Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Αμετάκλητη καταδίκη του γ.γ. του υπουργείου Υγείας Πελοπίδα Καλλίρη


Αμετάκλητη καταδίκη για τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας Πελοπίδα Καλλίρη. Ο Άρειος Πάγος με την υπ' αριθμόν 367/2014 απόφαση του απέρριψε αίτηση για αναίρεση που είχε υποβάλει ο κ. Καλλίρης κατά της ετυμηγορίας του Εφετείου, το οποίο του είχε επιβάλει ποινή οκτώ μηνών για «παράβαση καθήκοντος». 

Η καταδίκη που πλέον κατέστη αμετάκλητη με τη «βούλα» του Αρείου Πάγου, είναι για αδίκημα το οποίο τελέστηκε από τον νυν γραμματέα του υπουργείου Υγείας όταν ήταν πρόεδρος του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδας (ΟΔΙΕ) και αφορά το.. αδιάφορο σφύριγμα του στην πρόσκληση του ΑΣΕΠ να αποστείλει έγγραφα των συμβασιούχων υπαλλήλων , σχετικά με την υπηρεσιακή τους κατάσταση, προκειμένου να κριθεί εάν εμπίπτουν στο Π.Δ,Παυλόπουλου (164/2004), δηλαδή να μονιμοποιηθούν.

Επί της ουσίας δηλαδή η παράβαση καθήκοντος του τότε προέδρου του ΟΔΙΕ έπληξε συμβασιούχους εργαζομένους, καθώς παρέλειψε ενέργειες που ήταν υποχρεωμένος να κάνει από τη θέση του (αποστολή εγγράφων κτλ), προκειμένου να ενταχθούν σε καθεστώς σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου. 

Κοινή πρακτική στον ΟΔΙΕ

Η υπόθεση τελεσιδίκησε πριν από περίπου δυο χρόνια με την καταδίκη και άλλων δυο πρώην διοικητών του ΟΔΙΕ, καθώς και εκείνοι στις θητείες τους στον Οργανισμό δεν είχαν αποστείλει τα σχετικά στοιχεία των συμβασιούχων του ΑΣΕΠ ως όφειλαν για να κριθεί το θέμα της μονιμοποίησης τους. 

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των νομικών εκπροσώπων των εργαζομένων στον ΟΔΙΕ, σκοπός ήταν να διατηρηθεί το ίδιο καθεστώς, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα ανέλεγκτων προσλήψεων και απολύσεων σύμφωνα με τη βούληση της διοίκησης, καθώς προεκλογικά και μετεκλογικά υπήρχε στον ΟΔΙΕ αύξηση του αριθμού των υπαλλήλων, ακόμα κι αν δεν είχε ανάγκη ο Οργανισμός επιπλέον προσωπικό.

Η διατήρηση του καθεστώτος αυτού επέτρεπε στη διοίκηση να προσλαμβάνει και να απολύει κατά βούληση, προκειμένου να συντηρείται ένα πελατειακό καθεστώς. Κι έτσι οι εργαζόμενοι που ζήτησαν την υπαγωγή τους στο Π.Δ. Παυλόπουλου δεν απέκτησαν ποτέ δικαίωμα να κριθούν από το ΑΣΕΠ και συνεπώς υπέστησαν βλάβη.

Κατά της απόφασης κατατέθηκε αίτηση αναίρεσης (συζητήθηκε το Μάιο του 2013), που αν γινόταν δεκτή η υπόθεση θα οδηγούνταν σε παραγραφή καθώς η πλημμεληματική πράξη για την οποία καταδικάστηκε ο κ. Καλλίρης τελέστηκε μεταξύ 2004 και 2006.

Με αφορμή την απόρριψη της αναίρεσης από τον Άρειο Πάγο ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης, που εκπροσωπεί συμβασιούχους του ΟΔΙΕ, δήλωσε στην «Εδ.Συν»:

Δικαίωση των εργαζομένων

«Είναι μεγάλη ηθική δικαίωση για τους εργαζομένους οι οποίοι στερήθηκαν τη δυνατότητα υπαγωγής σε καθεστώς αορίστου χρόνου και έφτασαν στα όρια της συνταξιοδότησης διανύοντας τριάντα χρόνια και περισσότερα με συμβάσεις μιας ημέρας. Δεν είναι τυχαία η επιλογή του κ. Καλλίρη στη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας, αφού επιβραβεύει την πρακτική αυτή παρά την αντίθεση του ΑΣΕΠ και επιβεβαιώνει τη διαχρονική προτίμηση των κυβερνήσεων σε τέτοιου είδους πελατειακές και ρουσφετολογικές πρακτικές.

Τέτοιοι παράγοντες είναι δοκιμασμένα ακατάλληλοι για να υλοποιούν τις πιο σκληρές μνημονιακές πολιτικές, όπως τη διάλυση της δημόσιας Υγείας».

Σε ό,τι αφορά τον ίδιο τον κ. Καλλίρη αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδρασή του, με δεδομένο μάλιστα ότι όταν είχε δημοσιοποιηθεί η καταδίκη του από το Εφετείο και σχολιάστηκε αρνητικά η τοποθέτησή του ως γενικού γραμματέα στο υπουργείο Υγείας, το περιβάλλον του στεκόταν στο γεγονός ότι αυτή δεν είχε καταστεί αμετάκλητη.

«Σχετικά με το θέμα, να επισημανθεί ότι δεν υπάρχει αμετάκλητη καταδίκη καθώς εκκρεμεί η εκδίκαση στον Άρειο Πάγο», υπογραμμιζόταν σε ιστότοπο (Korinthianews) ως δήλωση του περιβάλλοντός του.

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου