Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Ο Σαμαράς παίρνει πάνω του το θέμα του ΕΟΠΥΥ

Παρέμβαση του πρωθυπουργού στο θέμα του ΕΟΠΥΥ, καθώς η απεργιακή κινητοποίηση των γιατρών και η μετωπική σύγκρουση με τον υπουργό Υγείας οδηγείται σε αδιέξοδο. Η πρώτη προσπάθεια είχε αποτύχει, όταν πριν από μερικές ημέρες στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ είχαν κληθεί οι «γαλάζιοι» συνδικαλιστές και η ηγεσία του υπουργείου. Η ατμόσφαιρα ήταν «ηλεκτρισμένη», είχαν ακουστεί βαριές κουβέντες μεταξύ των δύο πλευρών, με αποτέλεσμα να μην βρεθεί η χρυσή τομή.

Ωστόσο, οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις, η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και κυρίως των χρόνια πασχόντων οδήγησαν τον Αντώνη Σαμαρά να πάρει το θέμα πάνω του και να καλέσει τους γιατρούς σε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Ένα ακόμη γεγονός που βοήθησε στο να κλειστεί το ραντεβού ήταν ότι η πλειονότητα των γιατρών πρόσκεινται στη ΝΔ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο δεν συνέβη με τους πανεπιστημιακούς.

Οι γιατροί λένε «όχι» στο σχέδιο του Άδωνι Γεωργιάδη για τον νέο φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας και έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν την απεργία τους έως την επόμενη Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου. Δέχονται να ενταχθούν στον νέο φορέα με καθεστώς πλήρους αλλά όχι αποκλειστικής απασχόλησης. Αυτό σημαίνει ότι θέλουν να διατηρήσουν τα ιατρεία τους, χωρίς να υπάρξει καμία απόλυση.

Σε ανακοίνωσή του, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αναφέρει ότι «είχε ζητήσει να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη συνάντηση προκειμένου να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός για τα τρέχοντα θέματα της Υγείας. Σε μια περίοδο όπου διαφαίνεται έντονα η προσπάθεια μεταρρύθμισης στο χώρο της Υγείας, είναι αναγκαία η ύπαρξη στρατηγικής, συναίνεσης και σύμπνοιας».

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «θεωρεί υποχρέωσή του ως θεματοφύλακας της Δημόσιας Υγείας να προασπίσει τις συνθήκες για την ισοδύναμη πρόσβαση όλων των πολιτών στο σύστημα υγείας καθώς επίσης να διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας του ιατρικού προσωπικού στις μονάδες του ΕΟΠΥΥ».

Ο υπουργός Υγείας από την πλευρά του έχει δηλώσει πως δεν κάνει διάλογο με τους γιατρούς όσο συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις, δήλωσε χθες ότι το νέο δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας θα έχει δημόσιο χαρακτήρα και θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

Πηγή: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου