Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Βρέθηκε η «χρυσή τομή» στο θέμα του ΕΟΠΥΥ



Προς εκτόνωση βαίνουν, όπως όλα δείχνουν, οι απεργιακές κινητοποιήσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ. Οι δύο πλευρές φαίνεται ότι βρήκαν τη χρυσή τομή μετά τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας κ. Αδωνι Γεωργιάδη στη Βουλή κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων.

Το πρωί της Πέμπτης θα συνέλθει τελικά –αρχικά είχε ανακοινωθεί για το απόγευμα της Τετάρτης– η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Γιατρών ΕΟΠΥΥ προκειμένου να αποφασίσει αν θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις, ενώ οι συνάδελφοί τους της Αττικής προχωρούν σε έκτακτη γενική συνέλευση το πρωί της Παρασκευής (10.30 πμ). 

Ο υπουργός παρουσίασε την Τετάρτη το πόρισμα της Επιτροπής Αξιολόγησης Δομών και Προσωπικού του ΕΟΠΥΥ το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη μετατροπή του σε ασφαλιστικό οργανισμό ο οποίος θα αγοράζει ιατρικές υπηρεσίες τόσο από το δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα. Οι μονάδες υγείας του Οργανισμού μεταφέρονται στις Υγειονομικές Περιφέρειες και στον ΕΟΠΥΥ παραμένουν μόνο τα φαρμακεία. Ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι όσοι γιατροί επιθυμούν να μείνουν στο σύστημα, θα εργάζονται σε καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, κλείνοντας τα ιατρεία τους, ενώ δεν μίλησε για απολύσεις.

«Εγινε ένα πρώτο βήμα από τον υπουργό Υγείας» δήλωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας γιατρών ΕΟΠΥΥ κ. Αθανάσιος Αποστολόπουλος. Σημείωσε ωστόσο ότι προϋπόθεση για να λήξει η απεργία είναι να δοθούν από την πλευρά τις κυβέρνησης διευκρινίσεις και απτές διαβεβαιώσεις.

Στο μεταξύ, το ΠαΣοΚ κατέθεσε πρόταση για μορατόριουμ μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και των γιατρών του ΕΟΠΥΥ ως τις 31 Ιανουαρίου. Όπως δήλωσε ο βουλευτής του Κινήματος κ. Γιάννης Κουτσούκος, η πρόταση αυτή γίνεται ώστε να προχωρήσει η μεταρρύθμιση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με συναίνεση, χωρίς προαπαιτούμενες απολύσεις και απεργίες. Και κατέληξε: «Καλούμε όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

tovima.gr

1 σχόλιο:

  1. Kατάλαβα.Θα αυξηθεί υπέρμετρα ο αριθμός των παράνομων ιατρείων του παλαιού και νέου ΕΣΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή