα υλικά, αλλά και την ταλαιπωρία των ασθενών, να κλείσουν ένα ραντεβού στο ΕΣΥ. Την έρευνα παρουσίασε η Νόνη Καραγιάννη και επιμελήθηκαν η Έλενα Μπρέγιαννη και η Νίνα Κομνηνού. 


Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, απάντησε σε ερωτήσεις γιατρών αλλά και ακροατών.

Έρευνα: «Κραχ στην Υγεία»

Νέα στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στα Δημόσια νοσοκομεία μετά την κινητικότητα των εργαζομένων και την αλλαγή χρήσης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, παρουσιάζει ο Αθήνα 9.84.


Από τις 9 το πρωί έως και και τη 1 μετά το μεσημέρι, στην εκπομπή της Νόνης Καραγιάννη ακούστηκαν μαρτυρίες ασθενών που περιμένουν ώρες στις ουρές για να εξετασθούν αλλά και ανασφάλιστων πολιτών που είναι αποκλεισμένοι από το Εθνικό Σύστημα Υγείας και αναζητούν περίθαλψη στα κοινωνικά ιατρεία. 


Η Νίνα Κομνηνού και η Έλενα Μπρέγιαννη, που υπογράφουν την έρευνα, αποτύπωσαν τη δύσκολη καθημερινότητα των γιατρών και κατέγραψαν τις αγωνίες τους, για τις υποδομές των νοσοκομείων που γερνούν και τις ελλείψεις σημαντικών υλικών, αλλά και τον Γολγοθά των ασθενών που έρχονται αντιμέτωποι με ένα υπό κατάρρευση σύστημα υγείας. 


Την ίδια ώρα, η ολοένα αυξανόμενη προσέλευση των ασθενών στο ΕΣΥ εξαιτίας της απεργίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, σε συνδυασμό με την αιμορραγία νέων επιστημόνων που αναζητούν τη τύχη τους στο εξωτερικό, δημιουργεί μια εκρηκτική κατάσταση.


Στο στούντιο του Αθήνα 9.84 κατέθεσαν τους προβληματισμούς τους οι εκπρόσωποι του κινήματος «Νέων Γιατρών», Βίκυ Καψή και Γιάννης Καλλιάτσος, αλλά και ο Συντονιστής του τμήματος Επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου «Λαϊκό» και μέλος του Δ.Σ της ΕΙΝΑΠ, Γιώργος Μαρίνος.


1η ώρα 09.00 - 10.00


Μαρτυρίες άνεργων γιατρών


Ο Νικήτας Νανίδης τελείωσε νευροχειρουργική στον Ευαγγελισμό, πριν από 15 ημέρες, και μιλάει για το μέλλον στην ιατρική που είναι αβέβαιο, αλλά και την εμπειρία του στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας τα τελευταία χρόνια.


Ο Γεράσιμος Γραμματικόπουλος έχει σπουδάσει στην Ιταλία, ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 2007, ήρθε στην Ελλάδαέκανε αγροτικό, δούλεψε σε ιδιωτικά κέντρα και περιμένει να ξεκινήσει την ειδικότητα στη νευρολογία.


Η Έλενα, γιατρός πνευμονολόγος, δουλεύει χωρίς σύμβαση στον Ευαγγελισμό (Πανεπιστημιακή Υπότροφος), την ώρα που και ο σύζυγός της είναι άνεργος αναισθησιολόγος και δουλεύουν για κάποια μεροκάματα σε ιδιωτικές κλινικές, κάνοντας εφημερίες. 

2η ώρα 10.00 - 11.00

Η υποχρηματοδότηση στα νοσοκομεία

Η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, δίνει τη συνολική εικόνα των νοσοκομείων της Αττικής: «Η υποχρηματοδότηση στα νοσοκομεία έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων, τόσο στην πληρωμή των εφημεριών των γιατρών, όσο και στην επάρκεια των αναλώσιμων υλικών. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση το σύστημα δεν θα αντέξει .. Τα νοσοκομεία αδειάζουν από γιατρούς που βγαίνουν σε συντάξεις, ο κόσμος ταλαιπωρείται και το υπουργείο Οικονομικών μειώνει συνεχώς τους προϋπολογισμούς».

«..Ζωές χάνονται από την έλλειψη κρεβατιών στις μονάδες εντατικής θεραπείας των δημοσίων νοσοκομείων της χώρας, την ώρα που καθημερινά 30-40 ασθενείς σε βαριά κατάσταση βρίσκονται στην λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ, έως ότου βρεθεί κενή κλίνη, ενώ 150 κρεβάτια παραμένουν ερμητικά κλειστά. Ο μηνιαίος μισθός ενός νοσηλευτή αντιστοιχεί στην αντιβίωση που θα πάρει ο ασθενής από την λοίμωξη που θα ''αρπάξει'' μέσα στο νοσοκομείο», τονίζει ο Απόστολος Αρμαγανίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Θεραπείας Εντατικής Θεραπείας.

«Καταγράφεται μεγάλη αύξηση των ανασφάλιστων ασθενών που επισκέπτονται καθημερινά το ιατρείο, 1.000-1.500 ιατρικές επισκέψεις το μήνα, με σοβαρά προβλήματα υγείας. Κάνουμε αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσουμε στους ανασφάλιστος ένα κρεββάτι ή μια ακριβή εξέταση στο ΕΣΥ. Από τους 126 καρκινοπαθείς , 10 πέθαναν ή χάθηκαν γιατί δεν είχαν πρόσβαση στο σύστημα, εάν έμπαιναν εγκαίρως στο νοσοκομείο θα είχαν σωθεί», υπογραμμίζει ο Γιώργος Βήχας από το Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού.

«Έχει αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών που γεννούν στα δημόσια νοσοκομεία. Οι περισσότερες δεν έχουν κάνει κανένα προγεννητικό έλεγχο, έρχονται υποσιτισμένες, με αποτέλεσμα να έχει ανέβει το ποσοστό γέννησης πρόωρων παιδιών με προβλήματα. Οι αλλοδαπές πληρώνουν διπλάσια χρήματα για τον τοκετό, ενώ καθημερινό φαινόμενο αποτελούν οι ανασφάλιστες γυναίκες», αναφέρει η Κατερίνα Στυψανέλη γιατρός στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα».

Ο Γιώργος Φαρμακίδης, διευθυντής στο Μαιευτήριο «Έλενα» είναι κοντά στη σύνταξη και μιλά για το πως ξεκίνησε το ΕΣΥ και πως είναι σήμερα. Ο ίδιος ήρθε το 1988 από την Αμερική με όνειρα να προσφέρει στο ΕΣΥ, αλλά η μείωση του μισθού και το απαξιωμένο σύστημα τον οδηγούν, ξανά, στην σκέψη να φύγει από την Ελλάδα

3η ώρα 11.00 - 12.00

Μαρτυρίες ασθενών

Η Βάσω Μαράκα, πρόεδρος του Συλλόγου Σκλήρυνσης Κατά πλάκας μίλησε για τις καθυστερήσεις στα ραντεβού των νοσοκομείων. «Για επίσκεψη ή μαγνητική χρειάζονται περισσότερο από 5 μήνες, μένουν οι ασθενείς χωρίς θεραπεία, στο 25% είναι η συμμετοχή στις μαγνητικές και 15% στα φάρμακα. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη στα φάρμακα υψηλού κόστους σε νοσοκομεία και φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ», τόνισε.

«Έχουν αυξηθεί τα αιτήματα στο σύλλογο για έκδοση βιβλιαρίων πρόνοιας, με 2 και πλέον μήνες αναμονή για τις ακτινοβολίες στην Αθήνα, ενώ στην περιφέρεια η αναμονή είναι μεγαλύτερη. Κάνουν οικονομίες στα φάρμακα, λόγο κόστους, με αποτέλεσμα να μένουν πίσω στις θεραπείες, ενώ έκοψαν τα έξοδα μετακίνησης των καρκινοπαθών», αναφέρει η Ζωή Γραμματόγλου, πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών - Καρκινοπαθών Κ.Ε.Φ.Ι..


Ο Γρηγόρης Λεοντόπουλος, γενικός γραμματέας του Συλλόγου Νεφροπαθών μιλάει για τη «δύσκολη πρόσβαση στα νοσοκομεία και τη μεγάλη αναμονή στις χειρουργικές επεμβάσεις, με σοβαρές ελλείψεις σε αντιδραστήρια».


Επιμέλεια - Ρεπορτάζ : Νίνα Κομνηνού, Έλενα Μπρέγιαννη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου